Generator in klima med plovbo

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

admiral
Kapitan korvete

Generator in klima med plovbo

OdgovorNapisal/-a admiral » Pe Jun 13, 2014 19:37

Zanima me kako je z obratovanjem generatorja in klime med plovbo. Glede na to, da večje jahte to prakticirajo menim, da ne sme biti problem, če je le stvar pravilno nameščena.

Gre se za Kohlerjev 9kW generator in plovilo Azimut 43 Fly. Kar se tiče obratovanja pod različnimi koti glede na navodila ne bi smel bit problem, saj so za to poskrbeli. Problematičen se mi zdi le vsis in izpuh vode.
Za vsis vode ima nameščeno ''šalčko'' obrnjeno v smeri vožnje. Tukaj torej ni problema?
Slika

Generator ima tudi ločen izpuh, torej vodo skozi označeno luknjo na boku pod vodno gladino, ter zrak iznad vodne gladine kot je tudi označeno.
Slika

Glede generatorja se mi stvar ne zdi problematična, edino morda pri izpuhu, ker dokler ne izglisiraš, je tam vseeno vodni tok?

Naslednja stvar pa je klima, ki tudi potrebuje vodo.
le ta pa nima nameščene šalčke, ampak navadno okroglo prirobnico
Takšna namestitev pa verjetno ne ustreza?
Slika

Ko smo ravno pri tem, zakaj je dobro, da (vse?) klime vračajo vodo nad vodno gladino, saj to recimo ob mirnih večerih povzoroča hrup. Sploh so nadležne nekatera plovila, ki imajo ta izpust nameščen bolj proti premcu plovila in tako ti pod oknom neprestano teče voda :)
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Jun 14, 2014 06:45

Zakaj nad vodo: splošno pravilo je, naj bo čim manj lukenj v trup pod vodno linijo, ker vsaka taka luknja pomeni potopitev plovila, če recimo poči cev.
Se pa strinjam, da je nadleżno.
Glede zajema ti pa težko svetujem, ker imam izpodrivno plovilo - jadrnico. Pri nas je drug problem. In sicer to, da je zajem nad vodo, ko smo zelo nagnjeni.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Generator in klima med plovbo

OdgovorNapisal/-a H2O » So Jun 14, 2014 09:18

admiral napisal/-a:Za vsis vode ima nameščeno ''šalčko'' obrnjeno v smeri vožnje. Tukaj torej ni problema?

Je problem. Pri glisiranju ti lahko pride morska voda v generator, kot se je zgodilo meni in sem moral zamenjat "šalčko" z navadno okroglo sesalno odprtino. V navodilih generatorja Masse je takšna šalčka kot jo imaš ti (in sem jo imel tudi jaz) strogo prepovedana in prečrtana z rdečim.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti