Montaža nosilca pomožnega motorja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

racOOn
Kontraadmiral

Montaža nosilca pomožnega motorja

OdgovorNapisal/-a racOOn » Po Maj 28, 2018 13:10

Pozdravljeni!

Sem pred montažo nosilca pomožnega motorja. Kupil sem dvižnega (inox + les) v Kammu. Tam so mi dali tudi A4 vijake M8, podložke in samozatezne matice (na fotografiji spodaj). Bodo takšni vijaki v redu?

Slika

Na kaj moram biti pri montaži posebej pozoren? Vem, da moram luknje namazati s tesnilnim kitom (s siko npr.). Ali je potrebno pred montažo med krmno steno in podnožjem nosilca dati še kakšno plastiko zaradi zaščite krmne stene? Ali bodo na notranji strani podložke dovolj ali je bolje narediti iz inoxa dva trakova ali celo ploščo?

Hvala za odgovore!

LP
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

Re: Montaža nosilca pomožnega motorja

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Po Maj 28, 2018 13:22

Ja pozoren moreš bit na pravilno višino montaže nosilca glede na motor ki ga imaš in vodno linijo na čolnu. Sej to hitro vidiš,ko malo izmeriš dolžino pete motorja in koliko se dvigne oz spusti nosilec. Jaz imam dolgo peto zato je ploh na nosilcu višji.

Za ploščo pa odvisno kako imaš dostop za vijačit če dodaš širši trak pod matice vijakov ne bo škodlo nič uporabi pa inox AISI 316L (1.4404). Ga lahko naročiš na mdm in dobiš po pošti.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » Po Maj 28, 2018 14:17

primorc84 napisal/-a:Ja pozoren moreš bit na pravilno višino montaže nosilca glede na motor ki ga imaš in vodno linijo na čolnu. Sej to hitro vidiš,ko malo izmeriš dolžino pete motorja in koliko se dvigne oz spusti nosilec. Jaz imam dolgo peto zato je ploh na nosilcu višji.

Za ploščo pa odvisno kako imaš dostop za vijačit če dodaš širši trak pod matice vijakov ne bo škodlo nič uporabi pa inox AISI 316L (1.4404). Ga lahko naročiš na mdm in dobiš po pošti.

Imam srečo, da mi je do MDMa usput. Edini problem pri njih je, da mora biti pri njih vse najmanj "pol metra". :mrgreen:

Pri pomožnem motorju verjetno ni takšen problem ujemati višine antikavitacijske plošče z dnom čolna. Edino bolje malo preveč kot premalo...
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Po Maj 28, 2018 15:19

Ne bolj sem imel v mislih da ni prenizko zaradi ročice da nisi preveč iztegnjen ko krmariš če boš z pomožnim krmaru.
Pač je odvisno od plovila jaz sedim ozadaj in krmarim z ročico je pa res da pomožnega motorja ne uporabljam pogosto je za rezervo gor.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov