Prišel sem v leta, ko si želim na vsak način omisliti neko plovilo v nižjem cenovnem rangu. Imam možnost kupiti Elanovo pasaro 490, letnik 1978. Zadnjih 8 ali 9 let je sicer na prikolici in pokrita, sicer pa je v dobrem stanju in poznam skoraj vso njeno zgodovino, razen prvih 6 let, ko me še ni bilo na svetu. Bila je dedkova in po deljenju dediščine pripadla stricu, ki pa jo zdaj prodaja. Z barko je še prikolica in Tomos 10, s katerim vem, da so bile neke težave, ampak to bi rešil z zamenjavo motorja - imam možnost ugodno dobiti 2T Yamaho, je pa res, da tu ne vem, kako je s papirji, ker jih ne najdejo.
Najbolj me zanima, kako je z materialom pri teh barkah. Lahko pričakujem, da bo plastika kje začela pokat ali kaj podobnega ali pa je zadeva trpežna in jo samo pobrusim, pobarvam, dam v vodo in gas?
Nekaj časa sem sicer gledal tudi gumenjaka Maestral 18, ki bi mi bil precej bolj praktičen z vidika zimovanja, pa tudi v vodo bi ga dosti lažje in hitreje spravljal do takrat, ko ne bom imel urejenega komunalnega priveza, ampak je še vedno gumenjak. Barko želim koristiti predvsem za kakšne izlete v divje zalivčke, tu pa tam kakšen ribolov in podobno. Vozila se bova večinoma dva + pes, občasno še kakšen dvojec zraven.