Superflush da ali ne

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Tomy
Višji štabni vodnik
Kraj: Ljubljana

Superflush da ali ne

OdgovorNapisal/-a Tomy » Ne Jan 18, 2009 13:19

Zanima me ali se splača vgraditi superflush sistem za izpiranje motorja s sladko vodo v nov motor Mercuruiser
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Po Jan 19, 2009 07:54

Jaz imam montiranega tri leta in mislim, da je zadeva že poplačana.
Ker kaj lahko daš boljšega tvojem motorju kot sladko vodo,ko ga zapustiš za 7 ali 14dni?
DOMJAN
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a DOMJAN » To Feb 17, 2009 15:56

kolika je cena tega sistema :P
mirno morje
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 17, 2009 18:46

V povprečju nekje 300 do 350 EUR za celoten komplet. Sicer obstajajo potem tudi posebni za večje motorje, ki so dražji. Sedaj obstajajo tudi variante iz rdeče ali modro eloksiranega aluminija. Spet dražje, razlog pa samo, da izgleda bolj "fensi šmensi".

LP
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Feb 17, 2009 19:50

Pozdravljeni
Mislim ,da ima to narejeno marsikateri morjeplovec v lastni izdelavi.Tudi jaz sem imel na gliserju,enostavno sem vstavil dva ventila na dovodno cev do motorja.Z enim sem zaprl morsko hladilno vodo ,z drugim pa odprl pretok sladki vodi.Tako sem sedaj naredil tudi na jadrnici,deluje odlično.
Lep pozdrav
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 17, 2009 21:06

Ja, omenjeno deluje odlično, če ima motor dvokrožni sistem hlajenja ali po domače, če ima v bloku, glavi, tudi kolektorju antifriz. Če pa je sistem odprt, je tako izpiranje motorja brez veze, saj vam v prostem teku termostat odpre zelo zelo pozno ali sploh nikoli. Če ni obremenitve, tudi ni toplote... Tako "mislite", da je motor opran, v resnici pa je v bloku še 10 in več litrov slane vode. Izprani so samo izpuhi, pa še to ne povsem, sej se del vode vedno meša preko manjše zareze na termostatu.
V tem primeru pa je Superflush povsem druga zgodba. Priklop je na blok in na kolektor. Bistvo je tudi, da pri Superflushu motor med izpiranjem ne deluje! Izpiranje se vrši v obratni smeri, mimo termostata, torej je motor lahko hladen ali topel... Zadeva je prvenstveno namenjena vgradnim motorjem z Z pogonom Mercruiser in Volvo Penta, vse pa je opisano na
http://www.alegris.si/ponudba_sf.html

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Feb 17, 2009 21:54

Tale superflush je kar OK, sploh če ti ga namontirajo strokovnjaki, a ne Admin :D . Sicer pa imajo sedaj Volvo pentini motorji z enokrožnim sistemom hlajenja(vsaj moj 5,7GXI-J), že narejen priklop za sladko vodo. Cevka je speljana direkt v vodno črpalko.In sicer naj bi deloval tako, da ko je pritisk večji od 1 bara spodrine slano vodo v črpalki in tako kroži po motorju in izpuhih sladka voda, seveda je pogoj za popolno spiranje odprt termostat kar se zgodi pri 68 stopinjah. Tako piše v knjigi. Jaz to počnem vedno kadar mi čoln stoji več kot en teden. Če pa kaj "nuca" vam bom lahko povedal čez par let, upam da čim več. :D
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 18, 2009 00:06

To je vsekakor vredu, da narediš, je pa bistveno, da to narediš takoj, ko pripluješ v marino in je motor še vroč. Takrat ti voda takoj kroži in v 5 minutah se motor kar dobro spere. Če pa to narediš naslednji dan na mrzlem, ga moraš pustiti na prostem teku vsaj pol ure ali več, da bo kaj efekta. Pri tem Volvo sistemu ne smeš nikoli dodati prav nič plina, saj takrat potegne vodo tudi iz morja.

Varianta z dvemi ventili, ki jo omenjate zgoraj, pa je glede tega OK in lahko tudi malo povečaš vrtljaje. Vseeno pa se mora motor povsem pregreti! To najlažje preveriš, ko čutiš, da so cevi povratnega voda proti kolektorjem tople in ne mrzle.

LP
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Feb 18, 2009 11:02

Pozdravljeni

Če pa je sistem odprt, je tako izpiranje motorja brez veze, saj vam v prostem teku termostat odpre zelo zelo pozno ali sploh nikoli. Če ni obremenitve, tudi ni toplote.... Je napisal Admin

Se ne strinjam čisto. Potem bi bilo vso spiranja s slušalkami tudi brezveze.
Mislim da se motor po določenem času tudi brez obremenitve segreje,Termostat mora slej ali prej odpreti,drugače tudi brez obremenitve zakuha.
Lep popzdrav
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 18, 2009 11:31

Ja normalno, samo za to je potreben daljši čas!!! To sem napisal tudi zgoraj. Sem pa prepričan, da nihče v marini nima prižganega motorja pol ure vsako nedeljo zvečer, ko gre domov... Ali pač?
Ko pa konzerviraš motor, ga pa seveda pustiš teči dlje časa in takrat se motor "prepere" s sladko vodo.

Na prostem teku se termostat odpre zelo malo, večinoma tudi čisto nič, saj ima majhno zarezo, skozi katero stalno kroži manjša količina vode. Namen je, da se sistem sam odzračuje in da del vode vedno kroži. To je ponavadi tudi dovolj, za hlajenje na prostem teku. Je pa problem, ker čez to majhno zarezo traja in traja, da prekroži vsa voda iz bloka...

LP
Nazadnje spremenil admin, dne Sr Feb 18, 2009 13:55, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Feb 18, 2009 11:32

V mojem primeru se motor na mestu v cca 10 minutah segreje od nič oziroma 10 stopinj na 68 stopinj in takrat tudi začne delovati termostat saj je potem temperatura konstantna.
lpg
https://medisken.si

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta