Poročilo iz Baške

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

Poročilo iz Baške

OdgovorNapisal/-a cado1990 » So Jul 20, 2013 13:48

Lep pozdrav,

dan preden se je začel moj dopust v Baški je vse kazalo na totalno navtično katastrofo, Yamaha pri mehaniku, mehanik zavlačeval in dan pred odhodom objavil, da so pregorele 2 vžigalni tuljavi. Se vsedem v avto in obreden vse navtične trgovine od TRSTA do AJDOVŠČINE, seveda takih tuljav na zalogi ni. Cena ene tuljave ob naročilu bi bila "SKROMNIH" 88eu, pa se odločim, da grem za hec vprašati še na Yamaha motor servis (skuterji, motorji,...) v Staro Gorico. Seboj vzamem vzorec moje "prekurjene" tuljave in ko pridem v servis, me šef mehanikov takoj odslovi, nakar kot strela z jasnega pride en mlad mulo (mlajši od mene) in po italjansko reče:"Zgleda kot tista iz Piaggio skuterja!" Skoči v skladišče in najde točno 2 novi tuljavi, ki sta bili po vseh KARAKTERISTIKAH in IZGLEDU IDENTIČNI z izjemo tega, da sta namesto kabla za maso imeli kar maso na pritrditvenem vijaku. Cena nove 18eu :) Kupim obe, nesem k mehaniku montira, ISKRE SO! Skočim še na Piaggio in prinesem še tretjo, motor VŽGE!

Skočim od veselja in glej ga zlomka, noče v obrate, teče težko, prisiljeno, kašlja, crkuje,.... O PI..A!

Nič v Multiplo naložim Maestrala 18 in 2xTomos 4 in se smilim sam sebi! Drugo jutro par minut pred odhodom me mehanik pokliče z besedami: "v gorivu je bilo polno vode, TEČE KOT MORA!"

p.s. zdej grem na kosilo, zgodba se nadaljuje
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » So Jul 20, 2013 15:02

Takoj premečem vso robo v Kio Sportage z vlečno kljuko in Maestralčka pustim doma. Mehanik mi je rekel, da tako dobrega motorja že dolgo časa ni videl, popolnoma miren tek, nobenega lufta, glaldko pretikanje, nobenega ropota, lepo odziven,...

Gremo v Baško, prve tri dni močna Burja in brezsmiselni spust čolna v vodo, tako, da je šele četrti dan prišel na vrsto.

v Bunculuki ti ponovem za SLAJD, kateri se konča v pesku 3m pred morsko gladino zaračunajo 100kuna!

Ko je bil v vodi sem se začel malo igrati in preizkušati različne pozicije motorja (trima seveda nimam), in ga premaknem iz najnižje (tako sem imel lani celo sezono) na tretjo pozicijo in se zgodi sledeče: kraki veternice med zglisiranjem niso popolnoma v vodi in tolčejo ob gladino, kontrolni curek pade, ko čoln zglisira smo mu izmerili za 4.20m vrtoglavih 39knots (čoln LETI) po gpsju z dvema osebama. Ker lega motorja ni optimalna ga po tem testu vrnem nazaj v prejšnje stanje, kjer gre le "skromnih 34 vozlov, vendar dela vse normalno.

Ali mi lahko kdo pove, zakaj pride do tega, da veternica "pokuka" malo iz vode?
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » So Jul 20, 2013 16:53

Može kaka slika praznega colna kako to zgleda....
Ne morem si predstavljat kako to v mirovanju plava na vodi.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Jul 20, 2013 17:30

cado1990 napisal/-a:
Ali mi lahko kdo pove, zakaj pride do tega, da veternica "pokuka" malo iz vode?

"Izumil" si površinski pogon. :D

Razmisli kako spravit vodo v motor ob tako dvingjenem motorju (Najobičajnejša rešitev je dodajanje votlega nosnega konusa na peto, ampak tega ne moreš delat na dopustu.) in v kolikor imaš aluminijastega, si nabavi ustrezen inoks propeler, pa bo še bolj letelo. Seveda bi se moral poleg dviga malce poigrat tudi z pravim "trimom" motorja, da bi čoln "ležal v roki" in bi ga ob največji hitrosti krmaril z kar največjim občutkom varnosti. Ko je pravilno natriman dobiš nekako lahkoten občutek in čoln igraje vodiš.

Kako močan je motor in kak je čoln-predvsem masa?

V tvojem primeru bi bila predelava koristna predvsem zaradi predelave na low pick up in ne toliko zaradi neke grozne hitrosti. V nos tega "konusa" izvrtaš dve paralelni luknji in ga na peto privariš na tak način, da je znotraj votlo vse od teh lukenj do sedanjega odvzema vode. Tako lahko dvigneš motor tja, kamor sodi glede na vozne lastnosti čolna in ni več treba pazit na kontrolni curek.
http://www.rexmar.com/images/page145.jpg

Še ena zanimiva:
Če bi hotel doseči 39 namesto 34 vozlov in bi se ob tem zanašal izključno na moč motorja, nastavitve pa pustil enake, bi potreboval kar 32% močnejši motor, ne računajoč večjo maso močnejšega motorja in ustrezno večjega rezervoarja za gorivo. :shock:
prlek
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a prlek » Ne Jul 21, 2013 11:18

Lep pozdrav,

sam sem imel podobne probleme ker motor ni bil montiran pravilno(previsoko),potem smo ga spustili po podatkih proizvajalca(Tohatsu m90a piše 10-30 mm)
in sicer da je bila kavitacijska plošča nekje 20 mm pod spodnjim robom
čolna kjer je motor in od tedaj dela zadeva odlično.lepmorski pozdrav iz punata, :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jul 21, 2013 12:06

prlek napisal/-a:in sicer da je bila kavitacijska plošča nekje 20 mm pod spodnjim robom
čolna kjer je motor in od tedaj dela zadeva odlično.

Kavitacijska pod kobilico lahko pomeni pri gliserjih "nerazložljivo" brizganje vode, včasih tudi direkt nazaj v čoln, precej manjšo končno hitrost, povečano porabo goriva in pretirano občutljivost čolna na trim.
Tohatsu tovarniško predpisuje kavitacijsko ploščo 20 mm pod dnom kobilice gliserja? Katerega leta so bila natisnjena taka navodila?

Koristni podatki se najdejo tudi v tej prilogi, ki je tudi že v ustrezni rubriki tega foruma.
http://media.channelblade.com/boat_grap ... tricks.pdf

p.s.
Če ti zaradi dvignjenega motorja čoln leti 39 namesto 34 vozlov je to težava? :D Za moje pojme je ta podatek dober, saj se z tako nastavitvijo pelješ 34 vozlov z več kot 30% manj plina, torej porabe kot z kavitacijsko v liniji kobilice.
cado1990
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Ne Jul 21, 2013 15:05

Ja ampak med zglisiranjem mi propeler tolče po gladini in izgine kontrolni curek, na tak način ne more delovati!!!
prlek
Višji štabni vodnik

poročilo iz baške

OdgovorNapisal/-a prlek » Po Jul 22, 2013 08:59

Pozdravljeni,

pošiljam link od skice montaže tohatsu m90a,lp iz punata

Slika

popravljam(cibro)
Slika
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 22, 2013 09:59

Samo Prlek ti imaš itak trim in lahko dviguješ.
Imam isti motor, kateri letnik je tvoj?
Moj nima tipke za dvig in spust na strani samo na komandah, Tvoj ima?

Na kakem čolnu je?
LP, G
prlek
Višji štabni vodnik

poročilo iz baške

OdgovorNapisal/-a prlek » Po Jul 22, 2013 10:10

Zdravo,

jaz imam motor letnik 2003 tip m90a,trim je samo na komandah,

montirane imam stabilizatorje in krilca ker je motor malo težak

za fishermana 4,7 m ampak je sedaj zadeva v nulo leti 38 milj(preveč),

lp prlek
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Jul 22, 2013 11:07

Ja jaz ima 98 verjetno ni dosti razlike.
pri prejšnjem sem bil navajen unega gumba na motorju ampak ni sile če ga ni.
Jaz imam tudi krilca pa ga imam na gumi, 5.2m
Se poznajo ne moreš verjet pa čeprav je konjev vrh glave se manj postavlja pokonci in z manj gasa glisira. Sploh ker imam tanke zadaj in že tendo na vrh rolbara zloženo.
Letos sem ga celega podrl ker se mi je težko premikal levo desno, una glavna os je bila suha ko poper in se z mazalico ni dalo pomagati.
Sedaj ga na dam na stran in se sam poravna ker ga kabli "tiščijo" da ne ostane na strani :lol:

to smo mi http://www.youtube.com/watch?v=Xz8GwYMcIAw
4 on board
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jul 31, 2013 18:45

Si kot Kozak in konjev imaš tudi dovolj pod seboj. 8)
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Jul 31, 2013 18:48

Ja mraz je bilo oktobra okol tikve ampak novo pridobitev je bilo treba sprobat ker sem jo jesen šele gor dal pa tudi če bi šel decembra, ne da se celo zimo sprašujem kako bo šlo :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov