Nasvet in vprašanje pred nakupom
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Nasvet in vprašanje pred nakupom
Kupujem čoln Freedom, ki ga bo potrebno temeljito obnovit, dolžine 7m z kabino in teže cca. 2 toni. V njem je motor 4.3 LX V6, 205 KM let.1990. Danes smo se šli z njim peljat oz. naredit testno vožnjo. Odločil zanj pa bi se šele po vaših nasvetih neglede na to, da je cena ugodna.
Moti me par stvari.
Več kot 23 vozlov nisva uspelia narediti. Prišli sva le do slabih 4000 obratov. Gor je propelor 16 x 16. Pred testom sva z lastnikom tank goriva napolnila do vrha in po eni uri vožnje 2x pol ure z 10 min postankom in hitrostjo med 18 do 21 vozlov po mirni vodi sva morala dotočiti slabih 45l. Ne štima mi hitrost. Obrati so pre nizki čeprav več ni šlo, poraba pa velika. Je to drugače normalno. Trup je čist motor na pogled vzdrževan in lep. Vplinjač je dvojni. Kaj bi bil lahko razlog velike porabe? Lastnik pravi, da bi bilo potrebno le očistiti vplinjač in menjati tesnila vplinjača. Meni se to zdi buča ...
Lp.,
Moti me par stvari.
Več kot 23 vozlov nisva uspelia narediti. Prišli sva le do slabih 4000 obratov. Gor je propelor 16 x 16. Pred testom sva z lastnikom tank goriva napolnila do vrha in po eni uri vožnje 2x pol ure z 10 min postankom in hitrostjo med 18 do 21 vozlov po mirni vodi sva morala dotočiti slabih 45l. Ne štima mi hitrost. Obrati so pre nizki čeprav več ni šlo, poraba pa velika. Je to drugače normalno. Trup je čist motor na pogled vzdrževan in lep. Vplinjač je dvojni. Kaj bi bil lahko razlog velike porabe? Lastnik pravi, da bi bilo potrebno le očistiti vplinjač in menjati tesnila vplinjača. Meni se to zdi buča ...
Lp.,
Nazadnje spremenil pixl, dne To Avg 15, 2017 09:12, skupaj popravljeno 1 krat.
-
tyson
Ravno to me bega. Motor je redno vzdrževan kar izkazujjo računi. S to hitrostjo se do včeraj ni vozil. Pravi, da max. 12-13 vozlov. Aja ata ima 75 let in mu skoraj verjamem saj je kar prebledel ko sva pritisnila gas. Kar sem, sam opazil sta dva kabla od razdelilne kape do svečk drugačna od ostalih. Vse ostalo izgleda OK. Bi bilo slišati če bi delal le po 4-5 cilindrih. Sumim na to. In, da bi bil zato toliko požrešen. Pričakoval sem okoli 30 l/h.
-
Sonicus Ud Istre
- Kapitan fregate
- Kraj: Ljubljana / Novigrad
"Motor je redno vzdrževan kar izkazujjo računi" ... ... "dva kabla od razdelilne kape do svečk drugačna od ostalih."
Meni že to dosti pove. Jaz ne dam kaj dosti na račune pri mehaničnih zadevah - papir pač prenese vse. Motor si pogledal in preizkusil, očitno je v qurcu, v najboljšem primeru ga reši ornk generalka...
bsc46 napisal/-a:Za 2t težak čoln je 4,3 motor prešvoh. Pa če je lastnik vedno vozil 12-13kn
je povrh še motor zamorjen. Za propeler pa naj pove SR.
12 - 13 vozlov je hitrost, ki je 7 m težko vzdržuje (razen če je poldeplasmanc). To pluje do 6 vozlov, ali od 16 vozlov naprej....
Po drugi strani je lahko ata ribič in je plul 6 vozlov (to je blizu 12 km/h).
Če je temu tako, je lahko druga stopnja vplinjača povsem zabasana (bencin je šel čez njo zadnjič pred 30-imi leti). 205 KM je namreč s štirimi grli (dvojni).
Druga stopnja se odpira s podtlakom, lahko je ,..... ma možnosti je precej je različnih možnosti za težave, ki ne potrebujejo generalke....
Potrebuješ nekoga, ki vsaj o osnovi pozna te motorje. Torej, vplinjač ali kompresija.... razlika v stroških pa 1 : 10
https://vodovod-rh.si/
27 let stara jajca.
Ti bi 200 konjev napol zastonj. Zastonj ni nič, čeprav na prvi pogled marsikaj zgleda zastonj.
Ti bi 200 konjev napol zastonj. Zastonj ni nič, čeprav na prvi pogled marsikaj zgleda zastonj.
- 1. Ali znaš dobro šraufat?
2. Ali pa raje denar, ki ga boš zmetal v motor in barko (10-15k) dodaj že zdaj in kupi nekaj mlajšega.
3. Omisli si nekaj, svoji denarnici primernega, da ne boš zasovražil morjeplovstva, še preden ga boš zares začel uživat.
Kompresija je OK. V bistvu sam motor je OK teče lepo. Na motorju ni, da ni bilo vzdrževano, le po besedah ata se uplinjača v vseh teh letih ni dotikalo. Ne vem kako se naj odločim. Čoln bi me prišel 30-40% tržne vrednosti. Če dam še enkrat toliko za obnovo, ki bi jo delal sam sem še vedno pod tržno ceno. Le mehanik bi bil dejanski strošek. Koliko v povprečju pride obnova uplinjača. Pa še tega bi lahko sam poštimal razen nastavitev.
Temeljito obnavljanje 7 metrskega čolna je velika velika jeba. Če si to že počel in veš kaj to pomeni, pol definitivno vzami, motor je še najmanjši problem.
Če je pa po kakšnem naklučju to tvoj prvi čoln al pa da ni prvi ampak nisi še nič delal na čolnih, pol pa računaj vse kar zdaj misliš s faktorjem x5 al pa še bolje x10 in boš vesel, ko ne bo tolk na koncu.
Ker model čolna pa je točno?
Če je pa po kakšnem naklučju to tvoj prvi čoln al pa da ni prvi ampak nisi še nič delal na čolnih, pol pa računaj vse kar zdaj misliš s faktorjem x5 al pa še bolje x10 in boš vesel, ko ne bo tolk na koncu.
Ker model čolna pa je točno?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost