Mnenje o čolnu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Žan
Naddesetnik

Mnenje o čolnu

OdgovorNapisal/-a Žan » To Sep 04, 2012 22:40

Pozdravljeni,

Spremljam vas že dlje časa in ker ste resnično pripravljeni pomagat s predlogi, mnenji sem se registriral kot uporabnik. Ogledujem že za naslednjo sezono in sem nahitro že nekaj nagledal.
Pozna mogoče kdo tale čoln, oz. lahko iz izkušenj kaj pove (naprimer: kot rečete "podhranjen,,,"... :wink:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=140372

za kakršnekoli informacije se vam zahvaljujem.

LP
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Sr Sep 05, 2012 08:32

Pozdravljen Žan in dobrodošel!

Čoln za katerega sprašuješ mi je znan.
Lahko ti povem, da zgleda OK vzdrževan in ohranjen. Mislim, da je bil uporabljen pretežno za wakeboarding.

Glede motorja ti bodo pa več povedali ostali. Če je podhranjen??? Preveč sigurno ni....
Sicer pa preizkusi pa boš videl če ti ustreza.
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » Sr Sep 05, 2012 08:56

Dobrodošel na forumu :lol: :D 8)
LP
no rain, no rainbow
Žan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Žan » Sr Sep 05, 2012 09:51

Hvala za info, malo me res skrbi moč motorja. Ampak kot sem že kar dosti prebral, je odvisno zelo od teže čolna. Takšen čoln tehta cca. 1.400 kg ali sem motim? Bo res potrebno čoln "naložit" in probat.

Hvala
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Sep 05, 2012 10:17

.

Poznam lastnika. Dvanajst privezov naprej od mene.
Za kar ga uporablja je vse bp.
Je prijazen uporabnik in lepo skrbi za plovilo.
Zmeraj opran po uporabi, pokrit s cerado, brez žurk na njemu, ker samo zjutraj ali zvečer "borda-vejka".

Večji vprašaj je pri tebi kaj misliš početi na vodi. Kakšno plovilo bo izpolnilo tvoja pričakovanja?

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Žan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Žan » Sr Sep 05, 2012 10:25

Uporabljal bi čoln bolj za dnevne izlete. Tu pa tam kakšno smučanje s kolegi, ali vlečenje tube za otroke. Drugače štiri članska družina, kdaj pa kdaj kakšen obisk (+2).
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Sep 05, 2012 11:29

Pozdravljen na Morjeplovcu.

Ta čoln sem videl v živo, zgleda ok, o zgodovini ti je pa vedel Pajer nekaj povedati.
Mi imamo za štiričlansko družino podobno velik čoln z zunanjim motorjem, ki je celo malo manj močan kot tale. Z njim se odpravimo v sosednji zaliv na kopanje in na njem v lepem vremenu poleti preživimo večino dneva. Tudi na marsikakšen izlet smo že šli, tudi v Benetke ;-) Skratka, za to kar si napisal, bo čisto uporaben.
Potreboval boš senco. Če je ta čoln še nima, razmisli o tendi. Mogoče lahko uporabiš lok, ki je bil namenjen veliko večjim drugim obremenitvam in boš imel zelo stabilno tendo, ki ti je ne bo potrebno pospravljati niti ob glisiranju po malo manj udobno mirnem morju.
Mi imamo na našem od letos še tuš, ki bolj prav pride za pranje šip kot za tuširanje. Za kuhinjo, umivalnik WC... pa na tako majhnem čolnu ni prostora. Dva odrasla in dva otroka lahko noč ali dve na takem čolnu tudi prespijo, če je seveda za jutranjo kavo in potrebe, ki pridejo za tem poskrbljeno v bližini ;-)
Žan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Žan » Sr Sep 05, 2012 22:19

Francelj, nekaj takega sem imel v mislih, za nič več kot kar si navedel ga tud mi vsaj zaenkrat ne bomo potreboval. torej si mnenja da za take manevre motor ne bi smel bit kot pravijo"podhranjen"?
Hvala za pomoč!
Lp
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Sep 05, 2012 23:19

Žan,

tukajle sem pred kratkim napisal o svojem čolnu, ki ima 115 konj in je imel, preden sem ga kupil, močnejši motor s 150 konji.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 3&start=30

Ta, ki ga gledaš, je ravno vmes. Ima sicer notranji motor. Ne vem ali so označbe moči čisto primerljive z zunanjimi, velike razlike menda ni. Čolna sta enako velika in verjetno tudi podobno težka.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 05, 2012 23:26

na Z pogonih je nekaj več izgube, glavna razlika pa je teza, saj je notranji motor precej tezji...

Predvidevam pa, da je coln premocan, saj prodajalec zraven podari 2 balastni vreči...

Ugibam, da je z wejkarjem (ali dvemi) tezko zglisiral in ima vreči v premcu.
Vsekakor bi bil 4.3 boljsa izbira, vendar tudi tega ti ne bo ustavil veter.

Jaz na podobnem colnu sem imel 4T 90HP zunanji motor. Coln je imel z motorjem 800kg. Ravno razganjalo ga ni. Dva povprecna slaba smucarja naenkrat nisem dobil ven! Tudi sam lani z 100kg ko sem se ucil sem si zelel, da bi bolj izstrelil.

Za potepanja in povprecnega uporabnika verjamem, da je coln OK. Malo se stisni za ceno in pojdi ponj, saj vidim, da ti je zelo vsec!
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Če Sep 06, 2012 18:40

Takšne kombinacije plovila in motorja obstajajo le za to, da lahko zagotavljajo nizko ceno novemu plovilu (beri konkurenčno, ko pišejo do toliko in toliko).

Sam sem mnenja, da bi morali prepovedati kombinacije plovila in motorja, pri katerih čolna ni več možno normalno uporabljati, ko so na njemu vsi potniki in tekočine, ki so predpisane od proizvajalca.

Konkratna kombinacija je po mojem mnenju prešibka.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Sep 06, 2012 21:42

Aha, se pravi, da 130 notranjih konjičev ni za 115 zunanjih.
Bladzu kar verjami, je imel oboje.

Sploh pa, moj naslednji jih bo itak imel vsaj 300 ;-)
Žan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Žan » Če Sep 06, 2012 22:17

Tak, zdaj sem pa v dvomih. Tisto kar je napisal Bladzo ima smisla.
Bo treba probat.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Pe Sep 07, 2012 08:51

Jah no, ali pa če boš mojega kupil, ko bom imel jaz našel tistega preko 300 ;-)

Resno, očitno so razlike med notranjimi in zananjimi motorji. Ravno teče na morjeplovcu debarta o tem. Poišči še Pajerjevo izkušnjo, ki pozna enak čoln z zunanjim in notranjim motorjem (prav 130 in 115 konjev). Preberi še tisto, da bo tvoja odločitev bolj trdna. Podobno velikih čolničev je zdajle na voljo kar nekaj. Poglej v tej temi, vsaj trije prodajajo Baylinerje. Če se ti ne mudi, čoln boš verjetno rabil šele spomladi, imaš čas za razmislek.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 07, 2012 12:51

Jaz pa sem mnenja, da je na 18 ali 19 ft bowriderju 3.0 motor povsem dovolj. Omogoča normalno plovbo, končne hitrosti preko 35 Kn ali preko 40 mph, super smučarijo in še in še... Strošek vzdrževanja je majhen, pač mali motor, lahek...
Seveda, če je možnost bi vsakemu priporočil 4.3L motor, ker tisto je pa potem petarda!

Glede izglisiranja pa je tako, da NIMA VEZE KAKO MOČAN JE MOTOR!!! To ljudje zmotno pričakujejo, da s 4.3 motorjem bo pa tak čoln kar poletel iz morja... Ne bo, ponavadi je še bolj počasen, če ima na sebi pravi propeler... Večja končna hitrost zahteva večji korak propelerja, ki pa ga tudi močnejši motor ni sposoben zavrteti...

Malo za predstavo... Skupaj vozita en Clio z 1.2 motorjem in en Megane z 1.6 motorjem. Peljeta recimo 80km/h, Clio je v peti prestavi (direktni), Megane pa v šesti, spet direktni... In ko dodaš polni plin ne bo tisti Megan nič bol skočil z mesta... Seveda pa bo, če ga boš vrgel iz 3. v 6. prestavo, kar pa pri čolnu žal ni možno...

Če se veliko pluje s 4, 5 in 6 osebami, ter tudi smuča, potem greš obvezno na 2 coli manjši korak propelerja in zadeva je rešena tudi, če je motor 3.0L... Seveda izgubiš 3 do 4 vozle na končni hitrosti, vendar pa pridobiš precej hitrejše izglisiranje...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov