izpit za voditelja čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

jakob123
Višji vodnik

izpit za voditelja čolna

OdgovorNapisal/-a jakob123 » Sr Maj 02, 2018 18:13

Zdravo!

Imam sina, ki je navdušen nad navtiko prav tako kot jaz. Dopolnil je 16 let, kar pomeni, da lahko opravi izpit za voditelja čolna. Pri njegovi starosti lahko opravlja čoln do 12 metrov. Zanima me ali potem lahko vozi vse vrste čolna, tudi našega ki je dolg 5m s 70 hp?

lep pozdrav

(oprostite, če to vprašanje ne spada pod to temo, nisem vedel h kateri temi bi najbolj pasal zraven)
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: izpit za voditelja čolna

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Maj 02, 2018 20:13

LP

Ne, ne sme...gliser lahko vozi šele z 18 leti...vsaj jaz si tako razlagam stavek na sinovem izpitu...lahko upravlja čoln do 24 m. Ampak naslednji stavek pravi, da oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 m, mora biti stara najmanj 18 let
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
runkl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a runkl » Sr Maj 02, 2018 20:31

Zdravo,
sin lahko upravlja vaš čoln pod pogojem, da do njegovega 18. leta starosti ne kupite daljšega od 12m. :D
Lp
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Sr Maj 02, 2018 21:45

Tako je:
Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let.
Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let.

Povzeto iz: http://www.up.gov.si/si/storitve/izpiti ... lna_morje/
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Maj 02, 2018 21:59

Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let. Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let. Lahko vozi vaš čoln, vendar z njim ne sme glisirati.
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Sr Maj 02, 2018 22:10

Daki napisal/-a:Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let. Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let. Lahko vozi vaš čoln, vendar z njim ne sme glisirati.

Daki, dvomim, da bi taka razlaga bila pravilna...jaz sinu nisem dovolil, da bi šel z barko sam, ko smo bili na njej skupaj, je pa vozil...seveda sem bil vedno zraven, če bi nas ustavili...zdaj je tako ali tako star 18 let in tega problema ni ;) ...Jakob, če boš mu dal čoln, da bo na njem sam, je najbolje prej vprašati na kapitaniji...
Uporabniški avatar
runkl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a runkl » Sr Maj 02, 2018 22:14

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad ... 39.%20člen

Četrti člen!
Menim, da lahko glisira in upravlja plovilo do 12m.
Menim, da je na njem lahko sam.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Maj 02, 2018 22:42

Dvomim, da si ti to pravilno interpretiraš.

(1) Oseba, ki upravlja čoln dolžine do 12 metrov, mora biti stara najmanj 16 let.
(2) Oseba, ki upravlja gliser ali čoln dolžine nad 12 metrov, mora biti stara najmanj 18 let.

Oseba, ki upravlja gliser mora biti stara najmanj 18 let.

Vidiš pa to iz dejstva, da ne navajajo generično "gliser ali čoln" ker je v prvem členu omenjen specifično čoln do 12 metrov ne gliser ali čoln do 12 metrov.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Če Maj 03, 2018 00:13

Mislim, da smo to temo vsaj enkrat že obdelali. Pa pustimo moj primer in koliko različnih "uradnih" SLO in HR mnenj sem nato slišal in javno napisanih prebral .
Samo to bom napisal. Če bi tisti, ki je napisal tak zakon oz. predpis, da si ga lahko predstavlja vsak so svoje, to napisal na osnovi neke predvidene škode/posledice, ki jo lahko v konkretnem primeru naredi 16 letnik, bi bilo to verjetno povsod bolj specificirano kaj in kje se kaj sme.

Za dokončno razlago pa bi bilo verjetno potrebno mnenje vrhovnega sodišča, :roll:
jakob123
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jakob123 » Če Maj 03, 2018 00:34

Lahko bi preprosto napisali da gliser do 24m lahko vozis, ko dopolniš 18 let. Moti me ker za gliser piše sam od 12m naprej. Obstajajo tudi gliserji do 12m za katere pa ne vidim nobene omejitve. Ne vem točno kaj s tem mislijo :|
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Če Maj 03, 2018 06:21

ja, meni je sin rekel, da so mu na izpitu dejali, da gliserja ne sme voziti...zakon pa v definiciji pravi, da je čoln plovilo, ki meri manj kot 24 m, definira pa tudi gliser, ki je čoln, ki drsi po vodi...potem pa imaš v tem 4.členu tista dva stavka...po prvem lahko voziš vse do 24 m, v drugem ti pa piše, da do 18 let ne smeš vozit ali čoln nad 12 m ali gliser, kjer pa dolžina ni definirana...vidiš pa, kaj je gliser, vse kar drsi po vodi, ne glede na dolžino, torej načeloma gliserja ne sme...tak si jaz razlagam...ampak nisem pravnik, niti se nisem preveč obremenjeval, ker sin ni izrazil želje , da bi sam fural...če bi, bi se pozanimal na upravi...ampak saj veš, ko pride do česa, je vedno sranje, ker si lahko en tako razlaga, drugi pa drugače, potem pa , če nič druga, imaš dopust v kur*u, ker moraš skakat na policijo in podobno...vprašaj, pa je

p.s. izven teme...ampak z nedefiniranim, slabim zakonom o smučarskih napravah so meni zjebali zimski šport, lahko se samo pod nosom obrišem in se hodim v tujino vozit http://www.smucisca.net/forum/viewtopic.php?t=5106, da o plovbi po celinski vodi izpred par let ne govorim ;)http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?f=13&t=9329&p=125299&hilit=celinska+voda#p125299
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Če Maj 03, 2018 08:50

Vazno da v italijo bi tvoj sin lahko fural gliser do 40km brez izpita, brez registracije plovila...pa se lovil bi ribe zastonj ki je letna clanarina zastonj....

Pa si mora tle lomit glavo z slovenskim zakonom...ves kako so narejeno zakoni v drzavah bivse juge? Dokler ga ne poskusis na lastno kozo...ko te oglobijo...takrat zves kateri je ta pravi zakon....do takrat mi tu lahko pisemo ne vem kaj sam nihce ne bo imel prav
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Maj 03, 2018 10:19

Zakon je pisan tako, da ga plebejec ne razume, sodnik pa ga tolmači zelo nedvoumno. Mladoletna oseba ne sme vozit gliserja in prav tako gliser mora met registracijo vidno z lune.

Tako je to v Sloveniji, v Singapurju pa recimo lahko končaš v zaporu če žvečiš čigumije, ki so tam pač strogo prepovedani.
jakob123
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jakob123 » Če Maj 03, 2018 11:45

Na hrvaškem imajo verjetno iste zakone glede tega, kajne?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Maj 03, 2018 12:02

Pravo na polaganje ispita za voditelja brodice kategorije B stječe se s navršenih 16 godina. Nakon položenog ispita voditelj brodice kategorije B sa svojom dozvolom može upravljati brodicom ili jahtom za osobne potrebe do 30 bruto tona u području plovidbe IIa, III (bez ograničenja) i IV. Do 18. godine snaga motora je ograničena na 15 KW (20 KS), a potom nije ograničena

Hrvati imajo tako. Torej mlajši od 18 let lahko do max 15kw motor upravljajo.

https://www.spinaker.si/veljavnost-slov ... -hrvaskem/
Nazadnje spremenil AEgir, dne Če Maj 03, 2018 12:13, skupaj popravljeno 2 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov