Mnenje o čolnu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

autokamp
Viceadmiral

Mnenje o čolnu

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Sep 27, 2012 22:09

Pozdravljeni,

zanima me kaj lahko pričakujm od takšne pasare, ki se nahaja na spodnjem naslovu:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=141459

Čoln bi potreboval za kakšen krajši izlet ob SLO obali ter ribolov.

Hvala in lp.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Sep 27, 2012 22:21

Za te namene bi bila o.k, pod pogojem, da je v dobrem stanju (nima osmoze in drugih poškodb trupa). Z motorjem 5 KM lahko pričakuješ hitrosti okoli 6 vozlov. Ker ima čoln deplasmanski trup z močnejšimi motorji ne dosežeš bistveno večje hitrosti ( s T 10 gre okoli 7 in pol vozlov), le večjo porabo in nekaj rezerve za bolj valovito morje. Je pa tak čoln dokaj neobčutljiv na večje obrementive, kar se tiče hitrosti. S T 4 je dosegel skoraj enako hitrost obremenjen z eno ali šestimi osebami - 10:9,5 km/h (5,5:5,2 vozlov).
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » So Sep 29, 2012 12:26

iskreno povedano, tako plovilo je primerno le za popoldanski amaterski ribolov, pa še za to rabiš dokupit blazino za pod rit.
Izleti?, samo za pogledati našo obalco boš potreboval 2 dni v idealnih pogojih s tem da ti bo motor pošteno zvibriral roko .Smatram, da je to plovilo v redu za kakega ostarelega domačina, da se odmakne kaih 200m od obale, ne pa za turizem
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Sep 29, 2012 13:25

Za tak denar je takle coln prav lustna stvar, sploh ce je poudarek na ribolovu, saj ima res ogromno prostora. Za tak denar dobis le kakega gumenjaka 3m, kateri je za ribolov popolnoma neprimeren, 4 ljudje pa se lahko peljejo samo stoje! Hitreje pa itaq ne gre. sploh z kakim 10hp motorjem.

Taksne pasare so evergreen, le vizuelno je stvar vsakega posameznika. Jaz bi jo za tako skakanje takoj imel, sem jih celo gledal, pri meni je le zena bolj snob in se ne bi vozila, ker ima podobno misljenje, kot adrian.
Pri daljsih izletih pa moras biti pozoren na vreme, saj se v valovih tale konjenica upočasni na polovico.

100 ljudi 200 grudi...

Pa se nekaj ne gre pozabiti. Cez 5 let jo bos prodal za enak denar :D

P.S. sem kar nekaj prelovil na takem colnu, lepo na izi, pivo v roke pa gremo, le muditi se ti ne sme nikamor.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Okt 01, 2012 10:40

Tak čoln, je čisto OK, več kot 6HP motor je nesmiselno dajati na ta čoln. Detajlno ga ne poznam, tako da če te bo kaj motilo je kakšno zvijanje plastike, poskusi malo hoditi po premcu, klopeh, pa vidiš kako se zvija plastika pod tvojo težo, če se ne zvija potem bi jaz na tvojem mestu vzel to pasaro.

Drugače pa ti predlagam ELAN pasaro 5m, ki sem jo sam imel dolgo let in je na tej sliki zgoraj desno, so pa ti čolni bistveno boljši od raznih 401, 402, ki pa je nič od nič in popolnoma neprimeren za morje. Verjami da sem se s podobno pasaro velikokrat znašel v težkem morju in se odlično obnese.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Okt 02, 2012 19:16

Za lenobe, takale je
Slika

Prejšnji prispevki so dobro obdelali zadevo z večine strani.

Jaz bi (poleg slike :wink: ) dodal samo to, da je bila taka oblika pomerjena za take hitrosti in plovbo v skoraj vsakem vremenu (drugače so bili lačni, če je bilo slabo vreme) takrat, ko sta bila osnovna pogona vesla in (ponavadi latinsko) jadro in je za te okoliščine - tudi za plovbo na jadra - zelo dobro optimirana.

Če bi imel luknjo (v dovolj trdni) palubi in malo podloženo pod njo za peto jambora, mislim da bi lahko tudi na nekaj fižolovk in rjuho že jadral...

:lol: :lol: :lol:

Pa da ne boš mislil, da se čisto šalim...
Nerezinska regata tradicionalcev, pasare
Slika

Krk, podobna zadeva
Slika

Lovran, če se ne motim...
Slika
Klik na zgornje slike za povezave

Barka na tej povezavi je menda Lovranska pasara (slika je prevelika za 'in line' v prispevek).

Praviloma je s tako barko tudi razmeroma malo dela (in stroškov) pri vzdrževanju.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 02, 2012 20:41

Obstajajo tudi Elan pasare 5m, v izvedbi jadrnice, jaz sem imel takšno z originalno jadralno opremo. Lesen Jambor, in trapezno jadro, za jambor pa je bila odprtina tik za vrati v premec, pasara je bila tudi malo bolj ojačana od običajne variante.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Okt 03, 2012 22:58

Jaz imam pa iz pasare za prodat ALU jambor in jadra. PA bos imel vse :D
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Mnenje o čolnu

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jun 06, 2025 20:14

Kdo pozna tele barke?

Se mi zdi zelo zanimiv čoln ampak jih je precej malo videti po jadranu.

https://www.mornar.net/show/boat_media.asp?ID=389650
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov