Sessa Dorado 28 - mnenje
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Sessa Dorado 28 - mnenje
Prosim za kakšno mnenje poznavalcev glede čolna na spodnjem linku. Kot vidim, so čolni Sessa relativno slabo zastopani na našem delu obale (SLO in HR), precej več pa v Italiji in Španiji. Model dorado 28 je proizvajalec sploh nehal izdelovat, ohranili pa so manjšega Sessa 26.
Zakaj ?
Pa še to:
- zakaj čoln nosi tovarniško oznako 28, če gre za dejansko dolžino 7,5 m, kar bi bolj ustrezalo nekim 24 feetom ?
- koliko bi znašala poraba goriva pri dveh Yanmarjih 125 KS ?
Hvala !
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=121450
Zakaj ?
Pa še to:
- zakaj čoln nosi tovarniško oznako 28, če gre za dejansko dolžino 7,5 m, kar bi bolj ustrezalo nekim 24 feetom ?
- koliko bi znašala poraba goriva pri dveh Yanmarjih 125 KS ?
Hvala !
http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=121450
Sessa je na HR kar dobro zastopana, tudi dealer je močan. Pojdi na kakšen HR sejem ali pa poglej kakšno floto so tam prikazovali v preteklih letih.
Drugače pa je tale Dorado simpatična barka, žal pa z njo nisem nikoli plul, tako da nimam pojma kakšna je na morju. Poraba je že večkrat opevana tukaj na forumu in je relativna stvar, odvisna predvsem od načina plovbe! Računaj pa, da bosta oba motorja pri malce večji obremenitvi normalne plovbe skupaj na uro predelala okrog 35 do 45 litrov nafte. Povprečje bo seveda nižje in odvisno od tvoje uporabe. Lahko bo tudi samo 10 litrov na uro, če boš veliko vlačil panulo, normalno pa pomoje pod 20 do 25 ne bo nič...
Drugače pa je tale Dorado simpatična barka, žal pa z njo nisem nikoli plul, tako da nimam pojma kakšna je na morju. Poraba je že večkrat opevana tukaj na forumu in je relativna stvar, odvisna predvsem od načina plovbe! Računaj pa, da bosta oba motorja pri malce večji obremenitvi normalne plovbe skupaj na uro predelala okrog 35 do 45 litrov nafte. Povprečje bo seveda nižje in odvisno od tvoje uporabe. Lahko bo tudi samo 10 litrov na uro, če boš veliko vlačil panulo, normalno pa pomoje pod 20 do 25 ne bo nič...
ja, na italijanskem forumu sem dejansko zasledil podatek 30 lit porabe, mislim pa, da pri tem ne špara motorjev. 22 Nm naj bi bila potovalka, max pa nekje 27 NM. Pri 22 NM/h najbrž zna biti 20-25 lit porabe. Ravno panulanje je tudi opcija, kjer pa na 6 NM hitrosti vseeno ne pričakujem več kot nekih 5 litrov skupaj.
Je pa zanimivo, da se glede te barke (ki mene bolj vleče kot sicer kozmetično lepši, a verjetno praktično manj uporaben Cranchi 28 csl), odziva manj ljudi, oz. sploh nihče.
No, toliko bolje, barko bi imel za dolgi rok, ne za šminko in potem je ta osovinasta Sessa verjetno boljša izbira kot sicer lepši Cranchi z Z nogama ?
Je pa zanimivo, da se glede te barke (ki mene bolj vleče kot sicer kozmetično lepši, a verjetno praktično manj uporaben Cranchi 28 csl), odziva manj ljudi, oz. sploh nihče.
No, toliko bolje, barko bi imel za dolgi rok, ne za šminko in potem je ta osovinasta Sessa verjetno boljša izbira kot sicer lepši Cranchi z Z nogama ?
Ja, se strinjam, 2 koncepta, zato pa sprašujem. V pojasnilo, tu je boljša polovica, ki se bolj nagiba - jasno k kozmetiki Cranchija, medtem ko sam razmišljam o praktičnosti, kjer zmaga ta Dorado, ki je primeren tudi za kako ribičijo, pa ob slabem vremenu itd.
Zdi se mi, da bi tudi slabo morje moral Dorado bolje prenašat kot Cranchi ?
Kar sprašuješ zadnje, je seveda največji problem: ne razumem, da tudi v krizi ni več ljudi, ki bi si bili pripravljeni deliti plovilo. Očitno imamo Slovenci še vedno precej pod palcem ....
Zdi se mi, da bi tudi slabo morje moral Dorado bolje prenašat kot Cranchi ?
Kar sprašuješ zadnje, je seveda največji problem: ne razumem, da tudi v krizi ni več ljudi, ki bi si bili pripravljeni deliti plovilo. Očitno imamo Slovenci še vedno precej pod palcem ....
waermetauscher
Da ne čakam in sprašujem posrednika, ki prodaja ta čoln, mogoče kdo ve, ali bi Yanmar 125 moral biti avtomatično opremljen z izmenjevalcem toplote (Waermetauscherjem) ali slučajno obstaja možnost, da gre za direktno hlajenje na blok motorja, kar je seveda slabše ?
admin napisal/-a:Seveda ima izmenjevalec!!!
Ni pa to Yanmar 125 ampak se mu reče Yanmar 4JH, ki obsaja v več močnostnih verzijah... Švohnejše so še brez intercoolerja, tale tvoja pa je najmočnejša in ga seveda ima...
Odlično. A to je intercooler, ziher ? Do zdaj sem poznal samo nemški naziv iz Perkinsovih specifikacij... dobra stvar ta Yanmar.
Thanks !
NE TO NI INTERCOOLER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Izmenjevalec je eno, ta hladi antifriz, ki kroži čez motor. Seveda ga v izmenjevalcu obliva morska voda...
Intercooler pa je hladilnik vstopnega zraka! Tudi tega hladi morje, ki ga obliva...
To sta 2 ločena elementa oziroma strojna dela, prvi hladi motor, drugi pa hladi vstopni zrak, ki ga je zaradi zviševanja tlaka segrela turbina, malo pa ga greje tudi vroča okolica turbine oziroma prenos toplote čez ohišje iz turbine na kompresor... Turbina je v izpuhu (zelo vroče), kompresor pa na sesalni strani v čistem zraku.
Intercooler sem omenil, ker ga 4JH nima v vseh izvedbah, izmenjevalec pa ima vedno!
Izmenjevalec je eno, ta hladi antifriz, ki kroži čez motor. Seveda ga v izmenjevalcu obliva morska voda...
Intercooler pa je hladilnik vstopnega zraka! Tudi tega hladi morje, ki ga obliva...
To sta 2 ločena elementa oziroma strojna dela, prvi hladi motor, drugi pa hladi vstopni zrak, ki ga je zaradi zviševanja tlaka segrela turbina, malo pa ga greje tudi vroča okolica turbine oziroma prenos toplote čez ohišje iz turbine na kompresor... Turbina je v izpuhu (zelo vroče), kompresor pa na sesalni strani v čistem zraku.
Intercooler sem omenil, ker ga 4JH nima v vseh izvedbah, izmenjevalec pa ima vedno!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov