Pozdravljeni,
zanima me kaj lahko pričakujm od takšne pasare, ki se nahaja na spodnjem naslovu:
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=141459
Čoln bi potreboval za kakšen krajši izlet ob SLO obali ter ribolov.
Hvala in lp.
Mnenje o čolnu
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Za te namene bi bila o.k, pod pogojem, da je v dobrem stanju (nima osmoze in drugih poškodb trupa). Z motorjem 5 KM lahko pričakuješ hitrosti okoli 6 vozlov. Ker ima čoln deplasmanski trup z močnejšimi motorji ne dosežeš bistveno večje hitrosti ( s T 10 gre okoli 7 in pol vozlov), le večjo porabo in nekaj rezerve za bolj valovito morje. Je pa tak čoln dokaj neobčutljiv na večje obrementive, kar se tiče hitrosti. S T 4 je dosegel skoraj enako hitrost obremenjen z eno ali šestimi osebami - 10:9,5 km/h (5,5:5,2 vozlov).
iskreno povedano, tako plovilo je primerno le za popoldanski amaterski ribolov, pa še za to rabiš dokupit blazino za pod rit.
Izleti?, samo za pogledati našo obalco boš potreboval 2 dni v idealnih pogojih s tem da ti bo motor pošteno zvibriral roko .Smatram, da je to plovilo v redu za kakega ostarelega domačina, da se odmakne kaih 200m od obale, ne pa za turizem
Izleti?, samo za pogledati našo obalco boš potreboval 2 dni v idealnih pogojih s tem da ti bo motor pošteno zvibriral roko .Smatram, da je to plovilo v redu za kakega ostarelega domačina, da se odmakne kaih 200m od obale, ne pa za turizem
Za tak denar je takle coln prav lustna stvar, sploh ce je poudarek na ribolovu, saj ima res ogromno prostora. Za tak denar dobis le kakega gumenjaka 3m, kateri je za ribolov popolnoma neprimeren, 4 ljudje pa se lahko peljejo samo stoje! Hitreje pa itaq ne gre. sploh z kakim 10hp motorjem.
Taksne pasare so evergreen, le vizuelno je stvar vsakega posameznika. Jaz bi jo za tako skakanje takoj imel, sem jih celo gledal, pri meni je le zena bolj snob in se ne bi vozila, ker ima podobno misljenje, kot adrian.
Pri daljsih izletih pa moras biti pozoren na vreme, saj se v valovih tale konjenica upočasni na polovico.
100 ljudi 200 grudi...
Pa se nekaj ne gre pozabiti. Cez 5 let jo bos prodal za enak denar
P.S. sem kar nekaj prelovil na takem colnu, lepo na izi, pivo v roke pa gremo, le muditi se ti ne sme nikamor.
Taksne pasare so evergreen, le vizuelno je stvar vsakega posameznika. Jaz bi jo za tako skakanje takoj imel, sem jih celo gledal, pri meni je le zena bolj snob in se ne bi vozila, ker ima podobno misljenje, kot adrian.
Pri daljsih izletih pa moras biti pozoren na vreme, saj se v valovih tale konjenica upočasni na polovico.
100 ljudi 200 grudi...
Pa se nekaj ne gre pozabiti. Cez 5 let jo bos prodal za enak denar
P.S. sem kar nekaj prelovil na takem colnu, lepo na izi, pivo v roke pa gremo, le muditi se ti ne sme nikamor.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Tak čoln, je čisto OK, več kot 6HP motor je nesmiselno dajati na ta čoln. Detajlno ga ne poznam, tako da če te bo kaj motilo je kakšno zvijanje plastike, poskusi malo hoditi po premcu, klopeh, pa vidiš kako se zvija plastika pod tvojo težo, če se ne zvija potem bi jaz na tvojem mestu vzel to pasaro.
Drugače pa ti predlagam ELAN pasaro 5m, ki sem jo sam imel dolgo let in je na tej sliki zgoraj desno, so pa ti čolni bistveno boljši od raznih 401, 402, ki pa je nič od nič in popolnoma neprimeren za morje. Verjami da sem se s podobno pasaro velikokrat znašel v težkem morju in se odlično obnese.
Drugače pa ti predlagam ELAN pasaro 5m, ki sem jo sam imel dolgo let in je na tej sliki zgoraj desno, so pa ti čolni bistveno boljši od raznih 401, 402, ki pa je nič od nič in popolnoma neprimeren za morje. Verjami da sem se s podobno pasaro velikokrat znašel v težkem morju in se odlično obnese.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Za lenobe, takale je
Prejšnji prispevki so dobro obdelali zadevo z večine strani.
Jaz bi (poleg slike
) dodal samo to, da je bila taka oblika pomerjena za take hitrosti in plovbo v skoraj vsakem vremenu (drugače so bili lačni, če je bilo slabo vreme) takrat, ko sta bila osnovna pogona vesla in (ponavadi latinsko) jadro in je za te okoliščine - tudi za plovbo na jadra - zelo dobro optimirana.
Če bi imel luknjo (v dovolj trdni) palubi in malo podloženo pod njo za peto jambora, mislim da bi lahko tudi na nekaj fižolovk in rjuho že jadral...
Pa da ne boš mislil, da se čisto šalim...
Nerezinska regata tradicionalcev, pasare
Krk, podobna zadeva
Lovran, če se ne motim...
Klik na zgornje slike za povezave
Barka na tej povezavi je menda Lovranska pasara (slika je prevelika za 'in line' v prispevek).
Praviloma je s tako barko tudi razmeroma malo dela (in stroškov) pri vzdrževanju.
Prejšnji prispevki so dobro obdelali zadevo z večine strani.
Jaz bi (poleg slike
Če bi imel luknjo (v dovolj trdni) palubi in malo podloženo pod njo za peto jambora, mislim da bi lahko tudi na nekaj fižolovk in rjuho že jadral...
Pa da ne boš mislil, da se čisto šalim...
Nerezinska regata tradicionalcev, pasare
Krk, podobna zadeva
Lovran, če se ne motim...
Klik na zgornje slike za povezave
Barka na tej povezavi je menda Lovranska pasara (slika je prevelika za 'in line' v prispevek).
Praviloma je s tako barko tudi razmeroma malo dela (in stroškov) pri vzdrževanju.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Re: Mnenje o čolnu
Kdo pozna tele barke?
Se mi zdi zelo zanimiv čoln ampak jih je precej malo videti po jadranu.
https://www.mornar.net/show/boat_media.asp?ID=389650
Se mi zdi zelo zanimiv čoln ampak jih je precej malo videti po jadranu.
https://www.mornar.net/show/boat_media.asp?ID=389650
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov