MAKUP PLOVILA PREKO INTERNETA

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

MAKUP PLOVILA PREKO INTERNETA

OdgovorNapisal/-a rabuni » Po Nov 03, 2008 10:28

Zanima me a ima kdo izkušnje o nakupu plovila iz Amerike preko interneta. Hvala za odgovore.
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Nov 04, 2008 21:53

Mene so že nategnili pri (pravni osebi) nakupu avta, ki sem ga fizično videl probal in preveril poreklo in papirologijo (šlo je za nekaj mesecev staro vozilo, rabljeno) danes ga imam pa že skoraj leto na kriminalistiki saj se je izkazalo, da je bilo ukradeno. Preverjali so mi ga policaji, avto je bil čist tako, da sem danes zelo nezaupljiv, sploh če gre za večje vrednosti. Ne znam si predstavljati nakup preko interneta pri nas kaj šele preko luže ko gre za velike denarje ...
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » To Nov 04, 2008 23:33

Nakup preko interneta je preprost, ko pride do prevoza, papirologijo itd. pa se zaplete. Če tega nisi počel ali pa to ni počel nekdo, ki ga poznaš potem ti tega ne priporočam ( rabiš kr živčke).
Če si pa v transportnih vodah doma potem pa glej novejša plovila namreč starejših ne boš mogel uvoziti zaradi neskladnosti z Eu predpisi.

Pa še stroškovni vidik. Ti povem naš primer; Larson letnik 96, 6,5m,5.7l merc, lxi oprema. Nakupna cena je bila 7000 dolarjev z prevozom ( pot po čoln do italije in papriji itd.) je bila 9930 dolarjev. Na carini sicer ne vem točno koliko je bil ocenjen, vem pa, da na okoli 15000 eurov, in na podlagi tega smo plačali carino ( na hrvaški) in davek. Nato smo pa preuredili še prikolico in je na koncu vse skupaj naneslo nekaj čez 12000 eurov. Torej lahko k nakupni ceni v USA prišteješ še skoraj enkrat toliko.

In še nekaj; američani imajo sistem, včasih se mu je reklo carfax, danes ne vem kako se mu reče, kjer si lahko preveril zgodovino plovila ( seveda proti plačilu).

No upam, da sem ti kaj pomagal :lol:
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Sr Nov 05, 2008 11:47

Zdravo!

Torej, za tiste ki kupujete "preko neta":

- če gre za večje denarce, se splača naročiti t.i. BOAT SURVEY, kjer vam neodvisne družbe proti plačilu naredijo oceno stanja čolna po checklisti (zunanjost, notranjost, motor, pogoni...). Cena takšne "inspekcije" je par sto dolarjev, ampak je res detajlna in ji lahko zaupate... Teh firm je v ameriki kar nekaj, že če v googlu napišete izraz jih boste našli ducat

- boat history je zopet plačljiv, rabite pa HIN številko. Vprašanje če dobite realno sliko čolna, 100% pa lahko dobite vpogled v to kar se je s čolnom dogajalo (ali je bil potopljen, zažgan, poškodovan itd.); kot rečeno, lahko je bil čoln tudi poškodovan in profesionalno porihtan pa se tega iz zgodovine ne vidi ;) Če vpišete izraz v google, zopet dobite morje ponudnikov, naročilo pa oddate kar preko neta.

Pa upam da je kdo kaj novega zvedel :D

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov