Tomos 4 se poslavlja - kaj sedaj kupiti
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Tomos 4 se poslavlja - kaj sedaj kupiti
Imam Tomos 4, ki počasi "umira" in sedaj bo potrebno kupiti nekaj drugega.Moram povedat , da teh novih motorjev ne poznam in iščem nasvet kaj kupiti.Kaj predlagate namesto njega - Suzuki, Yamaha, Tohatsu...
Ostal bi pa pri 4 konjih, da mi ni potrebno čolna registrirati ( za tisti 14 dni na Hrvaškem).
Hvala za nasvete.
Ostal bi pa pri 4 konjih, da mi ni potrebno čolna registrirati ( za tisti 14 dni na Hrvaškem).
Hvala za nasvete.
Pozdravljen!
Mislim, da pri malih motorjih skoraj ne moreš vdariti mimo pri znamki, saj so vse te, ki si jih naštel, pa še katera zelo zanesljivi motorji. Če kupuješ rabljen motor bo potrebno pri nakupu biti pazljiv le glede ohranjenosti in kako je bil motor vzdrževan.
Drugače pa so mali tohatsojevi motorji odlični, po mojih izkušnjah.
Mislim, da pri malih motorjih skoraj ne moreš vdariti mimo pri znamki, saj so vse te, ki si jih naštel, pa še katera zelo zanesljivi motorji. Če kupuješ rabljen motor bo potrebno pri nakupu biti pazljiv le glede ohranjenosti in kako je bil motor vzdrževan.
Drugače pa so mali tohatsojevi motorji odlični, po mojih izkušnjah.
Guma je guma, zaenkrat.
-
kosec jože
- Višji vodnik
Vse "velike" firme so dobre: Suzuki, Yamaha, Tohatsu, da ne naštevam naprej. Razlika je le v tem kakšne konkretne izkušnje, dobre ali slabe, ima kdo s kakšnim motorjem. Malokdo ve, da je zelo veliko najbolj vitalnih delov vseh motorjev narejeno na istih strojih in iz istih zlitin ter ostalih materialov, največkrat nekje v Aziji. Ko sem nekoč kupoval manjši motor zase, sem po natančnejšem raziskovanju odkril, da se Tohatsu, ki sicer velja za malce manj tehnološko naprednega in zato malo cenejšega, v Ameriki prodaja pod znamko, ne boš verjel, Nissan. V Sloveniji sta zelo prisotni Yamaha pa Suzuki, ameriške firme Mercury, malo manj, ker po analogiji z avtomobili veljajo za bolj požrešne. Pa ni čisto tako, ker je tudi v Mecuryu zelo veliko Yamahinih delov. Glede na tehnološko naprednost in razširjenost servisne mreže, kar je po moje bistveno, bi se odločil seveda za Suzukija. Ja, lahko rečeš subjektivna ocena, katera pa ni, ampak moj Suzuki me ni sredi Kvarnerja še nikoli pustil na cedilu, zato ga moram hvaliti!!! Tudi sicer se mi zdi, da še posebej v zimskem času ponujajo kar velike popuste. Upam pa seveda, da se ne odločiš za dvotaktni motor, ki ga nekateri še vedno vztrajno ponujajo, hvalijo itd. Dejstvo je da so dvotaktni motorji v Ameriki in zdaj že tudi v Evropi "out of the Time" , ne samo zaradi onesnaževanja morja ampak tudi zaradi večje porabe. Seveda se bo zagotovo našel kdo, ki mi bo oporekal, ampak sploh ne bom polemiziral. Pa še tole: Zaradi čisto racionalnih razlogov bi izključil kitajske motorje, morda ima kdo drugačno mnenje, z besedo na dan! Spet seveda moja čisto subjektivna ocena: čeprav so poceni, so slabe kopije starejših Yamah in še česa. Kvaliteta najbrž ni najboljša, sredi morja pa je to zelo pomemben faktor; ne vem kako je s servisi in deli. Jaz osebno bi se vzrdžal. Aha pa še na Selvo, moj drugi motor sem se zdaj spomnil: italijanska Selva sploh ni tako grozno slaba, takšne so moje izkušnje, je pa občutno cenejša od Japoncev. Problem Selve je, da je pač italijanski motor motor narejen po, seveda ne najnovejših, ampak vseeno, Yamahinih načrtih. Selva je zaradi relativne zastarelosti malce težja in delajo tudi še dvotaktnike. Glede servisa in delov je zaradi Italije malce lažje, ampak deli so zdaj nasploh veliko manjši problem kot nekoč. Selva ima problem imagea: zadnji James Bond se pač vozi z Yamaho in ne Selvo, in najbrž si težko predstavljaš, da bi kakšen uspešen slovenski podjetnik na svojo hrumečo "pičkolovko" na Jadranu namestil Selvo!

- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Sam imam za "tender" kar Suzuki 5, 4T! Malo je velik in neroden, ni ga enostavno nataknit na gumenjaka, ampak, ko pa je enkrat pripet na gumico pa glisira. Ima priključek za zunanji rezrvoar in seveda še vgrajenega pod pokrovom.
Zelo tih motorček, pa vžiga kot mora, na prvi poteg, kar sem mi zdi pa zelo pomembno.
Zelo tih motorček, pa vžiga kot mora, na prvi poteg, kar sem mi zdi pa zelo pomembno.
Nazadnje spremenil DR.E, dne Pe Jan 30, 2009 07:39, skupaj popravljeno 2 krat.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Na vsakem (tudi novem) motorju so možne okvare. Jaz vedno vozim yamaho pa ne zato ker je najboljša, ampak zato ker dobiš rezervne dele že skoraj v vsaki pekarni. Če gre slučajno na dopustu kaj narobe je hitra dobava rez. delov zelo pomemben faktor. Kaj ti pomaga če dobiš recimo impeler ko si se že vrnil z dopusta?
Vzemi 4KM 4t motorček, ki te bo lepo presenetil (ker Tomos 4 je imel največ 3KM), vendar ne nasedi in ne vzemi s kakšnega tenderja (motor z rezervnega čolna ali rezervni), ker ti so ravno tako izpostavljeni morski vodi vžgejo jih pa poredko in so ponavadi slabše (znotraj) ohranjeni kot tisti s katerimi se vozijo, samo lastniki se radi pohvalijo, da imajo malo delavnih ur.
Lep pozdrav vsem..
Prijatu ima čisto novega tomosa 4 in mislim da ga bi celo prodal saj mu stoji že kar nekaj cajta v garaži..
Drugače pa sam menim da bi bil z yamaho 4 4-taktno zelo zadovoljen.Sem jo imel tudi sam in naj povem nobenih težav in zelo zelo varčna.Že skoraj pozabiš kdaj si šel natočit gorivo..
Se pa strinjam da kaj veliko ne moreš zgrešit pri majhnih km.
Sam pa bi na tvojem mestu vzel malo močnejšo yamaho 4 taktno seveda..
No dober nakup želim..
Prijatu ima čisto novega tomosa 4 in mislim da ga bi celo prodal saj mu stoji že kar nekaj cajta v garaži..
Drugače pa sam menim da bi bil z yamaho 4 4-taktno zelo zadovoljen.Sem jo imel tudi sam in naj povem nobenih težav in zelo zelo varčna.Že skoraj pozabiš kdaj si šel natočit gorivo..
Se pa strinjam da kaj veliko ne moreš zgrešit pri majhnih km.
Sam pa bi na tvojem mestu vzel malo močnejšo yamaho 4 taktno seveda..
No dober nakup želim..
Mislim da bi bilo tole zate odlično, pa še kaj poskusi spustit ceno!
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=64374
kocka napisal/-a:Mislim da bi bilo tole zate odlično, pa še kaj poskusi spustit ceno!
Hja, ne vem, v bistvu bi rabil motor s kratko nogo, o ceni bi se pa dalo še debatirat, glede na letnik (2003)...
Ja, pri ceni bi morali vsaj 200eur spustiti , drugače jih daš rajši ti še dvesto in imaš nov motor z garancijo. Imam občutek da so tile posredniki pri vozilih zavohali, da se da tudi s rabljenimi čolni in motorji služit in se vtikajo še tukaj in bi radi tam kjer je že preveč "umetniškega vtisa" dodali še malo svojega! Tudi če dobiš 2t pri teh konjih ne bo velike razlike v porabi.
Seveda, dam še 200€ , pa imam novo Yamaho
sicer 4KM, ampak je nova, pa še garancijo ima.
Se pa kar nalepem pojavi nov problem, ki se mu reče boljša polovica.Težko jo bo prepričat, da v času recesije rabimo ravno nov motor za gumico.Vidim, da se težak boj
šele začenja. Bo treba verjetno lotka vplačat.
Se pa kar nalepem pojavi nov problem, ki se mu reče boljša polovica.Težko jo bo prepričat, da v času recesije rabimo ravno nov motor za gumico.Vidim, da se težak boj
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov