Komande za gas
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Komande za gas
Morda eno "bedasto" vprašanje.
Yamaha 40 2t cca 1988-89, komande za gas.
Kupil sem od znanca čoln z motorjem, kateri ne razvije "prave" moči (ni obratov. Sumim, da je komando montiral preblizu armaturni konzoli in tako imam max. hod ročke za naprej cca. 60 stopinj. V starih navodilih vidim, da gre ročka iz neutral naprej 90 stopinj. Preden vse "razturim" me zanima koliko gre realno mora iti ročka naprej. 90 stopinj?
Hvala za odgovore
Yamaha 40 2t cca 1988-89, komande za gas.
Kupil sem od znanca čoln z motorjem, kateri ne razvije "prave" moči (ni obratov. Sumim, da je komando montiral preblizu armaturni konzoli in tako imam max. hod ročke za naprej cca. 60 stopinj. V starih navodilih vidim, da gre ročka iz neutral naprej 90 stopinj. Preden vse "razturim" me zanima koliko gre realno mora iti ročka naprej. 90 stopinj?
Hvala za odgovore
Za preverit ne potrebuješ niti motorja vžgat. Ročko ptisni na max. nato pa preveri, če je na motorju še kaj prostega hoda. Če ne gre drugače zadaj odklopi zajle. Če je tvoja hipoteza pravilna si malo čez polovico gasa.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
komanda je bila napačno zmontirana.....
zdaj še eno "bedasto" vprašanje...
Kakšno hitrost bi moral teoretično doseči z Yamaho 3 cilindre 2taktno autolube (stari model), na gliserju 4,8m? Trenutno ne pridem čez 21 km/h in se mi zdi zelo malo (morda se motim). V prostem teku "laufa" mirno, tudi pri polnem gasu je zvok normalen. Propeler je pomojem original ob nakupu motorja.
Kakšen nasvet?
zdaj še eno "bedasto" vprašanje...
Kakšno hitrost bi moral teoretično doseči z Yamaho 3 cilindre 2taktno autolube (stari model), na gliserju 4,8m? Trenutno ne pridem čez 21 km/h in se mi zdi zelo malo (morda se motim). V prostem teku "laufa" mirno, tudi pri polnem gasu je zvok normalen. Propeler je pomojem original ob nakupu motorja.
Kakšen nasvet?
To je res švoh... sam sem imel podoben motor (30) na gumenjaku 4,2 m h50f in sem prišel v štirih tudi komot čes 20 vozlov... kar pomeni skoraj še enkrat višja hitrost. Potovalno hitrost sem imel tam okrog 16 do 17 vozlov, zglisiral pa sem pri približno 13 vozlih... vsaj zdi se mi da je bilo približno tako. Glede na to, da imaš večji čoln bi mu sigurno pasalo še dodatnih 30 konjičkov. Vse skupaj se mi pri tebi zdi zelo podhranjeno. Kakšna je teža čolna?
Nazadnje spremenil bozo, dne Pe Avg 11, 2017 08:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Tu imaš razloženo v sliki in besedi
https://www.youtube.com/watch?v=RWtGZM9dh6g
https://www.youtube.com/watch?v=RWtGZM9dh6g
Youtube. Pri večini motorjev je postopek praktično enak, vrednosti moraš pa v dokumentaciji motorja poiskat.
https://youtu.be/5wbmaQXGf54
https://youtu.be/5wbmaQXGf54
Kako sem vesel, da sem se letos "spustil" v navtiko.....sem že mislil, da mi bo med dopustom dolgčas in hvala bogu za vse okvare v navtiki.
Ker sem tudi v avtodomarskih vodah in tudi tam vedno nekaj "šraufamo" sem tudi to pričakoval v navtiki....posebno ob ideji nakupu "oldtimer" gliserja z "oldtimer" motorjem...
Hvala bogu, da sem "firbčen" in da vse želim vedeti kako deluje (zaradi narave že original poklica) in da sem motor že skoraj 2x popolnama razstavil in sestavil...
Zakaj to pišem....enostavno mi je na gliseru v katerem so uživali otroci in boljša polovica med plovbo počila "zajla" za menjalnik (naprej, nazaj) in hvala bogu, da sem imel vse že v malem prstu in na hitro "ročno" rešil zadevo (odklop zajle iz komande, ročno držanje v pogunu) in varno in poln nasmeha prispel na svojo bojo.
Poanta vsega tega je, da vsi "novi", ki prihajate v navtiko, obvezno...OBVEZNO se priučite in naučite funkcije vsakega vijaka na svoji barki....aha...tega ne rabite če imate kar veliko EUR v denarnici, vendar v tem primeru vam je boljše rentat plovilo in potem "jebat" lastnika zakaj se je pokvarilo
Lep dan vam želi belokarnjc, kateri bo kmalu užival v trgatvi
Ker sem tudi v avtodomarskih vodah in tudi tam vedno nekaj "šraufamo" sem tudi to pričakoval v navtiki....posebno ob ideji nakupu "oldtimer" gliserja z "oldtimer" motorjem...
Hvala bogu, da sem "firbčen" in da vse želim vedeti kako deluje (zaradi narave že original poklica) in da sem motor že skoraj 2x popolnama razstavil in sestavil...
Zakaj to pišem....enostavno mi je na gliseru v katerem so uživali otroci in boljša polovica med plovbo počila "zajla" za menjalnik (naprej, nazaj) in hvala bogu, da sem imel vse že v malem prstu in na hitro "ročno" rešil zadevo (odklop zajle iz komande, ročno držanje v pogunu) in varno in poln nasmeha prispel na svojo bojo.
Poanta vsega tega je, da vsi "novi", ki prihajate v navtiko, obvezno...OBVEZNO se priučite in naučite funkcije vsakega vijaka na svoji barki....aha...tega ne rabite če imate kar veliko EUR v denarnici, vendar v tem primeru vam je boljše rentat plovilo in potem "jebat" lastnika zakaj se je pokvarilo
Lep dan vam želi belokarnjc, kateri bo kmalu užival v trgatvi
Re: Komande za gas
pozdravljeni,
da ne nepotrebno odpiram novo temo. Počasi priprave na novo sezono....gledam po nabavi/nakupu novega propelerja, vendar imam "čuden" problem
Imam Yamaha 40, 3 cilindre, 2 taktni, letnik 198x (HEO) in ne vem kakšen propeler ima gor....na njemu ni nobene oznake. Prejšnji lastnik pravi da je verjetno original in je že kr poškodovan (po mojem videnju je alu prebarvan v belo).
A kdo slučajno ve kakšen je bil tukaj tovarniški propeler in kaj bi bilo optimalno za gliserček od 480 cm in da lepo pelje 2 odrasla in 2 mladiča
da ne nepotrebno odpiram novo temo. Počasi priprave na novo sezono....gledam po nabavi/nakupu novega propelerja, vendar imam "čuden" problem
Imam Yamaha 40, 3 cilindre, 2 taktni, letnik 198x (HEO) in ne vem kakšen propeler ima gor....na njemu ni nobene oznake. Prejšnji lastnik pravi da je verjetno original in je že kr poškodovan (po mojem videnju je alu prebarvan v belo).
A kdo slučajno ve kakšen je bil tukaj tovarniški propeler in kaj bi bilo optimalno za gliserček od 480 cm in da lepo pelje 2 odrasla in 2 mladiča
-
Daki
Za 4,8m čoln je 40 KM kar premalo, boš potreboval močnejšo eliso. Kaj pa teža čolna?
teže nimam nikjer navedene...edino piše GT 710 kg, kar mislim da je max. obremenitev....je pa cranchi starina 4,8 m. Sem razmišljal že od drugem motorju (tam okoli 60 KM, vendar se mi zdi že počasi prevelik strošek glede na starost vsega skupaj, razen če kje obstaja motor v okvari in ga sam popravim (drugače sem mehanik za avte) )
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti