voda v nafti
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
voda v nafti
Nekje (Izola ali Portorož) sem tankal nafto in pri tem dobil kar nekaj vode v gorivo. Vsaj tako mislim????
Ko sem šel na dopust sem moral prvo na servis, ker me desni motor ni ubogal. Delal je, a kompresije ni imel. Najhuje je bilo z desnim motorjem, zato mi je napako pokazal računalnik. Poskusil sem potovati samo z levim motorjem, pa ni šlo (to je zame največje razočaranje). Vedno sem mislil, da če mi eden od motorjev crkne, potem z drugim opravim svoje poslanstvo (nakup barke z dvema motorjema) in priplujem do servisa. Z enim motorjem me je samo na eno stran neslo in bi se vrtel v velikem krogu. Še pomoč sprednjega motorja ni kaj dosti pomagala, da bi ohranil ravno pot. Na servisu so mi očistili predfiltre in potem še filtre na motorjih (obeh zaradi varnosti). Vendar sem to moral narediti še sam dvakrat v naslednjih petih dneh. V enem predfiltru je bilo skoraj 1 dcl vode.
Zanima me še nekaj. Ker sem večkrat pral barko ali je možno da mi je pri pranju z vodo pri odzračevalniku goriva "ušlo" nekaj vode v tank?
Hvala za odgovore!
PS- vem, da je v eni od tem bilo govora o smeteh o vodi pa ne.
Ko sem šel na dopust sem moral prvo na servis, ker me desni motor ni ubogal. Delal je, a kompresije ni imel. Najhuje je bilo z desnim motorjem, zato mi je napako pokazal računalnik. Poskusil sem potovati samo z levim motorjem, pa ni šlo (to je zame največje razočaranje). Vedno sem mislil, da če mi eden od motorjev crkne, potem z drugim opravim svoje poslanstvo (nakup barke z dvema motorjema) in priplujem do servisa. Z enim motorjem me je samo na eno stran neslo in bi se vrtel v velikem krogu. Še pomoč sprednjega motorja ni kaj dosti pomagala, da bi ohranil ravno pot. Na servisu so mi očistili predfiltre in potem še filtre na motorjih (obeh zaradi varnosti). Vendar sem to moral narediti še sam dvakrat v naslednjih petih dneh. V enem predfiltru je bilo skoraj 1 dcl vode.
Zanima me še nekaj. Ker sem večkrat pral barko ali je možno da mi je pri pranju z vodo pri odzračevalniku goriva "ušlo" nekaj vode v tank?
Hvala za odgovore!
PS- vem, da je v eni od tem bilo govora o smeteh o vodi pa ne.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Dvomim, da bi lahko sam nalil vodo v tank, ti odzračevalniki so obrnjeni navzdol, pa še skozi takšne majhne luknjice ne moreš naliti 1dl vode. Problem so po mojem stari rezervoarji, ki na teh "morskih" črpalkah dobesedno plavajo v morju. Meni so na servisu v Zadru recimo odsvetovali tankanje v Sukošanu in Biogradu, saj pravijo da se barke pripeljejo samo do njihovega servisa in potem sledi ta isti postopek kot pri tebi. Rekli so mi da je trenutno v zadarskem koncu najbolje tankati v Preko, kjer je čisto nova pumpa.
lpg
lpg
https://medisken.si
- Novinec
- Admiral
- Kontakt:
Gregor, mislim, da se da v te "odušnike" spraviti voda čisto na enostaven način. Ko perem barko, jo perem s krtačo Gardena na cevnem štilu, tako, da ne škropim sosedov in njihovih bark. Ko perem zadnji del barke, kjer je nad tankom odušnik, je ta res obrnjen z mrežico dol proti pohodnem boku, vendar s krtačo lahko drgneš tudi proti mrežici (če nisi previden ali če misliš, da se nič ne more narediti, kar pa sem bil v to prepričan!!). Ne vem kako je odušnik narejen od znotraj in ali ima na vrhu sifon obrnjen navzgor. Če je narejen tako, potem ne more voda v njega.
Da pa so bencinske pumpe kritične in stare, to vem. Vendar na vsaki pumpi trdijo, da oni pa že nimajo vode. Enako je pri naših rezervoarjih. Kolikor vem, čez zimo bi moral biti tank poln, da se ne nabira kondenz. Ali ga imamo??
Ne vem, poskusil se bom posvetovati, če lahko tank kako odprem (mislim da ima odprtino zgoraj) in zadevo nekako posesam ven.
Še dobro, da sem serviserju gledal pod roke in zadevo sedaj opravim sam na predfiltrih in filtrih. Če bi jih sproti plačeval.... no to ne bi bilo v redu.
Da pa so bencinske pumpe kritične in stare, to vem. Vendar na vsaki pumpi trdijo, da oni pa že nimajo vode. Enako je pri naših rezervoarjih. Kolikor vem, čez zimo bi moral biti tank poln, da se ne nabira kondenz. Ali ga imamo??
Ne vem, poskusil se bom posvetovati, če lahko tank kako odprem (mislim da ima odprtino zgoraj) in zadevo nekako posesam ven.
Še dobro, da sem serviserju gledal pod roke in zadevo sedaj opravim sam na predfiltrih in filtrih. Če bi jih sproti plačeval.... no to ne bi bilo v redu.
Biograd je res katastrofalna pumpa- pravtako voda v gorivu. Sedaj hodimo vedno v Sukošan na pumpo in ni problemov.
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
No tole okrog vode v gorivu je lahko problem, samo, da pa vodo na veliko naliješ na črpalki pa ne verjamem. Voda se z gorivom ne meša in tako potone na dnu in tam tudi ostane. Na črpalki tako lahko točiš ali gorivo ali pa samo vodo, če je je toliko, da jo pumpa potegne. Tale tvoja voda v tanku bo verjetno vzrok kar v pranju, kot si že sam ugotovil. Res je lahko del vode razpršen v gorivu kot emulzija in se potem počasi loči in potone, vendar to je spet nekaj malega, ki ostane na dnu. Kondenziranje vode na vrhu rezervoarja je enako problem, saj kapljica kapne v gorivo in potone, na dnu pa ne more več izhlapeti. Nekaj kapljic ni nič, ko pa jih je na tisoče, je to nekaj vode, ki jo motor lahko potegne...
Da ti motor sploh potegne vodo, pa je vzrok očitno v izjemno slabem rezervoarju na Bavarii. Rezervoar mora sesati nekaj nad tlemi še bolje pa je, če ima dodaten tank, iz katerega vlečejo motorji in je to nek separator vode. No te zadnje variante še nisem videl na serijskih čolnih, čeprav bi na Jadranu prišla kar prav.
Me pa čudi nekaj drugega... Praviš da barka z enim motorjem ne gre??? Seveda ne moreš glisirati, če si to mislil, potem si bil v zmoti. Deplasmanska plovba pri tvoji barki nekje do max 8 vozlov pa je z enim motorjem povsem enaka kot z dvema... Pač malo kontra volana in to je vse...
LP
Da ti motor sploh potegne vodo, pa je vzrok očitno v izjemno slabem rezervoarju na Bavarii. Rezervoar mora sesati nekaj nad tlemi še bolje pa je, če ima dodaten tank, iz katerega vlečejo motorji in je to nek separator vode. No te zadnje variante še nisem videl na serijskih čolnih, čeprav bi na Jadranu prišla kar prav.
Me pa čudi nekaj drugega... Praviš da barka z enim motorjem ne gre??? Seveda ne moreš glisirati, če si to mislil, potem si bil v zmoti. Deplasmanska plovba pri tvoji barki nekje do max 8 vozlov pa je z enim motorjem povsem enaka kot z dvema... Pač malo kontra volana in to je vse...
LP
- Novinec
- Admiral
- Kontakt:
Admin, kar se vode tiče, mislim, da bo držalo tisto okoli pranja in še slab rezervoar, saj je kondenz mogoč, ker rezervoar sploh ni izoliran, toplo-hladno. Je potrebno izolirati rezervoar, ki je cca 50 cm pred motorjema?
Glede plovbe z enim motorjem, pa je res, niti 5 vozlov ni šla, ker je enostavno s polnim kontra volanom zavijala v loku v drugo smer. Ne zdaj, da se je vrtela v krogu, je bil pa očitni lok. Pomagal sem še s sprednjim motorjem. Mislim, da ima Bavarija preveliko razdaljo med motorji, čeprav pa bom naslednjič to preizkusil na odprtem, ker se moram prepričati, kaj zmore barka z enim motorjem, levim ali desnim. Možno je, da sem malo padel v panično jezo, ker se mi je to pripetilo na novi barki.
Glede plovbe z enim motorjem, pa je res, niti 5 vozlov ni šla, ker je enostavno s polnim kontra volanom zavijala v loku v drugo smer. Ne zdaj, da se je vrtela v krogu, je bil pa očitni lok. Pomagal sem še s sprednjim motorjem. Mislim, da ima Bavarija preveliko razdaljo med motorji, čeprav pa bom naslednjič to preizkusil na odprtem, ker se moram prepričati, kaj zmore barka z enim motorjem, levim ali desnim. Možno je, da sem malo padel v panično jezo, ker se mi je to pripetilo na novi barki.
Hmmmm tole z zavijanjem na stran pri samo enem motorju je tudi meni čudno... Jaz pri svoji z lahkoto plujem z enim motorjem (vedno na ta način pristajam) in gre brez problemov.... Kot pravi admin, glisira sicer ne (pa čeprav bi skoraj), deplasmanska plovba pa gre enkratno...
Admin, glede tankanja... Kolikor sem slišal, ima večino pump na jadranu problem z vodo, zato je res super če imaš na barkači filter goriva / separator vode... Če bi sklepal po logiki da se gorivo in voda ne mešata, potem bi blo to res, ampak samo kadar obe kapljevini dalj časa mirujeta. Kakor hitro jih nekaj "zmoti", bo nastala emulzija, ki jo lahko črpalka potegne. Sem že tudi sam doživel da je na majhnem čolnu s plastičnim tankom bilo potrebno čistiti separator...
Seveda pa je lahko moja logika tudi čisto mimo...
LP
SS
Admin, glede tankanja... Kolikor sem slišal, ima večino pump na jadranu problem z vodo, zato je res super če imaš na barkači filter goriva / separator vode... Če bi sklepal po logiki da se gorivo in voda ne mešata, potem bi blo to res, ampak samo kadar obe kapljevini dalj časa mirujeta. Kakor hitro jih nekaj "zmoti", bo nastala emulzija, ki jo lahko črpalka potegne. Sem že tudi sam doživel da je na majhnem čolnu s plastičnim tankom bilo potrebno čistiti separator...
Seveda pa je lahko moja logika tudi čisto mimo...
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Saj imaš prav, emulzija je možna, nastane med plunkanjem goriva in premetavanjem čez valove, vendar taka emulzija se nikoli ne loči v separatorju! Če je voda razpršena v gorivu pride to do šob, tam pa ne gre naprej. Luknjica je tako majhna, da vode velikokrat sploh ne more iztisniti... Problem je površinska napetost vode, ki je ekstremno velika... Lep primer vidimo v kozarcu, ko ga lahko natočimo "s kupčkom". Poskusite to z bencinom ali nafto.
Drug pimer je razen mrčes (drsalci), ki z lahkoto hodijo po vodi, kot da je na njej polivinl vrečka...
Če je voda v separatorju in to večja količina, potem je to potegnilo tja e enkratnem "šusu"...
LP
Če je voda v separatorju in to večja količina, potem je to potegnilo tja e enkratnem "šusu"...
LP
Lansko leto sem večkrat tankal v Biogradu in dvakrat naletel na polnjenje rezervoarjev na bencinskem servisu. Po koncu točenja smo morali počakati še eno uro, ker kot so rekli na Ini se mora sedaj nafta malo smiriti. Ampak očitno se ni smirila dovolj in sem imel tudi jaz težave z vodo. Glede tegale mešanja vode in nafte je pa tako. Spomnim se, da so nam pred leti (iz ene od večjih slovenskih naftnih družb) domov pripeljali nekaj tisoč litrov nafte v kateri je bilo, ko si jo natočil v literski kozarček, v njem cca 30%vode in 70% nafte. To smo ugotovili na žalost šele naslednji dan ko so se nam ustavili vsi stroji in kamioni.
lpg
lpg
https://medisken.si
- Novinec
- Admiral
- Kontakt:
Bavaria ima separator, vendar je tako. Voda pride iz rezervoarja v predfilter, in tam ostane. Vsaj za enkrat še ni šla naprej do filtrov, ki so na motorju, kajti ko te odvijačim in zlijem nafto ven je ta čista. V predfiltru pa je nekaj vode in nekaj smeti. Najbolj zanimivo pa je, da se mi je to zgodilo, še preden sem tankal na hrvaškem. Torej prvič sem tankal polno v Izoli, drugič polno v Portorožu. Do tu se mi je zadeva ponovila 3x. Potem sem tankal v Nerezinah in sedaj želim čim več porabiti goriva, da izsesam vodo??? Ali jo bom??? Trenutno imam samo 36 litrov (po števcu) nafte v rezervoarju in sedaj razmišljam, da bi jo izsesal in počistil rezervoar. Potem pa v kanticah, da lahko pridem do bencinske, nato pa na bencinsko polno tankat. Čeprav pa se bojim, da se bo to ponavljalo.
Ja nafta je glede vode še hujša kot bencin, saj je preceh higroskopična, kar po domače pomeni, da "pije" vodo (podobno kot les).
Mike, z obale pa ne bo šlo... Tako Gobbi, kot Novinec imata malce prevelika rezervoarja... Pri Gobbiju mislim, da je vsega skupaj okrog 800 litrov, torej dečko enkrat tanka 500 litrov, to pa jaz nekako ne bi tovoril v kanticah.
No Novinec ima verjetno nekaj manjši tank, vseeno pa pomoje vsaj enih 400 litrov. Bosta fanta sama povedala...
Če se voda nabira v separatorju, potem je to odlično, torej služi svojemu namenu... Je pa lahko problem, če se je enkrat na slabem morju nabere preveč in ti v motor potegne vodo... D3 tega sam ne bo zmogel "predihati"...
LP
Mike, z obale pa ne bo šlo... Tako Gobbi, kot Novinec imata malce prevelika rezervoarja... Pri Gobbiju mislim, da je vsega skupaj okrog 800 litrov, torej dečko enkrat tanka 500 litrov, to pa jaz nekako ne bi tovoril v kanticah.
Če se voda nabira v separatorju, potem je to odlično, torej služi svojemu namenu... Je pa lahko problem, če se je enkrat na slabem morju nabere preveč in ti v motor potegne vodo... D3 tega sam ne bo zmogel "predihati"...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov