Začetnik

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

koyotee
Poddesetnik

Začetnik

OdgovorNapisal/-a koyotee » Sr Jun 29, 2016 08:42

Živjo,
par dni že prebiram forum in sem se odločil registrirati.
Že od majhnega mi je bilo všeč, ko smo se vozili po lokalnem bajerju z motornim čolnom. To so bili še časi, ko je imela škoda, s katero smo vlekli čoln, pogon zadaj :)
Sedaj pa me je spet prijelo, da bi malo raziskoval hrvaško obalo in otoke.

V mislih sem imel nekaj takega: http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=208213

Čeprav 55km je za začetnika najbrž overkill?
No uglavnem, zanimajo me prednosti ali slabosti gumenjakov proti takim iz steklenih vlaken. Na avtu nimam še niti vlečne kljuke, niti izpita za voditelja čolna. Zanima me tudi, kakšni so stroški takega plovila, kakšna je poraba, za registracijo sem bral da stane 100-160€/5let. Kaj pa zavarovanje? Bi bilo bolje za začetek nekaj pod 3m in z okoli 8-10km?
Lp
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 29, 2016 08:56

Dobrodošel na forumu in za začetek en dobronameren nasvet: ne kupuj starih jajc za jurja (sploh če nimaš izkušenj s popravili in obnovo plovil), če nočeš že takoj izgubit volje do navtike, ker obstaja precejšnja možnost, da boš preklel svoj nakup.
koyotee
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a koyotee » Sr Jun 29, 2016 09:07

Nisem mislil točno tistega, ampak model čolna mi je všeč.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 29, 2016 09:16

Saj tudi jaz nisem mislil točno na tega, ampak na stara zjebana jajca nasplošno.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Sr Jun 29, 2016 09:47

Se strinjam z H2O edino bi rekel naredi najprej izpit nato provaj kaj rentat za kak dan in potem če bo želja pač kupiš, lepo pozdravljen na morjeplovcu.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
koyotee
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a koyotee » Sr Jun 29, 2016 10:00

Kje opraviti izpit? Cene so med 150-170€.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Sr Jun 29, 2016 10:51

Ja lahko greš na tečaj pač kje blizu tvojega kraja pri nas ima isti k ima avto šolo. Lahko pa se sam učiš in greš potem samo na izpit v Koper na kapitanijo. Sam ti svetujem da greš na tečaj lepo poslušaš se navadiš vozle, navigacijo tukaj mislim luči od bark oz njihove pozicije in delo na karti to so stvari katere so pomembnejše. In če tega ne znaš te ne izpustijo.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Sr Jun 29, 2016 13:21

Kar se tiče izpita, sam komot vse naštudiraš sam, tečaj je za tiste, ki se sami ne znajo spravit h knjigi. Sam sem na ta način gladko nareidl izpit, lahko tudi recem, da vem veliko vec, kot kdo, ki je bil na tečaju.
Glede barke.....prvo izpit, potem dvakrqt rentaj, potem kupi nekaj za par jurjev, ki bo delalo in kar pred nakupom tudi sprobaš. Tisto v linku j vrjetno tako bogo, da glava boli. Sploh motor je v okvari., lahko je tudi fuč.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jun 29, 2016 13:56

Jaz sem pa prvo kupil coln z 90HP, nato pa izpit
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Sr Jun 29, 2016 13:57

Da dodam še mojo izkušnjo ker sem obiskoval tečaj, tečaj je vodil gospod iz kapitanije in ko smo šli dol smo vsi naredili so bili pa tudi eni trije dol k so se hvalili, da oni so se sami učili in so vse tri vrgli. Zdej ali zarad znanja ali česa drugega pa ne vem. Je pa bil gospod iz kapitanije dol z nami lahko je kaj pomagalo.
Nazadnje spremenil primorc84, dne Sr Jun 29, 2016 13:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 29, 2016 13:58

mamaMicka napisal/-a:Jaz sem pa prvo kupil coln z 90HP, nato pa izpit

A izpit si tudi kupil? :twisted:
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Sr Jun 29, 2016 14:02

pozabili ste svetovat, naj opravi tečaj jadranja...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Jun 29, 2016 14:12

H2O napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Jaz sem pa prvo kupil coln z 90HP, nato pa izpit

A izpit si tudi kupil? :twisted:

Nop nisem, ker je bil drazji kot tecaj in izpit...

:)
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 29, 2016 14:13

kondor88 napisal/-a:pozabili ste svetovat, naj opravi tečaj jadranja...

Dal je povezavo, da ga zanima Elan GT420.

Če imaš dostopen kak tak čoln za preizkus, bi prav rad videl tvojo demonstraijo, kako jadrati z njim :wink:

Youtube posnetek tega bi najbrže tudi vzbudil nekaj zanimanja :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jun 29, 2016 14:22

weta napisal/-a:Kar se tiče izpita, sam komot vse naštudiraš sam, tečaj je za tiste, ki se sami ne znajo spravit h knjigi. Sam sem na ta način gladko nareidl izpit, lahko tudi recem, da vem veliko vec, kot kdo, ki je bil na tečaju.
Glede barke.....prvo izpit, potem dvakrqt rentaj, potem kupi nekaj za par jurjev, ki bo delalo in kar pred nakupom tudi sprobaš. Tisto v linku j vrjetno tako bogo, da glava boli. Sploh motor je v okvari., lahko je tudi fuč.

Če imaš nekaj izkušenj na morju, ni problema iz knjige. Če pa si čisti začetnik, pa...

Pri nas v službi so se pred leti štirje sodelavci spravili sami naštudirat za ta izpit. Potem pa pravica poti, pa privetrne barke, pa leve uzde (ko naše jadrnice v resnici nimajo uzd), pa...

Znali so na pamet, pa niso vedeli, kaj je to, kar govorijo.

Telefoniral sem lastniku, če lahko, in jih potem za eno popoldne odpeljal na mini-12 (takrat sem jaz prvič poskusil na njej morda teden prej).

Potem je veliko tistega, kar so prej že znali povedati, postalo tudi razumljivo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Jun 29, 2016 19:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti