Leidi 600 ali...
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Leidi 600 ali...
Kupujem Leidi 600, Grašo 19(ali 23), mogoče Nautika 650 ali Merry Fisher 725/755 oz. Antares 6.8/7.8. Motor do 115 KM, cena do 25.000 €. Barko bom uporabljal za do dvodnevne izlete z umirjeno vožnjo, gliserskih hitrosti ne potrebujem; potrebujem pa vodljivo barko tudi pri malo bolj razburkanem morju in nizkih hitrostih. Kako se tukaj obneseta oba gliserja(Merry Fisher in Antares?)Prosim za pomoč pri odločitvi. Ima kdo praktične izkušnje s katero od naštetih bark?
Dolce far niente!
-
navtik_borut
- Admiral
-
francimarina
- Poddesetnik
- Kraj: Maribor
Imel sem Leidi 600 z Suzuki 140km. Bil sem z barko zelo zadovoljen,je lepo vodljiva pri manjših hitrostih(tudi pri tistih nad 20 vozlov),ampak mislim da bo za tebe motor 40km čist dovolj,če ne misliš glisirat.Neki vmesni motorji od 70-115km so se pokazali za zelo neprimerne,saj niso dosegali zaželjenih rezultatov kupcov,le poraba je bila visoka. Barka je za svojo dolžino zelo prostorna,samo wc prostor je bolj majhen,zato ti priporočam,vzemi električnega wc,za lažje rokovanje. Barka je zelo kvalitetno grajena,pa tudi glede dodatne opreme zelo prisluhnejo kupcu.
Vili, naj te vprašam še tole: Kako se je Leidi 600 obnašala pri malo nemirnejšem morju - mislim pri morju 2-3? S kakšno hitrostjo si lahko plul brez norega udarjanja v valove (kot se to dogaja gliserjem podobne dolžine)? Glisirat ne mislim, res pa je, da na morju hitro prideš v položaj ko se je najbolje spravit na varno v najkrajšem možnem času, zato se nagibam k močnejšemu motorju - pri enakem režimu plovbe pa je tudi poraba podobna.
Dolce far niente!
vili napisal/-a:Imel sem Leidi 600 z Suzuki 140km. Bil sem z barko zelo zadovoljen,je lepo vodljiva pri manjših hitrostih(tudi pri tistih nad 20 vozlov),ampak mislim da bo za tebe motor 40km čist dovolj,če ne misliš glisirat.Neki vmesni motorji od 70-115km so se pokazali za zelo neprimerne,saj niso dosegali zaželjenih rezultatov kupcov,le poraba je bila visoka. Barka je za svojo dolžino zelo prostorna,samo wc prostor je bolj majhen,zato ti priporočam,vzemi električnega wc,za lažje rokovanje. Barka je zelo kvalitetno grajena,pa tudi glede dodatne opreme zelo prisluhnejo kupcu.
Vili, naj te vprašam še tole: Kako se je Leidi 600 obnašala pri malo nemirnejšem morju - mislim pri morju 2-3? S kakšno hitrostjo si lahko plul brez norega udarjanja v valove (kot se to dogaja gliserjem podobne dolžine)? Glisirat ne mislim, res pa je, da na morju hitro prideš v položaj ko se je najbolje spravit na varno v najkrajšem možnem času, zato se nagibam k močnejšemu motorju - pri enakem režimu plovbe pa je tudi poraba podobna.
Dolce far niente!
Plul sem po morju 2-3. Glisirat je sicer šlo,ampak ni bilo nevem kaj prijetno,saj je barka nabijala in vodo dobiš prek strehe. Ko sem pa spustil na 7 vozlov,pa sem plul brez težav. Barka dobro drži smer,le pri jugu v krmo jo malo zanaša,ampak nič kritično.
Tudi jaz ti priporačam močnejši motor,pri meni je bila poraba na 7 vozlih 5 litrov,povprečje pa je bilo med 15-20 litri.
Ampak pri močnejšem motorju vzami obvezno flape,saj lahko z njimi glisiraš že pri 13 vozlih.
Tudi jaz ti priporačam močnejši motor,pri meni je bila poraba na 7 vozlih 5 litrov,povprečje pa je bilo med 15-20 litri.
Ampak pri močnejšem motorju vzami obvezno flape,saj lahko z njimi glisiraš že pri 13 vozlih.
Evo še moja uzkušnja. Tdi sam sem bil v podobni situaciji kot ti, nekaj mesecev nazaj. Na sejmu v Biogradu sem koknretno pregledal tri čolne, ki so prišli v ožji izbor: Leidi 600, G20 in Nautika 650. Moram reci, de me je po nekaj minutah plovbe in gibanja po barki najbolj navdušila Nautika 650, za katero sem se na koncu tudi odločil, ki je precej bolj prostorna od Leidi 600. Je pa med tema dvema barkama precej razlike v nivoju končne obdelave, ki pa je pri Nautiki vsaj eno stopjo nižja kot pri Leidi. Za Leidi 600 se nisem odločil, ker sem v 5-ih minutah gibanja po barki vsaj 3x nekam treščil z glavo. Prav tako ima preozek prehod na premec in je tako gibanje okoli barke precej oteženo. Motila me je tudi postavitev sidra na kljunu in vitla, ker vse skupaj gleda iz površine, tako da lahko pr nepazljivosti zapneš z nogo. Nautika pa ima vse lepo poravnano z nivojem, a je kljub temu vse še odlično dostopno.
Vsel pa sem motor Yamaha 115, ki je bil tudi na testiranem plovilu.
Vsel pa sem motor Yamaha 115, ki je bil tudi na testiranem plovilu.
-
francimarina
- Poddesetnik
- Kraj: Maribor
-
marenostrum
- Viceadmiral
Nelsi napisal/-a:francimarina napisal/-a:Imam praktične izkušnje z Leidi 490.
kako se obnaša pri malih hitrostih; kako pri malo nemirnejšem morju?
Odgovorov si dobil kar nekaj . In to iz prve roke. Torej iz lastnih izkušenj morjeplovcev. In to je neprecenljivo.
Bi pa ti toplo priporočil, da se pred nakupom, poslužiš glens-ove metode.
Okvirno izberi plovilo in potem na praktični test. 25-30 jurčkov tut ne rase povsod in škoda bi bilo, da po nakupu ugotoviš kaka odstopana od tvojih želja in pričakovanj.
Dober nakup!
lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
Sam imam antaresa 780, gledal sem tudi raznorazne hrvaške proizvajalce a me niso prepričali, sicer kvalitetno narejeno vse a razporeditev prostora me je motila ter cena, za moje pojme ima antares 780 najboljši razpored glede na to velikost, na morju se obnaša odlično tudi pri bolj razburkanerm. Cenovno pa z 25,000€ ne boš prišel skozi. računaj na 50,000€ za osnovno opremljeno barko brez kakšnega luksuza na njej!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta