Zavijanje barke v desno, za SR290

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

Zavijanje barke v desno, za SR290

OdgovorNapisal/-a boss » Ne Sep 29, 2013 23:11

Imam vprašanje za SR290. Sem sicer misll poslati na ZS, vendar ima mogoče še kdo podoben "problem".

Nič ni posebej narobe, kritično, pa vendar. Če spustim volan mi barka začne počasi zavijati v desno, tudi volan se počasi zavrti v desno, sam. To se dogaja samo pri glisiranju. Načeloma bi se to dogajalo pri eni elisi in bi nastavljal smernik, tako pa nimam smernika, obe cink plošči nad eliso so ravni. Drugače pa je volan za vožnjo izredno mehak, hidravlični. Peta Bravo 3x Diesel, dual prop, barka CR250, motor yanmar.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Sep 30, 2013 07:48

Kaj ni to normalno,če so komande mehke,da se zavrti v smeri propelerja................

Pomoje to ni problem....................
nati
Kapitan korvete
Kraj: MEDVODE

OdgovorNapisal/-a nati » Po Sep 30, 2013 08:33

je tako
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 30, 2013 09:06

Tudi pri duo prop?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Zavijanje barke v desno, za SR290

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 30, 2013 09:28

boss napisal/-a:Imam vprašanje za SR290. Sem sicer misll poslati na ZS, vendar ima mogoče še kdo podoben "problem".

Nič ni posebej narobe, kritično, pa vendar. Če spustim volan mi barka začne počasi zavijati v desno, tudi volan se počasi zavrti v desno, sam. To se dogaja samo pri glisiranju. Načeloma bi se to dogajalo pri eni elisi in bi nastavljal smernik, tako pa nimam smernika, obe cink plošči nad eliso so ravni. Drugače pa je volan za vožnjo izredno mehak, hidravlični. Peta Bravo 3x Diesel, dual prop, barka CR250, motor yanmar.

Manjka mi nekaj podatkov - ki jih mogoče SR 290 za tvojo barko že ve.

Poudarjeni stavek mi daje misliti, da imaš več kot en propeler. Če je to res, v kakšni razporeditvi? En motor in dva protisučna na eni osi? Dva motorja in propelerja tečeta v isto smer?

Izvenkrmni ali vgradni motor(ji)? Če vgradni, osi ali Z noge? Če je os ali so osi, konfiguracija krmila ali krmil?

Preden še kdo skoči, da je to značilno le za izvenkrmne motorje, točno tak vzorec je bil opisan - in preprečen s temle na krmilu - na barki Resnik.
Slika

Pod sliko je povezava, kot pri meni pogosto, pa opažam, da moram na to spet malo opozarjati.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Sep 30, 2013 10:19

Poudarjeni stavek mi daje misliti, da imaš več kot en propeler. Če je to res, v kakšni razporeditvi? En motor in dva protisučna na eni osi? Dva motorja in propelerja tečeta v isto smer?

Izvenkrmni ali vgradni motor(ji)? Če vgradni, osi ali Z noge? Če je os ali so osi, konfiguracija krmila ali krmil?

Je napisal da gre za duoprop, torej za dva protisučna propa na eni osi. Beseda peta bravoX3 pomeni Z nogo, diesel nakazuje notranji motor. Z noga običajno nima krmila, ker zavija sama.
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » Po Sep 30, 2013 11:12

Ja, mogoče sem preveč enostavno ali premalo opisal tehniko...

En motor, vgrajen, yanmar 315 (cca) hp, diesel, Bravo 3 X diesel peta z dual propom, dve elisi, ki se vrtita vsaka v svojo smer, na eni osi. Načeloma, kolikor sem prebral, bi z dualprop elisami ne smelo biti zavijanja, lahko pa se motim in je to normalno... Več ljudi več ve :).
Slikca:
http://www.boattest.com/engine-review/Y ... _6LPA-STZP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 30, 2013 11:50

Hvala, kasaudio;

Boss, si napisal, ampak tudi snake in nati sta spregledala.

Protisučni propelerski par naj res ne bi imel 'prop walka', torej najbrž iščemo kak drug vzrok. Kakšna fotka tvojega pogona? Tvoje brazde za krmo?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » Po Sep 30, 2013 13:37

Evo:

Slika

Slika

Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 30, 2013 14:18

Te noge mi nekako ne gredo v moj koncept razumevanja učinkovitih pogonov in jih ne poznam pretirano, zato vzemi tole spodaj kot sklepanje, ali čisto modrovanje če hočeš.

Lahko da je noga pregloboko namontirana. Je kavitacijska poravnana z dnom pri krmi?
V tem primeru propelerja nista več ujeta med sabo. Če prav vem, ti propelerji najlepše tečejo ravno tik preden zaventilirajo, zato so iz inoxa. Trimaš gor in ko slišiš tisti značilen zvok daš malce nazaj not in si tam. Če je vse skupaj pregloboko, ne pride do ventilacije (ne kavitacije) in prednji propeler teče v vodi, zadnji pa v mehurčkih-podobno kot ventiliran propeler in prednji daje več navora in potiska kot zadnji.

Možno je tudi preveč trima na nos.

Vsekakor se mi zdi, da je razlog v "čisti" vodi na prvem in zmiksani na drugem propelerju. Tudi prvi mora dobiti malce mehurčkov.
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » Po Sep 30, 2013 15:40

Prav iskal sem sliko s spuščeno peto... ni... grem drugi teden dol in slikam.
Se mi zdi, da je kavitacijska malenkost nad špico dna; barka ima dokaj izrazit V, mislim, da 19 stopinj in nima ravnega dna. Sprednji del kavitacijske po mojem spominu pride na sredini cca 1 do 2 cm nad najnižjo točko dna, višje. Par cm levo in desno se izenači.

Drugače pluje super, Izglisira pri 19, največ sem do sedaj nameril 38 vozlov po GPS pa ni bila prazna barka.

Se pa tudi zelo pozna teža levo desno;če se recimo moja prestavi zadaj iz leve na desno, se to takoj pozna na legi (na hitrosti nič), vendar pokompenziram s flapi, minimalen popravek. To je verjetno zaradi V - 19 stopinj.

Popravek; najdu sliko...

Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Sep 30, 2013 16:05

Morda imaš več mase na desnem boku? Voda, akumulatorji, wc...
boss
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a boss » Po Sep 30, 2013 20:09

Nje, strogo glede tovor vedno natrimam barko v vodoravno... desno imam accu, 2X 84, levo voda do 100l, nafta je po sredi. Najbolj se pozna , ko se sama sprehaja po barki, pol pa se spreminja nagib levo desno. Sam kompenziram s flapi, res minimalno samo za skor eno diodo, dela. barko uravnam, vse ok, ravno, vodoravno, spustim volan, par sekund ok potem pa počasi začne zavijat desno in tudi volan se začene počas obračat desno. Če sem hiter mam ravno dovolj časa za odtočit viška pira da res konkratno ne zavije desno, in letim nazaj, da poravnam...

Sam res, mogoče pretiravam in je normalno, me pa moti...
Bojan5
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Če Okt 03, 2013 10:50

[quote="boss" Če sem hiter mam ravno dovolj časa za odtočit viška pira da res konkratno ne zavije desno, in letim nazaj, da poravnam...

Sam res, mogoče pretiravam in je normalno, me pa moti...[/quote]

Med vožnjo greš ODTOČIT :evil:

Bomo spet brali, da so "odpovedale komande"?

Če ti v 30 sekundah, med tem ko greš odtočit, barka zavije. Saj ni tanker ali letalonosilka!
Manjše plovilo je, hitreje se mu pozna vsaka malenkost v neuravnovešenju. Bodisi teža, simetrija trupa ali pa točnost postavitve pogona.

Sicer pa je moje mnenje!
Med plovbo ne zapuščaj krmarskega mesta!
Če pa ga že moraš. Nisi sam, naj te kdo nadomesti. In pouči ga kje je izklop motorjev v sili.

Po moje je boljše "brez veze" ustavit, kot na "ck" za milimetre se izognit, da ne bi slučajno bilo buum.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 03, 2013 11:48

Bojan5 napisal/-a:Med plovbo ne zapuščaj krmarskega mesta!

Mi imamo interno pravilo, da ne smeš dat iz nevtrale, če nisi pripet z varnostno vrvico čez roko, ali za pas! Ni ga hujšega za "reklamo" kot gliser pod polnim plinom brez potnikov. :shock:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov