- Primeren letni čas je za malo nakladanja...
Na tem forumu smo dobili vtis, da se na dolge plovbe - razen profesionalcev (tovorne, turistične, vojaške...) - spravljajo le jadralci.
Pa to ne drži - tudi oceanske motorne jahte, in to ne le zelo velike (True Passagemakers) obstajajo.
Tule se je Bladzo pošalil
bladzo napisal/-a:Če date za nafto, vas jaz pelje čez![]()
bladzo napisal/-a:Marjan Tomki napisal/-a:Bladzo, za kakšno radaljo - akcijski radij - imaš tanke?
Evo, se že pogovarjamo...
Če bi šel po jadralsko, ni vrag, da ne bi naredil 800-900 Nm!
Marjan, ti si na potezi. Naredi ruto med tankštelami...
...k drugač bom mogu tankat v zraku, to pa ne bo pocen![]()
Potem smo se tam malo pohecali, zakaj ne uspem najti rute za njegovo barko (za začetek veliko prekratek doseg s tanki, ki jih ima).
Ampak motorne jahte za čez ocean obstajajo.
Tele aluminijaste FPB-je sem že velikokrat nalepil...

in na povezavi je kup zanimivega.
Druga zgodba je Nordhavn Atlantic Rally - podobno za motornjake znamke Nordhavn kot je ARC za jadrnice: več motornjakov skupaj pelje ruto, podobno kot morjeplovci po Dalmaciji, tile pa čez Atlantik, pa še čez kak drug ocean.
Ne gre brez zapletov, in iz takih se da veliko naučiti. Zgodba na zgornji povezavi je o poti - in zapletih - 2004.
Tale fotka je s povratka dveh, ki sta se takrat prišla na pomoč z eno od ostalih bark in se potopila pod Autumn Wind, da odmotata okrog osi/propelerja nekajkrat namotano vrv. Vse prej kot trivialno pri prčkanju okrog propelerja barke, ki jo premetava na 3 m valovih...
Kolikor lahko vidim, so motorne barke za plovbo čez oceane izrivne, ne gliserji, in z dizelskim pogonom, kar se mi zdi logično - brez tega ne vidim, kako bi lahko imeli zalogo goriva za več tisoč navtičnih milj dosega.
Recimo, Nordhavn dela fiberglas oceanske barke - in kaže, da jih veliko plove že več desetletij. Pa zanimivo je prebrati o tem, zakaj namajo vodno hlajenih izpuhov. In še in še zanimivega.

Pa priprava za pot...
Pa razlaga o standardih v zvezi z gradnjo 'rekreacijskih plovil' (priporočenih in predpisanih v različnih deželah)
Pa o skrbi za požarno varnost na oceanski motorni jahti
- http://www.nordhavn.com/resources/tech/boat_fires.phpb
Zanimivo branje še naprej želim...