Polizpodrivna barka 9.20m, vprašanja o platformi na krmi
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Polizpodrivna barka 9.20m, vprašanja o platformi na krmi
Oglašam se z mojim prvim postom na tem forumu, precej stvari sem že pregledal, pravtako tudi vseh skupaj pozdravljam. Na morju sem praktično začetnik...tako da mi je zbiranje informacij in znanja okrog tega sedaj kar velik privilegij.
Torej kupil sem polizpodrivno barko dolžine 9.20m, osovinski pogon, 2x Volvo diesel po 150KM.
Ker se bo plovilo obnavljalo, sem dobil predlog o podaljšanju oz. o dogradnji platforme na krmi. Poleg velike uporabnosti le te, mi je bilo rečeno da bi s pravilno nadgradnjo dosegel tudi učinek flapov oz. lažje zglisiranje in manjšo porabo goriva(vem da barka ni namenjena temu, ampak ko te prime tistih 5min je pa pač fajn)
-Zdaj me pa zanima ali je vse to res?
Prosim, če me tisti z izkušnjami dopolnete in napišete pač + in - te predelave oz. ali se splača ali ne.(naj povem da bi predelavo pač sprojektiral in naredil izkušen brodograditelj)
Zdaj pa če sem bil z informacijami preskromen, pa me opomnite in bom še kako info. več dopisal.
Lp,
MIHOLD
Torej kupil sem polizpodrivno barko dolžine 9.20m, osovinski pogon, 2x Volvo diesel po 150KM.
Ker se bo plovilo obnavljalo, sem dobil predlog o podaljšanju oz. o dogradnji platforme na krmi. Poleg velike uporabnosti le te, mi je bilo rečeno da bi s pravilno nadgradnjo dosegel tudi učinek flapov oz. lažje zglisiranje in manjšo porabo goriva(vem da barka ni namenjena temu, ampak ko te prime tistih 5min je pa pač fajn)
-Zdaj me pa zanima ali je vse to res?
Prosim, če me tisti z izkušnjami dopolnete in napišete pač + in - te predelave oz. ali se splača ali ne.(naj povem da bi predelavo pač sprojektiral in naredil izkušen brodograditelj)
Zdaj pa če sem bil z informacijami preskromen, pa me opomnite in bom še kako info. več dopisal.
Lp,
MIHOLD
Najprej bodi pozdravljen !
Original narejene platforme, so povezane oz. vgrajene v samo osnovo plovila. Naknadno dodajanje platforme se ne more kosati v jakosti z originalom. Zato je priporočljivo, da jo dodatno ojačaš ob straneh z jeklenimi (rostfraj) palicami, katere grejo skozi platformo in se fiksirajo na spodnji strani. Kopalna platforma je fajn zadeva, samo pazi, da ne bo predolga ( nazaj od krme ).Bratrancu, ko je z barko prišel med dva vala, jo je pritisk vala od spodaj, porinil navzgor in jo odlomil pri spoju z krmo. Sedaj je montiral novo, krajšo, izgleda kot mreža ( lesene letvice ), jo fiksiral kot že rečeno in sedaj ima mir.
Jaz pa imam v planu , dogradit platformo tako, dajo bom lahko dvignil. Pride fiksirana z "panti" na zrcalo, namesto palic, pa pride veriga.
To ,da bi pa platforma bila montirana tako, da bi prevzela vlogo flapov in olajšala izglisiranje, pa si ne morem predstavljat. Če pa se da tako naredit, pa se bo že javil kateri od članov.
LP
Original narejene platforme, so povezane oz. vgrajene v samo osnovo plovila. Naknadno dodajanje platforme se ne more kosati v jakosti z originalom. Zato je priporočljivo, da jo dodatno ojačaš ob straneh z jeklenimi (rostfraj) palicami, katere grejo skozi platformo in se fiksirajo na spodnji strani. Kopalna platforma je fajn zadeva, samo pazi, da ne bo predolga ( nazaj od krme ).Bratrancu, ko je z barko prišel med dva vala, jo je pritisk vala od spodaj, porinil navzgor in jo odlomil pri spoju z krmo. Sedaj je montiral novo, krajšo, izgleda kot mreža ( lesene letvice ), jo fiksiral kot že rečeno in sedaj ima mir.
Jaz pa imam v planu , dogradit platformo tako, dajo bom lahko dvignil. Pride fiksirana z "panti" na zrcalo, namesto palic, pa pride veriga.
To ,da bi pa platforma bila montirana tako, da bi prevzela vlogo flapov in olajšala izglisiranje, pa si ne morem predstavljat. Če pa se da tako naredit, pa se bo že javil kateri od članov.
LP
Govora je o podaljšanju trupa in ne o o kopalni platformi. Nekateri tako predelavo imenujejo tudi spoiler, je precej popularna na manjših pasarah, s čimer se poveča dolžino vodne linije in tako se malo poveča tudi hitrost deplasmanske plovbe. Ob dobrem projektiranju je možno tudi, da barka iz deplasmanske postane celo poldeplasmanska... Če bo delal strokovnjak, potem DA, če pa ne, potem absolutno pozabi na tako predelavo. No, če se že odločiš, pa vedi, da ne bo poceni...
LP
LP
Jas imam iskusnje spojlera na dveh mojih barkah.
Na prvi katera je kopala krmom smo dobili +0.7 cv hitrosti in zmansano kopanje krme (potapljanje) na barki od 6 metrov.
Na drugi katera ni kopala krmom smo naredili precej dolzi spojler kateri ni imel za cilj dviganja krme ampak veliko kopalno platformo in prostor za stvari. Dobili smo +0.5 cv (to pa nisem siguren ker smo spremenjali tudi nagib propelera) in malo inprovano barko (nagnjeno naprej) ker je volumen istisnine dodan na krmi bil precej velik (cca 250 lit.). Barka je 8 m na vodni liniji in je dodan spojler od 0.8 metrov.
Iskustva drugih ki so delali spojlere so razlicn kot so razlicni razlozi in nacini in izvedbe platform.
No, nisem nikoli slisal da je negdo izgubil na brzini zaradi spojlera. Vsi so nekaj dobili ali pa ostali na staremu.
Zmeraj govorim o deplasmacima.
Na prvi katera je kopala krmom smo dobili +0.7 cv hitrosti in zmansano kopanje krme (potapljanje) na barki od 6 metrov.
Na drugi katera ni kopala krmom smo naredili precej dolzi spojler kateri ni imel za cilj dviganja krme ampak veliko kopalno platformo in prostor za stvari. Dobili smo +0.5 cv (to pa nisem siguren ker smo spremenjali tudi nagib propelera) in malo inprovano barko (nagnjeno naprej) ker je volumen istisnine dodan na krmi bil precej velik (cca 250 lit.). Barka je 8 m na vodni liniji in je dodan spojler od 0.8 metrov.
Iskustva drugih ki so delali spojlere so razlicn kot so razlicni razlozi in nacini in izvedbe platform.
No, nisem nikoli slisal da je negdo izgubil na brzini zaradi spojlera. Vsi so nekaj dobili ali pa ostali na staremu.
Zmeraj govorim o deplasmacima.
admin napisal/-a:Govora je o podaljšanju trupa in ne o o kopalni platformi. Nekateri tako predelavo imenujejo tudi spoiler, je precej popularna na manjših pasarah, s čimer se poveča dolžino vodne linije in tako se malo poveča tudi hitrost deplasmanske plovbe. Ob dobrem projektiranju je možno tudi, da barka iz deplasmanske postane celo poldeplasmanska... Če bo delal strokovnjak, potem DA, če pa ne, potem absolutno pozabi na tako predelavo. No, če se že odločiš, pa vedi, da ne bo poceni...
LP
No, to sem mislil, podaljšanje trupa. Seveda bo potem vse skupaj tudi kopalna ploščad + odlagalni prostor za razne vrvi itd.
Mogoče še kakšni minusi te nadgradnje?
Pa nima to tudi nek efekt flapov, torej da bi barko ob malo višji hitrosti držalo bolj ravno?
Drugače pa ja, zadevo bo naredil strokovnjak. Hja nadgradnja naj bi stala nekje dobrih 4000€ in 3 mesece časa.
Drugače pa se moram sedaj barčice malo navadit, odkriti še kako skrito napako itd. tako da bo nadgradnja in resnejša obnova izven vode potekala proti koncu poletne sezone.
Pri takšnem projektu nikoli ne veš, kaj boš dobil. Slabše verjetno res ne bo, treba bo pa upoštevat dejstva, ki jih je napisal atilone. Ker nisi napisal, za katero barko gre, pobrskaj še malce po tujih forumih, sigurno je kdo že počel kaj podobnega. Sicer pa hitrosti bistveno ne boš povečal, ker je ta omejena z izpodrivno linijo, glisiral pa z temi "flapi" še ne boš.
Verjetno si mislil nekaj takega www.boote-forum.de/showthread.php?t=52207&page=3
Če ti gre nemščina, si poglej to temo in debato o tem,od začetka. Rolaj dol, da prideš do slike. Čoln je sicer drugačen od tvojega, dogradnja pa je v tvojem smislu. Čoln in kasnejša dogradnja, sta izdelek lastnika samega. Naslov teme pa je ; Plovilo narediti hitrejše.
LP
Če ti gre nemščina, si poglej to temo in debato o tem,od začetka. Rolaj dol, da prideš do slike. Čoln je sicer drugačen od tvojega, dogradnja pa je v tvojem smislu. Čoln in kasnejša dogradnja, sta izdelek lastnika samega. Naslov teme pa je ; Plovilo narediti hitrejše.
LP
Gre se za takole polizpodrivno barko:
Marco 920 letnik 83
2x Volvo 150KM
Zadeva ima tudi vgrajene "flape", sicer nedelujoče trenutno, dvomim pa da kaj pripomorejo, ker se mi zdijo precej majhni.
Po internetu in forumih sem že veliko pobrskal o tem plovilu...pa razen dveh oglasov nisem dobil nič. Sploh ne take z dvema motorjema. Sploh nevem kje bi lahko še dobil kakšne konkretne informacije o tem plovilu.
Da bi pa kje dobil še opis nadgradnje takega plovila, pa se mi sploh zdi mission impossible...

Marco 920 letnik 83
2x Volvo 150KM
Zadeva ima tudi vgrajene "flape", sicer nedelujoče trenutno, dvomim pa da kaj pripomorejo, ker se mi zdijo precej majhni.
Po internetu in forumih sem že veliko pobrskal o tem plovilu...pa razen dveh oglasov nisem dobil nič. Sploh ne take z dvema motorjema. Sploh nevem kje bi lahko še dobil kakšne konkretne informacije o tem plovilu.

zlatko83 napisal/-a:Če bi bil na tvojem mestu, bi si raje omislil kopalno ploščad iz nerjavečih profilov in tika ter hidraulično krmiljene flape, tvoji barki ustrezne površine.
Za moj okus bo izgled barke lepši, manj posegov v konsrtukcijo in verjetno tudi ceneje.
Prav iz tega razloga sem pa še tukaj na forumu povprašal za mnenja
Barka praktično že ima (sicer trnutno nedelujoče) hidravlične flape...ter minimalno kopalno ploščad(če ji lahko sploh tako rečemo).
Jaz bi pač rad malo večjo, zato sta mi pa tudi prejšnji lastnik pa še en kolega predlagala tole dogradnjo, tam ene 80cm dolžine, da bi potem imel še odlagalni prostor za "šaro" + da bi mogoče nekaj malega pridobil na hitrosti oz. porabi goriva. Sicer sem z njo že bil na morju parkrat in ne porabi praktično nič za tako barkačo.
Evo slike krme kako trenutno izgleda:

Primerjaj ceno predelave , take kot ti predlaga prejšni lastnik, za "dobrih" 4000 €, kar pomeni 5000 €, in količina goriva , katerega boš privarčeval, boš prišel do zaključka, da se boš moral kakih 20 sezon pridno vozit, da prideš na pozitivno nulo.
Tej kopalni ploščadi pa ne vem kaj manjka. Vloga tega dodatka pa je v tem , da lažje prilezeš iz vode , malo posediš, si namakaš noge. Za sončenje (ležanje) pa je spredaj precej prostora.
Z Zlatkom83, pa se popolnoma strinjam. Montiraj si ta prave flape in boš dosegel to kar si želiš.
LP
Tej kopalni ploščadi pa ne vem kaj manjka. Vloga tega dodatka pa je v tem , da lažje prilezeš iz vode , malo posediš, si namakaš noge. Za sončenje (ležanje) pa je spredaj precej prostora.
Z Zlatkom83, pa se popolnoma strinjam. Montiraj si ta prave flape in boš dosegel to kar si želiš.
LP
MIHOLD napisal/-a:Ekola...takole konkretno sem mislil, kot je podaljšan tale searay:
Kaj se vam zdi?
Ja samo to je gliser športnega izgleda, tvoja barka pa je polizpodrivna in stari lepi klasik. "stari lepi klasik" jaz rečem plovilom ( pa če tudi so bile narejene danes ) , takega izgleda , ker se mi ta vrsta najbolj dopade od vseh drugih modernih plovil.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov