Quicksilver 640-Bluestar 720

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

Quicksilver 640-Bluestar 720

OdgovorNapisal/-a Borut » To Avg 13, 2013 18:33

Zanimam se za plovilu teh velikosti,kateri se mi na prvi pogled zdita zelo podobni-enaki!!

Slika

in

Slika

ali se mi samo zdi?[/img]
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » To Avg 13, 2013 21:55

Vedno sem se spraševal kako je pluti s plovili, kjer je krmilo v kabini. Nekako se mi ne zdi posrečeno - slabša preglednost, ni "stika z naravo" ... Seveda ima kabina prednosti, npr. ob slabem vremenu, vendar počitniški morjeplovci plujemo v takšnem samo kadar ne gre drugače, ostalo pa v lepem vremenu, ko smo raje zunaj.. Bolj se mi zdijo to "delovna" plovila - npr. ribolov, prevoz pozimi in podobno. Lahko kdo, ki si lasti takšno plovilo, pokomentira?

Borut, oprosti da malo smetim temo. Če odgovorim na tvoje vprašanje - to je pri plovilih pogosto, da so si med seboj lahko modeli različnih proizvajalcev zelo podobni. Dober primer so npr. bowriderji, ki so si nekateri kot jajce jajcu, podobno pa je očitno tudi pri teh na tvojih slikah.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Avg 13, 2013 22:49

Taka kabina kot je na gornjih slikah zelo rada med vožnjo napravi velik zračni vrtinec in potegne izpušne pline v kabino. Boljše so take, ki imajo bočne stranice izrezane v obliki lastovičjega repa, ali kako podobno rešitvijo, ki odpihne ta vrtinec nazaj.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Avg 13, 2013 23:27

Podobno, ampak ne enako.

Slika
http://www.quicksilver-boats.com/media/ ... rawing.jpg
Tista slika preširoka, da bi lepo vstavil, ampak na njej je videti, kot da je premec malo odrezan.

http://www.bluestarboat.com/english/blu ... -outboard/
Pri tem je premec običajen - konica - razen tega na premcu sta precej podobno velika.

Nekaj razlik
    Bluestar po dostopnih podatkih sodeč dela Madžarsko, Quicksilver ameriško podjetje ( http://www.brunswick-marine.com/en/brands.aspx )
    Quicksilver ima zapisano, da ima nekaj nad 20 cm krajši trup (kot bi bil premec malo odrezan - masa obeh bark je podobna ok. 1800 kg)
    Quicksilver je 5 cm širši (2,55 m)
    črta spoja trupa in nadvodja proti krmi tudi ni enaka,
    Quicksilver ima višji sprednji rob 'nadgradnje' na premcu (razlog najbrž omenjeni 'odrezani' premec),
    Bluestar ima okno na tistem prostoru na premcu ki ga drugi nima,
    Quickislver ima zastekljen del strehe, ki ga Bluestar nima...

Ko malo pobrskam, so različni tudi drugi podatki.

Bluestar ima 150 l tank za gorivo in dovoljenih 10 oseb, quicksilver 220 l in 8 oseb...
Sta pa oba za območje plovbe C (obalno ali kaj je že...)

Koliko je podobnosti pri podvodju, se iz dostopnih slik ni videlo.

Zelo verjetno sta obe barki pomerjeni na isto vrsto kupcev, ampak videti je, da so oblikovalci obeh vseeno sprejeli nekaj različnih odločitev, nekaj je pa 'lepotnih' razlik (kje je napis izdelovalca ali kaj že je).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Re: Quicksilver 640-Bluestar 720

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 14, 2013 06:58

Borut napisal/-a:Zanimam se za plovilu teh velikosti,kateri se mi na prvi pogled zdita zelo podobni-enaki!!

Slika

in

Slika

ali se mi samo zdi?[/img]

Podobna sta si, to je res, kar je pa tudi vse.
Prvega imam, z OB motorjem, drugega dobro poznam.
Prvi je dober, ni pa "perla", drugi je pa slaba , ampak res slaba kopija.
Vse, oz. veliko, je pa že opisano TUKAJ.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 14, 2013 07:21

navtik_borut napisal/-a:Vedno sem se spraševal kako je pluti s plovili, kjer je krmilo v kabini. Nekako se mi ne zdi posrečeno - slabša preglednost, ni "stika z naravo" ... Seveda ima kabina prednosti, npr. ob slabem vremenu, vendar počitniški morjeplovci plujemo v takšnem samo kadar ne gre drugače, ostalo pa v lepem vremenu, ko smo raje zunaj.. Bolj se mi zdijo to "delovna" plovila - npr. ribolov, prevoz pozimi in podobno. Lahko kdo, ki si lasti takšno plovilo, pokomentira?

Malce brcaš v temo, meglo s svojim razmišljanjem in ne s prakso.

O morju široki cesti, je bilo že veliko povedanega, ti pa kao o nepreglednosti iz kabine.
Sem velik zagovornik plovil s kabino in sem jih nekaj tudi vozil. Največje 39 čevljev. O kaki nepreglednosti ni ne duha ne sluha. Če pa nima kdo občutka za dolžino , širino, bližino pomola, ... Ne bi o tem.

Vse daljše plove, transferje iz npr. Portoroža do Dalmacije opravim v zelo zgodnjih urah, ko je do sonca še daleč. Takrat pri 20 vozlih potovalke zebe, ti pa lepo v kabini na toplem, zavetrju, pa naj bo še tako vroče poletje. Kabina za krajše transferje nudi med ribolovnimi, kopalnimi, žurerskimi lokacijami dobro senco.

Stik z naravo je samo namišljen vzorec. Hrup motorja, pršenje vode,.... Tukaj pa ni trenutek za romantiko, sončni vzhod-zahod, bla bla bla. Preveč decibelov , da bi se raznežil.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 14, 2013 07:29

Marjan Tomki napisal/-a:Podobno, ampak ne enako.

Slika
http://www.quicksilver-boats.com/media/ ... rawing.jpg
Tista slika preširoka, da bi lepo vstavil, ampak na njej je videti, kot da je premec malo odrezan.

http://www.bluestarboat.com/english/blu ... -outboard/
Pri tem je premec običajen - konica - razen tega na premcu sta precej podobno velika.

Nekaj razlik
    Bluestar po dostopnih podatkih sodeč dela Madžarsko, Quicksilver ameriško podjetje ( http://www.brunswick-marine.com/en/brands.aspx )
    Quicksilver ima zapisano, da ima nekaj nad 20 cm krajši trup (kot bi bil premec malo odrezan - masa obeh bark je podobna ok. 1800 kg)
    Quicksilver je 5 cm širši (2,55 m)
    črta spoja trupa in nadvodja proti krmi tudi ni enaka,
    Quicksilver ima višji sprednji rob 'nadgradnje' na premcu (razlog najbrž omenjeni 'odrezani' premec),
    Bluestar ima okno na tistem prostoru na premcu ki ga drugi nima,
    Quickislver ima zastekljen del strehe, ki ga Bluestar nima...

Ko malo pobrskam, so različni tudi drugi podatki.

Bluestar ima 150 l tank za gorivo in dovoljenih 10 oseb, quicksilver 220 l in 8 oseb...
Sta pa oba za območje plovbe C (obalno ali kaj je že...)

Koliko je podobnosti pri podvodju, se iz dostopnih slik ni videlo.

Zelo verjetno sta obe barki pomerjeni na isto vrsto kupcev, ampak videti je, da so oblikovalci obeh vseeno sprejeli nekaj različnih odločitev, nekaj je pa 'lepotnih' razlik (kje je napis izdelovalca ali kaj že je).

Marjan, napaka!

Primerjaš različni plovili!

Za primerjavo z Bluestar-jem vzemi Quicksilver 640 Weekend, in ne 705.

LP

.
pajer 1

navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Sr Avg 14, 2013 07:33

Hvala za odgovor. Kot pravim, gre za moje razmišljanje, ki pa res ni podprto s prakso :)

Pri preglednosti sem imel v mislih predvsem pristajanje, ampak kot si povedal med vrsticami, so tukaj pomembne izkušnje in takrat to res ni ovira..

Nikakor pa to ni bila graja podobnih plovil, zato sem tudi pozval tiste, ki so se srečali s takšnimi lupinami, da povejo svoje mnenje in s tem tudi mogoče vplivajo na moje :)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Avg 14, 2013 07:36

SR 290 napisal/-a:Taka kabina kot je na gornjih slikah zelo rada med vožnjo napravi velik zračni vrtinec in potegne izpušne pline v kabino. Boljše so take, ki imajo bočne stranice izrezane v obliki lastovičjega repa, ali kako podobno rešitvijo, ki odpihne ta vrtinec nazaj.

Asocijacija na P-66, je morda umestna, ampak samo morda, ker tega kar trdiš ni! Navadno nabijanje.

Morda posreduješ link, razpravo, disertacijo, da me prepričaš v nasprotno.

LP

.
pajer 1

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Avg 14, 2013 08:18

pajer1 napisal/-a:
Morda posreduješ link, razpravo, disertacijo, da me prepričaš v nasprotno.

Ta efekt povratnega vrtinca ni omejen na plovila. Tudi večina avtov z odprto zadnjo šipo rada zadimi kabino med vožnjo, kolesarji postavljajo hitrostne rekorde z njegovo pomočjo, preveč pogumni rekreativci se včasih "švercajo" v njem za kakim šleparjem po lokalnih cestah in pri cestnih, ter zračnih vozilih je to glavni povzročitelj aerodinamičnega upora. Glede na povsem neaerodinamične oblike plovil je pri njih ta vrtinec sorazmerno večji in dobi dovolj energije že pri nižjih hitrostih glisiranja.
Linkov žal nimam, sem se pa vozil z takimi plovili. V enem primeru je lastnik sam zaprl bočne stranice zaradi manjšega prepiha, ampak od takrat je potoval v smradu po naftnem izpuhu. Z njim smo se peljali iz Murterja na Kornate in nazaj in ves čas smo iskali nezadimljene kotičke kokpita. Ko si dal glavo na prepih je bilo vredu, a te je hitro zazeblo, v zavetrju pa smrad. Ševsaj ene dvakrat sem se peljal z barkami, ki so med glisiranjem vlekle dim v kokpit, a ne vem katere znamke so bile, ker se takrat nisem zanimal za te stvari. Vem le, da je bila ena zelo trdna na Švedskem izdelana 7,8 m barka.

Vem, da je proizvajalcem znan ta problem in morebiti je pri teh dveh streha ravno zato izdelana v obliki spojlerja, ampak za Madžara vem tudi to, da je na hitro skupaj zmetan in pri njem bi lahko pričakoval to nevšečnost. Ni bilo mišljeno na počez za vse barke in malce tovrstne pozornosti pri testni vožnji ni odveč.
Rešitev je večinoma podaljšana streha kot pri teh dveh in bočna stranica, ki se ne zaključuje navpično, temveč v obliki lastovičjega repa. Večina gliserjev z trdo streho ima tako bočno linijo.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Sr Avg 14, 2013 08:54, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Avg 14, 2013 08:23

Jaz nikoli več nebi kupil plovila brez nadkabine. Meni odgovarja odlično,pihanja dopustim v kabino koliko mi paše,ko vozim po valovih sem vedno suh, pa še so plusi.
Preglednost je dobra,tako da z pristajanjem sploh nimam težav.
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Sr Avg 14, 2013 09:22

od lastnika(ne tega) 640 sem dobil veliko pozitivnih mnenj,prej je imel odprtega in je to kot dan in noč v plus 640.
Bluestarja pa tudi poznam,prav tega ima sicer zelo dober motor kar pa je po pričevanju Dalmatinca ki ga pozna tudi vse!
Narejen je res katastrofalno površno tako,da je bil že več na Madžarskem kot na jadranu(elektrika,motor ..itd),tudi plovne lastnosti bi naj bile bolj za Balaton kot Jadran..ampak to vse iz druge roke,kateri pa se da verjeti.
Je pa cenovno ugoden ampak cena ni vedno vse,mislil sem ,da mogoče to Mađari kaj kopirajo-sodelujejo z Poljaki pri trupu in nadgradnji glede na podobnost.

Lp.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Avg 20, 2013 18:37

preberite si zanimivo mnenje ponosnega lastnika Bluestar 720..

http://www.submania.hr/forum/index.php?topic=9598.0

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov