Motorne jahte za čez ocean...

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 26, 2013 23:15

Primeren letni čas je za malo nakladanja...

Na tem forumu smo dobili vtis, da se na dolge plovbe - razen profesionalcev (tovorne, turistične, vojaške...) - spravljajo le jadralci.

Pa to ne drži - tudi oceanske motorne jahte, in to ne le zelo velike (True Passagemakers) obstajajo.

Tule se je Bladzo pošalil
    bladzo napisal/-a:Če date za nafto, vas jaz pelje čez :twisted: :twisted:

bladzo napisal/-a:
    Marjan Tomki napisal/-a:Bladzo, za kakšno radaljo - akcijski radij - imaš tanke? :wink:

Evo, se že pogovarjamo...

Če bi šel po jadralsko, ni vrag, da ne bi naredil 800-900 Nm!

Marjan, ti si na potezi. Naredi ruto med tankštelami...

...k drugač bom mogu tankat v zraku, to pa ne bo pocen :twisted: :twisted:

Potem smo se tam malo pohecali, zakaj ne uspem najti rute za njegovo barko (za začetek veliko prekratek doseg s tanki, ki jih ima).

Ampak motorne jahte za čez ocean obstajajo.

Tele aluminijaste FPB-je sem že velikokrat nalepil...
    Slika
    in na povezavi je kup zanimivega.

Druga zgodba je Nordhavn Atlantic Rally - podobno za motornjake znamke Nordhavn kot je ARC za jadrnice: več motornjakov skupaj pelje ruto, podobno kot morjeplovci po Dalmaciji, tile pa čez Atlantik, pa še čez kak drug ocean.

Ne gre brez zapletov, in iz takih se da veliko naučiti. Zgodba na zgornji povezavi je o poti - in zapletih - 2004.

Slika
    Tale fotka je s povratka dveh, ki sta se takrat prišla na pomoč z eno od ostalih bark in se potopila pod Autumn Wind, da odmotata okrog osi/propelerja nekajkrat namotano vrv. Vse prej kot trivialno pri prčkanju okrog propelerja barke, ki jo premetava na 3 m valovih...

Kolikor lahko vidim, so motorne barke za plovbo čez oceane izrivne, ne gliserji, in z dizelskim pogonom, kar se mi zdi logično - brez tega ne vidim, kako bi lahko imeli zalogo goriva za več tisoč navtičnih milj dosega.

Recimo, Nordhavn dela fiberglas oceanske barke - in kaže, da jih veliko plove že več desetletij. Pa zanimivo je prebrati o tem, zakaj namajo vodno hlajenih izpuhov. In še in še zanimivega.
Slika
Pa priprava za pot...
Pa razlaga o standardih v zvezi z gradnjo 'rekreacijskih plovil' (priporočenih in predpisanih v različnih deželah)
Pa o skrbi za požarno varnost na oceanski motorni jahti
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » To Nov 26, 2013 23:20

Ja, ko si tole prilimal v čez oceansko temo, sem še cel dan bral o teh ladjah in njihovih lastnostih, sam cene nisem našel nikjer.

No ja, res da nisem poklical in prašal...

Vseeno pa se mi zdi ideja, ki jo je uporabil naš forumaš TEX v teh kriznih časih, ko se gorivo kar naprej draži, zanimiva. On je preprosto na svoj Diskač našraufal jadro :twisted: :twisted:

Me prav zanima kok mu zdej to leti, prepričan pa sem tudi, da je zadevo patentiral...
Zgleda pa takole!
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Nov 26, 2013 23:53

Slikaza fotko (kao ali zares :?: - ali je tole spredaj res Tex-ova :?: ) Tex-ove barke z dodatkom za 'rjuhe'.

Zares pa najbrž tole - Tex na rjuhah - ni bolj verjetno, kot da bi Tex potem še z električnim venitlatorjem 'made in China', ki ga napaja agregat 'made in China' pihal vanje...
Slika

Cene...
    Dashew FPB-ji mislim da je bila omemba cene $2.500.000 in naprej, ampak se ne spomnim, kje; Nordhaven podobno mislim, da sem nekje naletel na $1.500.000 in naprej. :cry:

Rabljeni manjši Nordhavni - našel tudi pod $400.000 - malo manj hudo...
    Dashew FPB pa ne najdem nič, da bi kdo že prodajal rabljene.

Ampak brati o tem, kakšne lastnosti potrebuje in zakaj, za zdaj še ni predrago.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 27, 2013 07:23

Nekoč sem bral reportažo o dveh motornih barkah Linssen, ki sta s cca 7 vozli prečkali Atlantik, ampak zdaj ne najdem linka.
Sashs
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Sashs » Sr Nov 27, 2013 08:38

bladzo napisal/-a:Ja, ko si tole prilimal v čez oceansko temo, sem še cel dan bral o teh ladjah in njihovih lastnostih, sam cene nisem našel nikjer.

No ja, res da nisem poklical in prašal...

Vseeno pa se mi zdi ideja, ki jo je uporabil naš forumaš TEX v teh kriznih časih, ko se gorivo kar naprej draži, zanimiva. On je preprosto na svoj Diskač našraufal jadro :twisted: :twisted:

Me prav zanima kok mu zdej to leti, prepričan pa sem tudi, da je zadevo patentiral...
Zgleda pa takole!
Slika

tex špara..

:twisted:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Nov 27, 2013 08:47

@brane40
    Na ime Linssen doslej še nisem postal pozoren.

V tem prispevku na Boatdesign.net je seznam nekaj izdelovalcev za take namene primernih plovil - Ocean going Powerboats.
    Branson Boats
    Cape North
    Cheoy Lee
    Grand Banks
    DeFever
    FairIsle
    Fleming
    Kadey-Krogen
    Kanter Yachts
    Linssen
    Nordhavn
    Northern Marine
    Park Isle Marine
    Real Ships
    Willard

Linssen je na njem, Dashew-a ni :wink:

Ampak zanimiva je debata na povezavi - kako se kakšna barka ziblje (Dashew FPB ima aktivno stabilizacijo in mislim da Nordhavn tudi).

Ne gre le za to, da barka preživi plovbo čez ocean; pri motorni barki je še bolj kot pri jadrnici, ko imaš 'podvig' in vsaj nekaj dela z s prilagajanjem jader spremembam vetra cilj, da je tudi med potjo bivanje vsaj približno udobno.

Zato je aktivna stabilizacija med plovbo - in pasivna na sidru - pogosta pri plovilih, kjer cena to omogoči. Je pa to še en sistem, ki ga je treba vzdrževati in more odpovedati, še zlasti, če ga ne...

In - še posebej, če plovilo ni zasnovano proti premetavanju - je pomembna hitrost, tako zato, da te premetava manj časa skupaj, kot zato, da se lahko napovedanemu prehudemu premetavanju v zelo slabem vremenu enostavno izogneš.

Kot je napisal Heron za jadrnice - v dovolj hitrosti (kar je v njegovem primeru pomenilo tudi očiščen in z antofoulingom namazan trup) je - poleg udobja - tudi varnost.

I have worked in trawlers in the North Atlantic. In rough weather it is impossible to lay in a bunk. You are airborne half the time. This is not an exageration, we use to tie ourselves. In the same conditions, thirty foot seas, a James Wharram catamaran was much more comfortable. A heavier boat has a higher bottom loading regardless of speed. Slow trawlers pound hard. Herreshoff, among others, studied the influence of hull design on roll, pitch and yaw. He found it affects the movement more than displacement or metacenter. Heavy displacement boats are slow, which keeps you in the rough weather longer. Also, they end up with all kinds of appendages and gizmos like outriggers to keep them half way livable.

Dobro se je zavedati več plati problema in tole na zgornji povezavi jih nekaj lepo 'osvetli'.

Drugače je pa tole en Nordhavn 50 iz flote, ki je šla čez Atlantik
    Slika

Tole bi mogoče že bilo tudi za Tex-a:
      made in America
      ni rjuh za pogon :wink:
    Na povezavi pod zgornjo sliko mislim da je še več fotk iz Nordhavn Atlantic Ralye 2004.

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Nov 27, 2013 09:40

http://www.selenetrawlers.com/yachts/selene-42/

Tale je čist dobra za čez Atlantik. Za tiste z več €, imajo pa tudi večje sestre. Ena lepša od druge. :P
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Nov 27, 2013 10:42

hehe, ravno sem hotel omenit tole, si mi vzel z jezika...
No jaz imam domet 1000nm z hitrostjo rjuharjev 5-7kn...
Bladzo, tisti sistem bom res patentiral, potrebujem nekoga za reklamo, a ti pridemo zmontirat ?

Sem pa pred leti gledal Trawler, letnik 1977, podobna zgodba 11.5m
1800litrov nafte, in 1x Lehman z 130hp...in 17ton !
Tudi tak bi bil za čez lužo...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Sr Nov 27, 2013 21:22

brane40 napisal/-a:Nekoč sem bral reportažo o dveh motornih barkah Linssen, ki sta s cca 7 vozli prečkali Atlantik, ampak zdaj ne najdem linka.

Brane-tudi jaz sem bral to mislim da v eni od naših navtičnih revij pred par leti,ampak meni se zdi,da sta bili barki znamke Elling,kakšnih dolžin ne vem,sta pa podobni Linssenovim. Potovali so pa neki Rusi,se mi zdi.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Nov 28, 2013 10:15

Prav imaš Nac... trije Ellingi so bili. Na uradni strani Ellinga sta objavljena dva članka: http://www.elling-yachting.com/recently-published-articles
Uporabniški avatar
Natuzzi
Poročnik korvete
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Natuzzi » Pe Nov 29, 2013 09:17

Evo dva filmčka, prvi je z Nordhavna 76, drugi pa z Fleminga
- https://www.youtube.com/watch?v=PdQ0UVWdO-U
- https://www.youtube.com/watch?v=uaZehSBlC8E

Drugače pa kolikor sem gledal ima tudi Seawayev Oceanclass primerno klasifikacijo in doseg.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Nov 29, 2013 10:00

Rock n rola so imeli bolj malo ;)
To je plovba, ne pa na rjuhe :twisted:
SlikaSlika

boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Pe Nov 29, 2013 10:14

Sem si šel tudi sam malo ogledat...

Za čez atlantik ni nikjer manj kot 2000 + milj... Vsi mi na hlape rabimo vsaj dve pumpi vmes, ker je zgornja meja 1000 milj.

Kapo dol tistim, ki grejo na hlape čez. Na veter pa ni več tak bav bav, sam po moje moraš imet kr jajca.

Sanjat, fantazirat je pa fajn, a ne?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Nov 29, 2013 10:55

Tex, tudi to je plovba, rjuhe (če so dovolj dobre, trpežne in v dovolj dobrih rokah) pa tudi.

Tex-ova barka za čez Atlantik:wink:
    Brez pomoči rjuh, tankerja ali česa še malo bolj eksotičnega, kar smo si izmišljali z bladzo-m in z ne več kot 1000 nm dosega še ne.

Pa da ne pozabim - doseg je le potreben, ne pa tudi zadosten pogoj, da bi šlo...

Ko me je bladzo podrezal, sem malo pogledal razdalje za od pumpe do pumpe čez Atlantik (* glej moj 'podpis'), je tvojih - kot si rekel - okrog 1000 nm dosega še vedno premalo, ker je na vsaki od smeri vsaj kak kos poti, kjer je od kopnega do kopnega vsaj 1200+ nm.

Šlo bi, kar zadeva razdalje, če bi bila na Grenlandiji kakšna, pa na kanadski strani na Labradorju tudi še kaka pumpa...

Brez tega pa je od Islandije do pristanišča St Johns na New Foundland čez 1400 nm, od Azorov do istega mesta (St Johns) pa bližje, a tudi še čez 1200 nm.

Od Zeleno-rtskih otokov (Cape Verde) do najbližjega večjega pristanišča Fortaleza na Amerški strani je pa spet že nad 1400 nm.

Pri tem še ne upoštevam ne vpliva vetrov, tokov, pa tudi ne tega, da si ti doseg svoje barke pri teh hitrostih ocenil, ne pa stestiral.
@boss
    Jaz za zdaj (torej teoretično :oops: ) mislim, da bi - kar zadeva doseg - bilo treba načrtovati od minimuma 1500 nm. K temu bi bilo treba priračunati tokove in vetrove (o katerih za zdaj nisem iskal podatkov) in varnostne faktorje.

Občutek imam, da bi po upoštevanju tokov in vetrov itd. nekako čez prst šlo z dvakrat toliko, mogoče po zelo natančnem in skrbnem premisleku tudi z 2000-2500 nm, če zelo paziš, ob kakšnem vremenu greš čez (da ni kakih daljših vetrov in valov v premec itn.). Kot rečeno, to je po občutku in spet velja (* glej moj podpis).

Doseg Windhorse (FBP, 'pločevinka' na sliki na moji prvi objavi v tej temi) pa mislim da je 5000+ nm (odvisno od hitrosti in stanja morja in vetra).

Sanjat in fantazirat je več kot OK. Tako že prej premisliš in če nanese prilika, si veliko bolje pripravljen, da jo uporabiš, in če si kje na taki poti in se kaj zaplete, si tudi veliko bolje pripravljen, da zaplet razpleteš.

Pa še predrago ni.

Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Nov 29, 2013 11:12

MT, z malo volje jaz kapaciteto oz doseg z lahkoto povečam za kakšnih 600-700 milj !
Seveda v teoriji gre vse...
Kaj pa bi v praksi naredilo z plovnimi lastnosti barke( ko bi dobila dodatno tono tja proti krmi) in resnično porabo na oceanu,ko te dobi "lepo" vreme, je pa druga stvar...
Sigurno se da, vendar jaz te želje minam poizkusiti...
( naj bo najprej ena tura z branetom40 na štandgas do Grčije ;) ) :)
SlikaSlika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov