Prosim za vaše mnenje o čolnu

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kixon
Praporščak
Kraj: MB

Prosim za vaše mnenje o čolnu

OdgovorNapisal/-a kixon » Sr Mar 19, 2014 16:12

Pozdravljeni.

Čoln sem našel na http://www.bolha.com/navtika/motorna-plovila/motorna-plovila-do-10m/gliser-technol-1286997596.html?aclct=1393953406 in me zanima vaš mnenje.

Moje zahteve so znane. Iščem čoln, ki ga lahko sam dam iz vode, ki bo imel kabino, da spravim ribolovno opremo in da ima spodoben motor. Sploh ne znam razbrati firme in modela čolna. Technol-a Google ne prepozna.
Je to kak slo izdelek?

Kakih dodatnih podatkov še nisem uspel pridobiti od lastnika. Ga grem pa pogledat še ta teden.
Lep dan in hvala

Kristijan
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Mar 19, 2014 16:41

.

Tule imaš vse podatke iz vpisnika.
Bo kar držalo, da je samogradnja, ali pa je kakšna predelava.

Vpogled v podatke iz vpisnika morskih čolnov za čoln z označbo IZ-2875

List A: Podatki o čolnu in motorjih
Označba: Ime čolna: Območje plovbe:
IZ-2875 Obalno območje(C)
Veljavnost dovoljenja do 4.7.2017 Izpostava IZOLA
Datum in št. vpisa 4.7.2006 3734-7-00206/2006 Dolžina 5,30 m
Datum izdaje 14.6.2012 Širina 2,01 m
Datum pregleda 5.6.2012 Barva bela
Št. dvojnika Material poliester
Vrsta čolna Gliser Vrsta pogona Motor
Številka trupa -- Št. oseb, ki jih čoln sme prevažati 6
Graditelj TECHNOL
Kraj gradnje Portorož, Slovenija Nosilnost čolna 0,45
Leto gradnje 1997 Št. posadke 1
Namen uporabe Osebni Bruto tonaža
Št. motorja Znamka motorja Model Vrsta Moč [KW] Leto izdelave motorja Gorivo
1002092 YAMAHA F100DET Zunanji 73,5 2006 Bencin
277965 TOMOS 4 Zunanji 2,94 1986 Mešanica

List B: Podatki o lastnikih
Priimek/Naziv Ime Prebivališče/Sedež Pošta Naziv pošte Delež Pravni naslov pridobitve
BIZJAK ALOJZ FLORJANSKA ULICA 40A 8290 Sevnica 24 nakup

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
kixon
Praporščak

Samogradnja

OdgovorNapisal/-a kixon » Sr Mar 19, 2014 21:50

Pajer1 hvala za hiter odgovor.
Med tem sem govoril z gospodom, ki to prodaja (zet) in mi je potrdil to da je čoln samogradnja.
Kupljena je bila samo lupina, ki jo je gospod po svoje obdelal. Motor ima 85 delovnih ur. Verjetno tovrstnega čolna brez preizkusne vožnje ni pametno kupiti. Kaj pravite? Bom peljal zraven mehanika in potrkal po zrcalni plošči, pregledal razpoke… Še kaj?

LP
K
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Mar 19, 2014 23:14

.

OK, iščeš plovilo ki ga boš sam obvladal.
Zakaj pa potrebuješ tak hitri gliser? Hodiš na daljne pozicije? Takle motor ima 200 kg in drče za spust niso ravno idealne.
Mene osebno bi motil tudi lok nad kokpitom. Marsikatera palica bo doživela bližnje srečanje z njim in samo upaj, da bo tudi preživela. Predno kupiš, ti svetujem, da če se le da pojdi z opremo na barko in jo razporedi po kokpitu. Saj izgleda kar nekaj prostora, ampak vseeno se šele potem pokaže kako je ta mali prostor funkcionalen. Je pa res, da ima kabino in je to super.
Samo malo naglas razmišljam, odločil se boš itak sam.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Mar 19, 2014 23:43

Yamaha 100 ma ~170kg.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

Re: Samogradnja

OdgovorNapisal/-a pale » Če Mar 20, 2014 07:02

kixon napisal/-a:Pajer1 hvala za hiter odgovor.
Med tem sem govoril z gospodom, ki to prodaja (zet) in mi je potrdil to da je čoln samogradnja.
Kupljena je bila samo lupina, ki jo je gospod po svoje obdelal. Motor ima 85 delovnih ur. Verjetno tovrstnega čolna brez preizkusne vožnje ni pametno kupiti. Kaj pravite? Bom peljal zraven mehanika in potrkal po zrcalni plošči, pregledal razpoke… Še kaj?

LP
K

marsikatera samogradnja je boljša kakor kakšni serijski čovni,je pa vseeno pametno pregledati
Uporabniški avatar
kixon
Praporščak

Ne gre za hitrost

OdgovorNapisal/-a kixon » Če Mar 20, 2014 08:48

Moj sport je podvodni ribolov. Vcasih tudi panula z otroci.
Vem, da na takem colnu ne bo luksuza za nekajdnevno spanje vseeno pa racunam, da za kak dan med Kornati lahko mogoce tudi prespimo.
Najprej sem gledal open izvedbe vendar sem videl da nikakor ne mores dati pusk in ostale opreme pod kljuc. Ker mam tezave s hrbtom sem se navelical vsakodnevnega prenasanja robe gor in dol. predvsem zato kabina.
Ker ima kolega 475 QSilver in 40km marinerja in imamo trije lovci zmeraj tezavo z glisiranjem bi si to tezavo rad odpravil v startu. Motor je bil malo vozen 85ur, pa kolega ima pooblascen servis za Yam.
Na morju sem pa v glavnem kak mesec v kosu in se kak teden do 10 dni med vikendi. Imam kamp prikolico.

Tale lok pa se mi je zdel super ker je pol cerada lahko kot sotor :)

Vsekakor grem pogledat, da vidim koliko je sploh prostora na colnu, odlagalnih povrsin in predvsem kaj mu manjka. Strah me je to kupiti brez preizkusne voznje saj sm o samogradnjah poslusal ze vse zivo.
Ja pa puske obvezno nesem s seboj.

Kako preveris ce je samogradnja dobra? Podatek o tezi?
Pa realnost porabe pri potovalni?
navtik_borut
Admiral

Re: Ne gre za hitrost

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Če Mar 20, 2014 09:21

kixon napisal/-a:Ja pa puske obvezno nesem s seboj.

Boš se laže za ceno pogajal :D
Uporabniški avatar
OB717
Kapitan
Kraj: Piran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a OB717 » Če Mar 20, 2014 16:34

Bi znalo bit da so tile?

http://www.technol.si/domov/

Spomnim se, da mi je enkrat govoril, da so se tudi nekaj s čolni ukvarjali, ampak nisem siguren.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 20, 2014 17:32

Kaže da delajo tako tlačne posode kot tiste, v katerih se hranijo 'agresivne' snovi in tiste, namenjene za kemijske reakcije.

Če so naredili tudi tole, jih zanima tudi na morje in potem je najbrž lupina trupa solidno narejena.

Slika
Klik na sliko...

V glavnem, vprašaj :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Ne gre za hitrost

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Mar 20, 2014 23:52

kixon napisal/-a:Vem, da na takem colnu ne bo luksuza za nekajdnevno spanje

Luksuz je rahlo relativna reč. Najprej smo se 5 članska družina 5 let potepali okrog na 5 metrskem gliserju (fisherman), s cerado čez za spanje.
Slika
Potem so otroci malo zrasli, pa je bilo premalo prostora, tako da smo zadnjih nekaj noči dali najstarejšo spat semle:
Slika
Sedaj pa to počnemo na fishermanu 6m, prostora je več, prav bi sicer prišel še en meter, ampak v navtiki je to kar pravilo.
Slika
celo puške lahko dam pod ključ v sprednji prekat ali pa zadaj pod klopjo po širini.
Slika
Da boš pa lahko sam vlekel čoln iz vode in v vodo, ti je pa zelo pomembno tole:
Slika
Prikolica mora imeti dovolj valjčkov, ti potem niso preobremenjeni in se lepo vrtijo, prikolico pa zapelješ v vodo do spodnjega roba platišča, da so zavore na suhem. Za tisti naš fišerman jih imam 26, kolega na sliki pa za 7,5m gumon okrog 50. Oba čolna da v vodo in vleče ven en sam.
kixon
Praporščak

bil tam

OdgovorNapisal/-a kixon » Ne Mar 23, 2014 16:11

Pozdravljeni morjeplovci. Najlepša hvala za vse napisano.
Ogledal sem si čoln in se mi zdi, da je to kar iščem. S prodajalcem sem se dogovoril, da bi opravil probno vožnjo. Zanima me, če je mogoče kje okrog sevnice to mogoče storiti. Pri nas na Ranci na Ptuju je to mogoče.

Čoln je skrbno grajen in imaš dostop do vsakega šraufa. Je precej kompakten in ima nekje 1300 kg.
Zanima me kako je sprikolicami. Ta, ki jo ima je na tretjo tablico in ima naletno zavoro. Je pocinkana in deluje kompaktno.
Valčkov je pol manj kot na tej ko je bojavil motorni.
Mislim, da se jih da dokupiti ali?

Predvsem me zanima kako je z tretjo tablico. Je to res do skupne mase 3500?
LP
K
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

Re: bil tam

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Mar 23, 2014 18:41

kixon napisal/-a:Pozdravljeni morjeplovci. Najlepša hvala za vse napisano.
Ogledal sem si čoln in se mi zdi, da je to kar iščem. S prodajalcem sem se dogovoril, da bi opravil probno vožnjo. Zanima me, če je mogoče kje okrog sevnice to mogoče storiti. Pri nas na Ranci na Ptuju je to mogoče.

Čoln je skrbno grajen in imaš dostop do vsakega šraufa. Je precej kompakten in ima nekje 1300 kg.
Zanima me kako je sprikolicami. Ta, ki jo ima je na tretjo tablico in ima naletno zavoro. Je pocinkana in deluje kompaktno.

LP
K

Kolikor vem je na tretjo tablico samo lahki priklopnik NMD 750kg in to vse s homologacijo, kljuka in prikolica.
Če vozi čoln teže 1300kg in prikolico je to NMD najmanj 1500kg. To je definitivno prekršek.
Vse kar je več od NMD 750 kg mora imeti vsaka prikolica svojo prometno dovoljenje in svojo tablico.

Pa še nekaj razčistimo. Vožnja s prikolico je omejena na max 80 km/h, če ni drugače določeno, ponavadi manj. Se pravi tudi na avtocesti ne smete voziti več kot to.
Pri prikolici bo potrebno še kaj več papirjev kot, račun, homologacija, .... da boš opravil registracijo.

Sem kar nekaj prevozil s prikolico in ponavadi ni nikogar nič brigalo. Vse špila, dokler se nič ne zgodi.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

Re: bil tam

OdgovorNapisal/-a Jean » Ne Mar 23, 2014 19:14

kixon napisal/-a:Pozdravljeni morjeplovci. Najlepša hvala za vse napisano.

LP
K

Na tretjo tablico gre skupaj (NDM 750kg),se pravi da moraš poiskati prikolico ,ki jo lahko registriraš(ima svojo tablico)do NDM 1500kg, v primeru,da je sama prikolica težka 200kg(kar pa je ponavadi enoosna do 300kg).
Jaz sem prevažal podoben gliser na enoosni prikolici,skupne teže 1300kg,pa je bilo že preveč,ker vedno se nabere nekaj stvari ,ki jih pospraviš na čoln in že teža presega NDM.Pozneje sem nabavil 2 osno in je razlika pri vožnji in varnosti,veliko boljša.
LP Dani
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Ne Mar 23, 2014 19:15

LICA napisal/-a:Slika
ta lica pa se je prav povsod pokakala

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta