Uvoz motorja suzuki DT 40 iz Švice

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

eol
Naddesetnik
Kraj: LJ

Uvoz motorja suzuki DT 40 iz Švice

OdgovorNapisal/-a eol » Sr Nov 30, 2016 22:58

Pozdravljeni, poleti sem v Puli po nenavadnem spletu okoliščin kupil gumenjaka brig 420 baltic in suzuki dt 40 letnik 1990. Celo sezono je vse delovalo brez težav. Poleti sem nekako uredil, da sem čoln, ki je bil registriran v Švici lahko tudi uradno uporabljal. Pojavil pa se je problem, ko sem ga želel registrirati v Sloveniji. Ker je čoln bil registriran v Švici (zdaj je odjavljen), ki ni del EU, bi za čoln in motor moral predložiti homologacijo. Za čoln, ki je letnik 2002 ni problema, ker se jo da dobiti, motor pa je tako star, da homologacija takrat še ni bila potrebna in je zato sploh ni. Če prav razumem originalna homologacija ne bi bila pomembna, če bi ga kupil iz države članice EU, kar pa Švica ni. Motor je bil ves čas v sladki vodi in je za svojo starost resnično odlično ohranjen, zato bi ga res želel obdržati in registrirati.
Ali ima kdo kako izkušnjo z uvozom izvenkrmnega motorja iz Švice ? Ali obstaja med EU in Švico kak sporazum ?
Za vsako informacijo bom vam hvaležen.

LP, G
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Nov 30, 2016 23:14

Registriraj na D ali CRO registracijo, ker pri naši birokraciji ti bo zmanjkalo volje.
Lahko pa kontaktiraš člana Val, ti bo on svetoval.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Dec 01, 2016 11:17

Iz istih razlogov tudi jaz vse v CRO registriram
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Dec 01, 2016 12:05

Če ni CE oziroma ni bil registriran v EU kar švica ni, bo bolj slaba. Prodaj ga hrvatom in kupi drugega.

Uprava Republike Slovenije za pomorstvo po 01. januarju 2007 ne bo vpisovala plovil in motorjev, ki niso v skladu z Direktivo 94/25/ES, spremenjeno z Direktivo 2003/44/ES, ki določa zahteve za nekatera rekreacijska plovila, ki jih je bilo potrebno upoštevati pred dajanjem na trg in začetkom uporabe (nimajo ustreznega certifikata CE). Navedeno velja za vsa plovila in motorje, ki so bili dani na trg oziroma v uporabo na območju članic EU po juliju 1998.

Za plovila in motorje, ki so bili dani na trg pred navedenim terminom pa je pri vpisu potrebno, namesto ustreznih certifikatov CE, priložiti dokazilo, da so bili uporabljeni na območju članic EU (npr. potrdilo o izbrisu čolna ali motorja iz vpisnika čolnov oz. drugo ustrezno listino). Za tista plovila, ki so bila uporabljena na območju članic EU, kjer se čolni ne vpisujejo oziroma ne vpisujejo do določene dolžine, se lahko pri vpisu kot dokazilo upoštevajo ustrezne listine, kot naprimer polica o zavarovanju plovila, ipd.

Lastniki plovil in motorjev plovil, ki ne izpolnjujejo zgoraj navedenih pogojev, lahko pridobijo predpisano potrdilo (CE) pri pooblaščenih klasifikacijskih zavodih.

Plovila in motorji izdelani v ZDA oziroma izven EU za tržišče izven EU

Plovila in motorji izdelani v ZDA oziroma izven EU za tržišče izven EU nimajo izjave o skladnosti (Declaration of conformity CE) in je tudi ne morejo pridobiti.

Omenjena plovila in motorji ne izpolnjujejo predpisov Evropske Unije, zato carinski organi ne dovolijo uvoza le teh na evropski trg. Strankam svetujemo, da vložijo zahtevek za ocenjevanje rekreacijskih plovil in motorjev, preden jih nabavijo, pri pristojnem klasifikacijskem zavodu.
eol
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a eol » Pe Dec 02, 2016 13:19

Ja vidim, da slabo kaže, morda res probam v CRO. Hvala vsem za info. Morda kontaktiram še vala, kot je svetoval kocka.

LP, G
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Dec 02, 2016 13:23

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 15:28, skupaj popravljeno 1 krat.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Dec 02, 2016 13:25

da se, jaz načeloma kar sebi izstavim račun s firme, da je bil prodan kot rabljen del, pa je šlo še vedno čez. je pa seveda od kapitanije do kapitanije različno.
eol
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a eol » Pe Dec 02, 2016 15:39

Ja v Puli so rekli, da gleda da takrat certifikata še ni bilo, bi priznali neko nadomestilo od švicarjev, ki sem ga dobil zraven.

A cel motor, da bi bil rezervni del ?

LP, G
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Dec 02, 2016 16:40

?

Rabljen motor, ne rezervni del. Vzamejo račun od firme.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Dec 02, 2016 16:46

Na hrvaškem se marsikaj da. Celo reči, ki se jih pri nas ne da.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti