Mercury 60 CT
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Mercury 60 CT
Na forumi nisem zasledil teme o Mercury motorjih z oznako CT. Ker izbiram motror me zanima kaj ta oznaka dejansko pomeni, kajti trgovec mi pravi da če recimo vzamem CT verzijo je približno tako kot da bi imel dodatnih 10KM samo mi nekako ni logično. Motorja F60 ELPT EFI in F60 ELPT EFI CT sta najbrž identična, razlika naj bi bila v nogi. Ker bi sam imel cca 70 KM, takega motorja pa Mercury nima me zanima ali kaj pridobim z modelom CT. Druga opcija je da vzamem F80 ELPT EFI pri tem motorju pa me zanima ali se ga da odpret na 100KM "sem nekje zasledil da naj bi šlo" in kaki stroški so s tem povezani.
Ali je verzija motorja F60 ELPT EFI CT tudi kitajski izdelek, ker sem na forumu prebral da naj bi bilo od 30-60KM vse kitajsko?
Ali je verzija motorja F60 ELPT EFI CT tudi kitajski izdelek, ker sem na forumu prebral da naj bi bilo od 30-60KM vse kitajsko?
Re: Mercury 60 CT
CT je oznaka za močnejšo nogo oziroma komercialno ime "Command Thrust". To ni nič močnejši motor, samo bolj robusten je, ker je spodnji del od kategorijo močnejšega izdelka! Namenjen je komercialni uporabi, na delovnih plovili, tam, kjer delajo veliiiiko ur letno, vsak kakšnih 1.000 in več. Za rekreacijsko plovbo nima smisla jemati model CT, ker je glede večjih hitrosti še slabši, saj je torpedo debelejši, profil noge širši, itd...
Do 30 KM, vključno s 30 KM je vse Japonsko, Tohatsu.
Srednji modeli so bili res delani na Kitajskem, v njihovi tovarni, verjetno so še vedno, se pravi ravno 40, 50, 60... Vseeno sem mnenja, da to ni kitajski izdelek, je pač samo tam narejen.
Za primer, je iPhone slab telefon? Pa se da kupit kak model, ki je Made in USA??? Popolnoma vsi so narejeni na Kitajskem! Samsung je malenkost boljši, premijski modeli se še vedno delajo v Koreji, takoj ena štenga nižje, pa so že vsi na Kitajskem! Pa so zato slabi? V glavnem, eno je Parsun, Sail in podobno sranje, ki so neke kopije japonskih vzornikov... Mercury sestavljen na kitajskem pa je povsem enake kvalitete, kot če bi bil Made in USA ali pa bolj verjetno Made in Mexico...
Za primerjavo tudi avtomobili... Kupiš premijski nemški avtomobil, potem ima pa prednjo luč narejeno v Ljubljani (Hella), alternator v Novi Gorici (Mahle - Letrika), turbino v Srbiji (Cimos), ojnice v Zrečah (Unior), nosilce motorja v Benkovcu (LTH), itd... Pa kdo reče da ko kupiš Mercedes ali Audi, da je to "jugoslovanski" izdelek?
Do 30 KM, vključno s 30 KM je vse Japonsko, Tohatsu.
Srednji modeli so bili res delani na Kitajskem, v njihovi tovarni, verjetno so še vedno, se pravi ravno 40, 50, 60... Vseeno sem mnenja, da to ni kitajski izdelek, je pač samo tam narejen.
Za primer, je iPhone slab telefon? Pa se da kupit kak model, ki je Made in USA??? Popolnoma vsi so narejeni na Kitajskem! Samsung je malenkost boljši, premijski modeli se še vedno delajo v Koreji, takoj ena štenga nižje, pa so že vsi na Kitajskem! Pa so zato slabi? V glavnem, eno je Parsun, Sail in podobno sranje, ki so neke kopije japonskih vzornikov... Mercury sestavljen na kitajskem pa je povsem enake kvalitete, kot če bi bil Made in USA ali pa bolj verjetno Made in Mexico...
Za primerjavo tudi avtomobili... Kupiš premijski nemški avtomobil, potem ima pa prednjo luč narejeno v Ljubljani (Hella), alternator v Novi Gorici (Mahle - Letrika), turbino v Srbiji (Cimos), ojnice v Zrečah (Unior), nosilce motorja v Benkovcu (LTH), itd... Pa kdo reče da ko kupiš Mercedes ali Audi, da je to "jugoslovanski" izdelek?
Lepo si povedal...kat se tiče noge sem imel enako razmišljanje...o kvaliteti made im china načeloma tudi ni dvomiti...
Ali kdo ve ali sta motorja 80 in 100 enaka in ali se da 80 odpret na 100 in kalšni so stroški?
Lp
Ali kdo ve ali sta motorja 80 in 100 enaka in ali se da 80 odpret na 100 in kalšni so stroški?
Lp
Pozdravljen.
Mercury F80, F100 in F115 imajo isto osnovo, razlika je v elektroniki in verjetno še v kakšni malenkosti.
Imam Mercury F80 EFI in mi je nekdo predlagal, da se ga odpre na 115 z zamenjavo ECUja motorja in odstranitvijo t.i. restriktorja na vsisni cevi takoj za zračnim filtrom.
Lani sem samo odstranil restriktor in je motor dobesedno oživel. Predhodno se je v dani kombinaciji zavrtel max do 5200 obratov, sedaj gre do 6000. Barka izglisira v trenutku in na splošno se mi zdi, da mašina lepše dela in se manj muči pri enakih vrtljajih in v težjih razmerah morja. Med glisiranjem ga držim okrog 4000 obratov, cca 20 vozlov hitrosti in razmišljam, da bi probal propeler z večjim korakom. Sedaj je korak 17, barka pa Quicksilver PH500.
Še razlika v končni hitrosti brke. Prej je šlo max do 27 vozličev, sedaj pa zadeva skoči do 32 in to brez problema. Tudi občutek na ročici plina je drugačen. Prej je bila zadnja tretjina takorekoč "mrtva", sedaj pa se mašina odziva do konca.
Strošek je bil cca 2 minuti dela.
O tem sem precej bral na ameriških forumih.
LPZ
Mercury F80, F100 in F115 imajo isto osnovo, razlika je v elektroniki in verjetno še v kakšni malenkosti.
Imam Mercury F80 EFI in mi je nekdo predlagal, da se ga odpre na 115 z zamenjavo ECUja motorja in odstranitvijo t.i. restriktorja na vsisni cevi takoj za zračnim filtrom.
Lani sem samo odstranil restriktor in je motor dobesedno oživel. Predhodno se je v dani kombinaciji zavrtel max do 5200 obratov, sedaj gre do 6000. Barka izglisira v trenutku in na splošno se mi zdi, da mašina lepše dela in se manj muči pri enakih vrtljajih in v težjih razmerah morja. Med glisiranjem ga držim okrog 4000 obratov, cca 20 vozlov hitrosti in razmišljam, da bi probal propeler z večjim korakom. Sedaj je korak 17, barka pa Quicksilver PH500.
Še razlika v končni hitrosti brke. Prej je šlo max do 27 vozličev, sedaj pa zadeva skoči do 32 in to brez problema. Tudi občutek na ročici plina je drugačen. Prej je bila zadnja tretjina takorekoč "mrtva", sedaj pa se mašina odziva do konca.
Strošek je bil cca 2 minuti dela.
O tem sem precej bral na ameriških forumih.
LPZ
Lahko poveš kateri letnik motorja imaš, kajti sam razmišljam o mercury 80 sploh če se ga da z odstranitvijo blokade na zračnem filtru odpret. Ali imaš mogoče kak link, kjer je opis odstranitve ali ni nič posebnega?
Hvala za info
Hvala za info
Strošek bo kmalu nastastel konkretno čez dve minuti. Sistem je closed loop zato je bistvenega pomena da menjaš ali pa prilagodiš bodisi s hekanjem ecuja ali pa s piggyback-om tudi ecu ker v nasprotnem primeru laufaš v zgornjem delu lean kar eventuelno naredi luknje v bate in skuri izpušne ventile.
Ko počneš take eksperimente NUJNO rabiš wideband lambdo sondo s katero spremljaš kaj se dogaja dejansko ker brez delaš tune na slepo kar razen če imaš loto srečo vedno slej kot prej pripelje do enakega rezultata - lepega masivnega okraska za postavit kam.
Srečno!
Ko počneš take eksperimente NUJNO rabiš wideband lambdo sondo s katero spremljaš kaj se dogaja dejansko ker brez delaš tune na slepo kar razen če imaš loto srečo vedno slej kot prej pripelje do enakega rezultata - lepega masivnega okraska za postavit kam.
Srečno!
just like your kitchen stove.. excess fuel.. yellow flame.. lots of soot, incomlpete combustion. blue flame.. more energy released as heat.. instead of unburned .. Stoiciometry.. literally means counting the electrons in molecules.. when all the free electrons in oxygen are combined with all the free electrons in the fuel.. you have achieve "perfect combustion" now what is really perfect in an engine.. is NOT really perfect in terms of electrons.. because some unburned fuel is used for cooling.. and a lack of electrons insufficient oxygen , means that the metal in the engine starts burning to donate electrons... this is not good.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
"]Strošek bo kmalu nastastel konkretno čez dve minuti.
Kaj ali motorja 80 in 100 nista konstrukcijsko enaka? Vem da so kolegu na servisu od Yamahe odstranili blokado pri zračnem filtru in je dobil 10 konjev ali ne gre za identično zadevo?
Kaj ali motorja 80 in 100 nista konstrukcijsko enaka? Vem da so kolegu na servisu od Yamahe odstranili blokado pri zračnem filtru in je dobil 10 konjev ali ne gre za identično zadevo?
-
Daki
Pri Yamahi imaš enako elektroniko, tukaj pa ne.
erneesto napisal/-a:"]Strošek bo kmalu nastastel konkretno čez dve minuti.
Vedo kaj delajo verjetno. Tudi merca se da sigurno če je iste konstrukcije naviti, sam če mu dodaš samo več zraka bo super vlekel dokler se ne bo usulo vseskupaj. To je osnovni abc vsakega motorja z notranjim izgorevanjem.
Zdej lahko to traja 5 sezon al pa 5 minut. Odvisno od tega kaj se dogaja v cilindrih.
Odvisno je tudi od tega kaj čara ecu in na podlagi česa, ampak v osnovi drug ecu navadno pomeni da je z dobrim razlogom drug.
Hvala za razlago se bom moral malo bolj pozanimat pri kakem mojstru ki merce šraufa.
Sory ali ecu pomeni motorni računalnik ali kaj drugega?
Daki napisal/-a:Pri Yamahi imaš enako elektroniko, tukaj pa ne.
Ok pol mi pa povej ali je yamaha 80 enaka yamahi 100 in je fora v blokadi na dovodu zraka in sta elektroniki enaki?
erneesto napisal/-a:Hvala za razlago se bom moral malo bolj pozanimat pri kakem mojstru ki merce šraufa.
Ecu je računalnik ja. Tkole zgleda navadno motorni ecu.

Gor so priklopljeni inputi oziroma vhodi in outputi oziroma izhodi. Ena od variant modificiranja izhodnih parametrov, ki kontrolirajo motor, je modifikacija software-a oz. programske opreme na samem ecuju, kar je pravilni ampak navadno težji pristop.
Druga opcija je, da se gor navesi eno dodatno elektronsko napravo, ki se ji reče piggy-back. Ta se namesti tako, da prestreza inpute oziroma podatke, ki jih ecu dobiva od senzorjev in jih servira naprej ecuju z določeno mero laži.
Lahko se kupi piggyback ki je že sprogramiran s strani neke ferme, ki je vrednosti laži že stunala na specifični motor, dobi se pa tudi take, ki jih lahko programiraš sam, do takih, ki imajo kar potenciometre.
Kar je bistveno je to, da na koncu v celem delovnem razponu in v vseh možnih okoliščinah dobiš pravo razmerje goriva in zraka (ne glede na to koliko in kako si ga uspel stlačit v cilindre) in zaradi varnosti še malo zaliješ z gorivom. To pa zato ker preveč goriva načeloma ni problem, ( na dolgi rok saje) premalo goriva pa stopi bate in ventile po hitrem postopku.
-
Daki
erneesto napisal/-a:Ok pol mi pa povej ali je yamaha 80 enaka yamahi 100 in je fora v blokadi na dovodu zraka in sta elektroniki enaki?
Yamaha F80D ima drug dovod zraka in različno elektroniko. V ceni je pa med 80 in 100 razlike 500 eur, tako da nimaš kaj razmišljati.
-
darkojakob
- Kontraadmiral
Ko so meni menjali sem dobil računalnik od 40 KM (notri za 60 KM) in še neko plastiko zraven. Kaj je bila tista plastika ne vem, mi je pa rekel mojster, da je dovod zraka zdaj odprt. Kako je bilo prej in potem tudi ne vem, ker sem kupil vse v kompletu in je bilo že to vse urejeno. Motor je pa bil Mercury 40 PRO in sem bil super zadovoljen z njim. 
-
Daki
Tista plastika je bila zračni čistilec z večjim pretokom zraka.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov