Parsun izvenkrmni motor + gumenjak

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mihab
Višji vodnik

Parsun izvenkrmni motor + gumenjak

OdgovorNapisal/-a mihab » Po Sep 07, 2015 15:39

Spoštovani,

Namen imam kupiti čoln do 3m in 5KM, da ni zafrkancij z registracijo, vpisom itd, pa da gre v prtlažnik karavana.
Rabimo bolj zaradi otrok, da se tistih 14 dni ko smo na leto na morju malo vozimo okoli in pa mogoče malo zase in ženo da se bova lahko zapeljala do kakšnega otočka in nazaj, ko bodo otroci v varstvu :-)
Nagibam se firmi Parsun (vem ja Kitajci :-) motor 5KM in gumenjak Z-Ray 270CM za ceno 700€ (oboje letnik 2011, rabljeno 3 sezone po 10 dni, motor ima 20 ur delovanja). Nova oprema je 1250€.

Zanima me vaše menje, ali se splača iti v nakup (rabljenega) ? Meni se zdi cena ugodna, tudi oboje je v zelo dobrem stanju. Bolj me zanima zanesljivost teh kitajskim motorjev, se lahko pričakuje da bo naslednjih 5 let deloval brez težav (za to kar sem napisal) ? Kolikor gledam različne forume so mnenja zelo deljena. Vsi bolj pljuvajo po teh kitajcih, čeprav saj je tudi Yamaha narejena na kitajskem :-)

Gledal sem tudi npr novo Yamaho 5KM in gumenjam 2.7m pride nov komplet 2300€. Jaz razmišljam nekako tako, da pri investiciji teh 700€ za rabljen motor in čoln po cca 3-5 letih kolikor ga mislimo imeti (potem bodo tako otroci že preveliki) še vedno manj zgubim v primerjavi nakupa neke Yamahe za 2300€ ?

Oziroma razmišljal sem še o varianti, da bi kupil nov Yamahin motor (sedaj je v akciji 1100)€ + rabljen čoln teh dimenzij.
Samo to je še zmerja 1500€ ali več...

Za kakršnokoli mnenje okoli teh Parsun motorjev in čolnov bi bil zelo hvaležen, predvsem dobrodošla so mnenja obstoječih lastnikov teh izdelkov, kako so z njimi zadovolji/problemi/težave itd.

Hvala že v naprej !
kristof
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kristof » To Sep 08, 2015 08:02

Parsun motorji so dokaj OK, deli so poceni (iz parsun.si), mislim da tak motor komot zdrži 10let brez hujših težav.

Medtem ko gumenjake zray 300 sem pa že videl 4-5 let stare in so bili bolj bogi vsi. Kakorkoli, tak gumenjak bo težko zdržal 10let, četudi ga pereš vsako leto in shranjuješ napihnjenega.

Jaz bi kupil star parsun motor ter nov zray 300 (mislim da je 370e nov, kar je ugodno, 5let ti bo zdržal komot)

PS. Ali si ta komplet zray 300 + parsun 5km šel gledati k enemu v laško?
mihab
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mihab » To Sep 08, 2015 08:12

Zdravo

Hvala za odgovor.
Ja v Laško. Meni se je zdelo OK, dokaj novo, tudi je rekel da je bilo zelo malo v uporabi. Ga poznaš se splača nabaviti ? Je pa vse letnik 2011 (čoln in motor)
kristof
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kristof » To Sep 08, 2015 08:22

Ne, sem pa govoril z njim po telefonu in se mi je zdel neresen, ker mi je enkrat rekel ceno 600€, čez dva dni pa že 650, zdaj je zgleda že 700.. Da ne omenjam da mi je enkrat rekel da je impeler že zamenjal, drugič, pa da ga je še potrebno menjati..

Saj drugače je najbrž komplet OK.. Samo kot sem že napisal jaz bi gumenjaka novega vzel, ker pač za 370e gumenjak pač ni nek višek kvalitete
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 08, 2015 08:24

Tu je še eno mnenje - in tema - o Parsunu.

Zanimivo je vse, od tega, da je motor v veliki meri toliko vzdržljiv, kakor ga uporabnik vzdržuje, pa do tega, koliko več lahko potegneš iz takega motorja, če veš (ali si se pripravljen naučiti), kaj delaš, kot je tam pokazal Nikola T.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
mihab
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mihab » To Sep 08, 2015 08:26

Meni je najprej rekel 800€, potem sva prišla na 700 pod to ni hotel iti.
Ni pa nič rekel da bi bilo kaj z motorjem, da bi kaj menjal itd. Je rekel da je bil samo 2x v vodi čoln, motor pa da ima 20 delovnih ur.
Včeraj sem gledal Yamaho motor, imajo sedaj akcijo dobiš novega 5KM za 1100€, pa če bi kupil še nov Z-ray je vse skupaj cca 1500€.
Res da je 2x dražje kot ta rabljeni komplet, vendar bom vsaj siguren da bo 5 let delalo tako bp... Nebi rad da bi kupil sedaj nek komplet pa bo čez 1 leto šlo vse v franže.
Letnik 2011, drugo leto ko bo na morju bo staro že 5 let, tako da res vprašanje glede kvalitete, bi bilo boljše vzeti novo ...
mihab
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mihab » To Sep 08, 2015 08:36

Marjan Tomki napisal/-a:Tu je še eno mnenje - in tema - o Parsunu.

Zanimivo je vse, od tega, da je motor v veliki meri toliko vzdržljiv, kakor ga uporabnik vzdržuje, pa do tega, koliko več lahko potegneš iz takega motorja, če veš (ali si se pripravljen naučiti), kaj delaš, kot je tam pokazal Nikola T.

Hvala sem prebral celoten post. Se popolnoma strinjam da je potrebno vzdrževanje. To kar lahko sam narediš da ga po uporabi spereš s sladko vodo, namažeš in pripraviš za zimsko sezono. Kaj več se pa tako ne razumem da bi naredil tako kot Nikola, ki mora imeti kar nekaj znanja za vse. Ne vem, saj Parsun naj bi bil kopija Yamahe, samo vprašanje če so enako kakovostni materiali itd.
Sej če gledaš ceno novega Parsuna 5KM je 850€, Yamaha 5KM trenutno v akciji je pa 1100€. Se kar nagibam k tem da bi kupil Yamaho in Z-ray komplet pa bo mir 5 let :-) Potem bodo pa tako otroci že prerasli vse skupaj ...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 08, 2015 09:33

@Kaj pa je tako 'slabega' na teh motorjih če je Kitajec
    Med 'kitajci' in 'kitajci' so zelo zelo velike razlike - in zato je najbrž prvo pravilo, da dobro pogledaš (in znaš pogledati, ali pa najdeš koga, ki zna).

Za NT-jev Parsun je bila - kolikor se spomnim - od Yamahe različna manj natančna obdelava po ulivanju (ulitek je bil sicer videti enak), pa tesnilo glave je bilo na Yamahi tanjše, in je vgraditev Yamahinega testnilq skupaj z brušenjem glave (kjer nalega na tesnilo) pomenilo povečanje kompresije s približno 6:1 na 8:1, pa še nekaj drugih reči za boljši tok plinov (zraka, mešanice z gorivom in izpušnih) skozi motor.

Poleg tega mislim da je NT očistil in zgladil tudi poti vode za hlajenje skozi motor, ter jih zaščitil proti slani vodi, kar izvirno niso bili. Prvo je poskrbelo, da bi hlajenje moralo biti kos tudi povečani moči - čeprav po mojem ni bilo zares potrebno, saj NT poroča o manjši porabi, to pa bi moralo pomeniti tudi, da se motor manj greje kot prej.

Drugo je poskrbelo za verjetno bistveno daljšo trajnost motorja vsaj te plati, kot bi bila sicer.

SR 290 je tam napisal, da bi lahko prenos moči na propeler bil prešibak za povečan navor oziroma moč - kar bi lahko bilo, če bi bili materiali toliko slabši, da bi zdržali le prejšnjo, manjšo moč.

Ampak NT doslej ni nič napisal, da bi pri tem motorju kasneje zaradi povečane moči imel kakšne težave. Je pa res, da so razlike v materialu (ne le sestava, lahko recimo tudi termična obdelava ipd.) lahko ne le med znamkami in tipi, ampak tudi med serijami, da o razlikah potem, če nov lastnik kupi znamko, ne govorimo.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
mihab
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mihab » To Sep 08, 2015 09:39

Hvala. Sem se odločil da kupim Yamaho 5KM za 1100€ dokler je v akciji.
Gumenjak pa bom do naslednje sezone počakal če bo kak dober rabljen, drugače kupim Z-ray za 370€. Pa bo za 5 let.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 08, 2015 09:40

Potem bi mogoče lahko bilo zanimivo, če bi se naslednje leto srečala z NT-jem in naredila kakšen primerjalni test :wink:

mihab
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mihab » To Sep 08, 2015 09:48

Brez problema :-)
Gledam tale Z-ray je 2.7m, glede na to da lahko brez registracije imaš do 3m, bi bila potem najbolj optimalna izbira 2.99m.
Tale Honda je baje top, samo je tudi cena visoka. Je pa razlika v dolžini slabih 30cm, kar se kar pozna pri teh majhnih gumenjakih.
http://www.honda-as.com/marine/napihlji ... no/t30-ae2

Noja bomo videli, časa je do naslednje sezone, Yamaha bo pa lepo počakala v garaži do takrat. Grem jutri v nabavo dokler še velja akcijska cena.
kristof
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kristof » To Sep 08, 2015 10:45

Ta gumenjak je veliko boljsi ze zaradi trdnega dna, pa tudi kvaliteta je na drugi ravni... je pa tudi cena visoka
mihab
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mihab » To Sep 08, 2015 12:09

Pa je kaksna razlika potem pri plovbi s tem Z-ray ki ima 35kg in Hondo ki je 20kg tezja glede na to da bom dal gor 5km motor? Po mojem mnenju bi bil z-ray bolj 'ubogljiv' glede na tezo kot Honda. Tudi za hondo pise da se da lahko gor do 15km motor samo jaz bi dal 5km vec ne.
Zopet je pa vprasanje ali se splaca dati 3x vec za hondo kot kitajski coln ce ga rabis 1x na sezono :-)
Za motor ok naj bo ornk da ne bo kitajc kje sredi morja odpovedal :-)
kristof
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kristof » To Sep 08, 2015 13:34

Splaca se najbrz res ne... na hondi bo izguba vrednosti cez par let kar velika
mihab
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mihab » To Sep 08, 2015 14:20

Jaz tudi tako mislim. Z-ray je 370€, pa če bo čez 5 let fuč mi bo itak vseeno.
Yamahin motor 5 let star bom pa še vedno prodal za več kot pol cene novega čez 5 let :-)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov