Nakup čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

johnan
Naddesetnik

Nakup čolna

OdgovorNapisal/-a johnan » So Jan 07, 2017 16:34

Pozdravljeni!
Pred kratkim sem naredil izpit za čoln in kupil svoj prvi gumenjak 3m in 6km motor ter vstopil v svet navtike. Že kmalu po prvi vožnji z gumenjakom, sem opazil, da je zadeva premajhna. To sem sicer vedel že v naprej, saj sem prebral veliko tem na forumu. Vseeno pa je bil čoln za prve dogodivščine nekako dovolj.
Letos imam namen kupiti večji čoln. Zaenkrat se nagibam k gliserju do 5m dolžine. Čoln bova uporabljala jaz in ženska za enodnevne izlete v okolici Šibenika. Čoln bo v vodi od spomladi do jeseni.
V oči mi je padel tale model, imam pa pomisleke glede starosti plovila:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=212758

Ali pa nekaj takega čeprav bi raje 4T motor:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=218471
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=216201

Zanimajo me vaša mnenja. Sploh glede prvega čolna, če ga kdo pozna. Kakšne so sicer razlike med navedenimi čolni v smislu plovbe.

Lep pozdrav!
zajtam1974
Praporščak

OdgovorNapisal/-a zajtam1974 » So Jan 07, 2017 23:04

Pozdravljen, čolni v osnovi niso slabi, glede let pa je dobro biti pozoren na osmozo in dobro pregledati čoln pred nakupom, glede motorjev so vsi 3 dobri, seveda pa je odvisno kako so bili uporabljani in vzdrževani, glede 4 takt ali 2 takt je bilo že dosti napisanega in dosti mnenj, moja izkušnja mi pravi da v kolikor delaš več kot cca 60 ali več ur letno razmišljaj o 4 t drugače se računica ne izide, sploh ko govorimo o kaki yamahi 2 t, so dobre in zelo zanesljive kar včasih pomeni največ, ko si na morju, tako je moje mnenje in upam da ti bo v pomoč, sicer sem osebno bolj pristaš gumenjakov.
bonaca in gas.........

Pasara + Tomos 10, Maestral 2,99 + Tomos 4, Lomac 550 IN + Honda BF 90, Solemar B22 Offshore + Yamaha 200
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Jan 08, 2017 10:28

Ta prvi, če je res kot navaja lsatnik je vreden tega denarja.Saj če gledaš je jurja samo prikolica.Imaš vsaj zavetrje pred špricanjem in vetrom in v podpalubje lahko kaj spraviš, da je suho.Motor je dober in varčen, s 4-mi osebami bo počasi rinil v izglisiranje.Elan 435 je zelo nizek.Fišermen je pa stvar okusa, nimaš nikakršnega zavetrja in zavetja, če bo mal pihalo, bo špricalo in vaju bo zeblo.Se pa dobro pelje, ker ima bolj glisersko dno kot 435, in tudi precej višji je.
mašinfirer
johnan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a johnan » Ne Jan 08, 2017 10:53

Hvala za odgovore. Ta prvi je bil očitno kupljen pri jucca nautica v Lj in predvidevam, da tam tudi obnovljen. Našel sem takratni oglas:
http://www.mornar.net/brokerpage/ad.asp?id=154105

Zanima me kako ugotoviti morebitne "prikrite" poškodbe na trupu?
V primeru štirih oseb na čolnu je torej 40km motor malo premalo?
Kako pa je s testom motorja, glede na to, da je trenutno verjetno konzerviran?

Lp
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Jan 08, 2017 11:26

Ker vidim, da je uglavnem notranje dno precej vidno, se da videt al je bilo flikano, saj barva ne more prekriti vsega.Pri motorju je najbolje zmerit kompresijo, če bi bila varianta pri toplem motorju, ker merit na mrzlem ni realno.Motor bi bilo treba zalaufat, da se spuca eventuelnega konzervansa, potem za zmerit.Na vstrajniku(magnet)se da videt, če ima gred kaj lufta na gredi.Ja s 4-rimi osebami(odrasli), boste mogoč mal pumpal, da bo zglisiral.
mašinfirer
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jan 09, 2017 09:24

Letnica čolna ni problematična, če je ohranjen. Motor je pa precej novejši, kar je super. Ja, za vaju bo dosti močan, za več bo pa kar na meji. Malo povprašaj, če ima mogoče servisno knjižico, da boš videl kaj je bilo na njem delano.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jan 09, 2017 11:05

Čoln je hranjen na suhem kar veliko pomeni vsaj meni, motor bo potrebno testirat. Je pa to dobra izbira v primerjavi z ostalimi kompleti. V ima bistveno boljši kot ostala dva, po dnu daš en tepih in če imaš voljo sam pretapiciraš sedeže.
johnan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a johnan » Če Maj 18, 2017 20:57

Po dolgem času se spet oglašam. Vsem hvala za nasvete. Čoln je bil kupljen, sedaj pa začenjam z obnovo AF, ker zadeva ni v najboljšem stanju.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 19, 2017 08:26

Če se misliv vozit okoli Šibenika ti povem da je tam precej dni s precej konkretnim maestralom sploh v smeri Krapanj Brodarica -Vodice
Tako da zna bit kar nekaj nabijanja.
S 5,2m gumenjakom sem pa izplul lahko praktično zmeraj. Če je bilo prehudo za gor smo šli proti Grebaštici ...
LP
johnan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a johnan » Pe Maj 19, 2017 12:44

Ubistvu bom stacioniran v Grebaštici. Kako je tam z vetrom? Zaliv je predvidevam dokaj zaščiten.. Plani pa so Zlatin, Kaprije, Žirje,...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Maj 19, 2017 22:34

Do krapnja je kolikor toliko mirno potem maestral kar nabija.Jugo je v galesnici kar mocan.Predvidevam da bos na korpo mirtu? Kdaj bos dol?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Maj 20, 2017 10:59

Nekajkrat sem že pespal v Grebašnici, na sidru pri plaži Galešnica.Nasplošno mi je plovba po Šibeniškem arhipelagu med temi otoki zelo prijetna.Res ponavadi vleče Maestral pa ni sile, saj se med otoki in zalivi da lepo vozit.Vedno najdeš zavetrje in se mirno kopaš.Je pa na drugi strani(zaliv pred tistim obzidjem)lep zaliv za kopanje, kjer te presenetijo tudi kozorogi, ki se hranijo z ostanki, ki jih puščajo ljudje.In to špancirajo tik ob morju in niti niso plahi.
mašinfirer
johnan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a johnan » So Maj 20, 2017 14:24

Hvala obema za info. Da, čoln bom imel na korpo mortu. V sezoni bom dol za kakšne podaljšane vikende in pa v septembru malo dlje časa.

No me veseli, da se tudi ob maestralu najde kakšen kotiček z zavetjem. Zanimivo tole z kozorogi, bomo preverili. Sicer pa res ne manjka malih ter tudi večjih otokov v tem delu.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » So Maj 20, 2017 21:20

Nekaj okoli Žaboriča sem spisal pred kakšnim letom v rubriki Ugani lokacijo.. rešitev je bila Žaborič .. najdi pa preglej,, sicer pa imaš tam okoli res vse prekrasno za dnevne izlete (celo otok na katerega dajo odslužene osle).
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Maj 25, 2017 08:41

Zakaj si naredil izpit in pol kupujes gumico in 6km motor? Kupi si vsaj 5m gumico in 40/70km motor. Ce pa ne kupuj prvo trup brez motorja in pol motor. Ker ce bos zdaj kupil tak coln ki si ga zelis bos 100000000% da bos drugo sezono kupil vecjega in tako naprej...pac morska bolezen ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta