NAKUP PLOVILA

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

darkojakob
Kontraadmiral

NAKUP PLOVILA

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Pe Maj 16, 2014 15:41

Pozdravljeni,

evo, končno je prišel čas. Prišel je čas za nakup čolna. Rad bi čoln dolg okoli 5m, da imam malo kabinico za stvari, mogoče tudi da se prespi čez noč...ni pa pogoj. Smo trije, včasih bosta gor tašča in tast...lahko rečem kar pogosto. Nakako sem gledal po netu in sem dal v ožji dva čolna. Kar je pač na trgu ali naj še počakam, da se še kaj pojavi. Vse skupaj naj ne bi preseglo 10.000 €. To je moj limit.

http://www.bolha.com/navtika/motorna-pl ... 97080.html

ali

http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... s-11520524

Rad bi nekaj bolj novejšega. Pri Galii nima motorja, kar imam pomisleke glede nakupa starega 60 KM, nov pa je okoli 6000 €, če se ne motim. Pri drugem pa, da je na Hrvaškem...a kdo ve kako je potem z papirji. Če ima še kdo kakšen predlog ali nasvet...bi bilo super, ker sem začetnik in tole bo moj prvi čoln. Hvala vsem v naprej. :D

Lp
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Maj 16, 2014 17:41

Za oba rabiš še motor. Po mojem je mala kabina za stvari predvsem odvečna teža, vsak fisherman ima na premcu pokrit prostor, kamor pospraviš rešilne jopiče, brisače, spalne vreče in podobno in zadaj kakšen prostor za trnke, puške, uteži in podobno ropotijo. Prespiš pa lahko tudi na krovu, pa še na hr ti ni treba turistične takse plačati, ker čoln nima ležišč.
Nekaj opisa in slik sem objavil tukaj:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=zrasli
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Pe Maj 16, 2014 19:47

...hvala za tole info, vendar mi nekako "odprti" čolni ne sedejo. Malo gledam po netu, pa ne najdem nobenega "spodobnega" motorja. Očitno bo res potrebno, če sem bom odločil za Galio, potreben nakup čisto novega :cry: .
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Maj 16, 2014 23:40

Tudi za tistega drugega rabiš drug motor, 40 je čisto preslab.

lp

motorni
Markoz
Kontraadmiral
Kraj: Hraše Medvode-Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a Markoz » So Maj 17, 2014 07:57

Zdravo, vzemi vsaj okoli 6m z sprednjo kabino kjer se, da prespat 2 odrasla in 1 otrok. Jaz sem to imel isti problem pred parimi leti in sem kupil plovilo 6,2 m, ki je za 3 člansko zadostovalo tudi za tedensko križarjenje po jadranu. Nekaj takega ali še pol metra več.
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=170417
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Maj 17, 2014 08:35

.
To kar gledaš je premajhno. Ne rečem, da se ne da, toda to je isto kot da bi živel v avtu enoprostorcu, ne kombiju ali kemperju. Po dveh dneh "življenja" na njem so že napisani ločitveni papirji.
Velikokrat sem , in tudi tokrat bom, svetoval takole. Pojdi z nekaj krame na čoln katerega želiš kupit. Seveda pojdi s tistim s katerim boš dejansko kasneje tudi na njem, spal jedel, živel, ...... Imej v mislih da si na vodi in bodi vsaj eno uro na njem. Partnerico lulat, kam???? Bi pivo, kje je? Lačen, malica, kje sem že pospravil kruh? Grem v vodo, kje so maska in plavuti? Kje imamo breskve, grozdje? In še mnogo temu podobnega.
Take čolne, kakršne gledaš, imajo lastniki , ki imajo stanovanje, kampirajo, .... Skratka imajo kramo na celini in uporabljajo plovilo za izlete ribarjenje, šport in podobno.
Za živet na barki je pomemben vsak centimeter dolžine in širine. Res je da se da, toda, a je res vredno napora, da živiš na robu spora.

Res je pa tudi, da je nekje treba začet, če te vleče!

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » So Maj 17, 2014 15:05

Pri tako majhni dolžini ti bo kabina samo v napoto.
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » So Maj 17, 2014 16:05

...pozabil napisati, imamo apartma....ta čoln bo samo za popestritev, včasih malo enoličnih dnevov. Smo pa zelo, zelo pogosto na Krku, tako da ga bomo verjetno dosti uporabljali. Za prespati sem misli, da gremo čez noč v kakšen zaliv ali luko, potem pa nazaj domov, 2x ali 3x v enem letu, malo da mali vidi kako je....pač čoln za zabavo....pa da pustim vso kramo v čolnu, da mi jo ni potrebno gor nosit. Pomebno je tudi, da ga dam sam ven ali notri. Verjetno prvič in drugič bo mal krize, za moč avta ni problem, 4x4 pa dve toni težak...vse je 1x prvič pravijo. Malo me tudi zanima...so to ok čolni, kateri je boljši Galia ali QS?? Sem se pa odločil, da če kupim Galio, bom kupil nov motor. Kja so ugodno motorji 40/60. Nekaj sem bral, da se splača v Italio it. Kam pa??? Saj veste vsi bi radi čim bolj ugodno dobili, časi so takšni, da se gleda na vsak €. Hvala za vsak info :D
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » So Maj 17, 2014 16:29

Za to da daš čoln sam ven in noter, ti je najbolj pomembno dovolj koleščkov na prikolici. Kolega ima 7,5m gumon na suhem v marini in ga da vsakič sam noter in ven. Brez da bi namočil kaj več kot spodnji del gume do platišča, tako da zavore ostanejo na suhem. Brez dvigala. Ko smo kupili drugi čoln z zgornjega linka, sem najprej prodal prikolico in kupil drugo.
Pa ne kupi preslabotnega motorja, na našem elanu 495F je bil 70 konjev na spodnji meji.

lp

motorni
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » So Maj 17, 2014 17:57

ce je coln mali kakas med vozno da te se spere .... kaksna malica vazn da je za zajtr pivo kosilo pivo in za zejo pivo ;)
--Bodybanger--
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » So Maj 17, 2014 19:58

:D ..kakšno pivo se pa prileže...čeprav nisem ne vem kakšen pivec...tu pa tam kakšno pivo...ima kdo kakšno info glede čolna Galia, kakšni so in Merc. 40/60 v Italiji. V Veroni sem videl na netu v eni trgovini je 4990.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Maj 17, 2014 21:11

motorni napisal/-a:Za to da daš čoln sam ven in noter, ti je najbolj pomembno dovolj koleščkov na prikolici.

Boljše od koles so navadni leseni štafli oblečeni v tapison kakršen se uporablja za tla v kokpitu. Kolesca lomijo dno, z štafli pa postaviš prikolico v vodo in enostavno z čolnom zapelješ not, na koncu pa popraviš z vitlom, saj dile centrirajo plovilo, medtem ko kolesa vedno nekam vlečejo.
To je ena od enostavnih ameriških "pogruntavščin", ki je resnici na ljubo precej učinkovitejša in manj utrujajoča za dno plovila od kakršnih koli koles. je pa res, da je treba bobne takoj splaknit in imet semeringe na pestih koles. Kakršna koli kolesa bodo zagotovo slej ko prej deformirala obliko dna, te dile pa nikoli, če ne bodo res trapasto postavljene in varčevanje z kolesi na koncu zaradi slej ko prej napokanega trupa stane več kot namakanje in enostavno "parkiranje" čolna na prikolico.

Zapisano velja za plovila težja od ene tone.
darkojakob
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkojakob » Ne Maj 18, 2014 09:02

..še nekaj me zanima....če je čoln registriran za 4 in te ustavijo policaji...na čolnu je oa 5 oseb. Te spustijo ali so lahko komplikacije??? :?
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Maj 18, 2014 09:42

darkojakob napisal/-a:..še nekaj me zanima....če je čoln registriran za 4 in te ustavijo policaji...na čolnu je oa 5 oseb. Te spustijo ali so lahko komplikacije??? :?

imš komplikacije iman gliser če te zanima za 6 oseb
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=170732
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Maj 18, 2014 10:03

Darkojakob,sam sem si ga ogledal(Paletov čoln),lahko rečem kompakten, čvrst z dobrim motorjem.Za tisto kar ti opisuješ,da želiš imet,uporaben z dovolj opreme.Verjetno bi se dal še kaj pogovorit okrog cene,saj veš beseda ni konj :wink: :D
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti