Elan T 401 s Tohatsu 18

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Lebowski
Poročnik bojne ladje

Elan T 401 s Tohatsu 18

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Pe Maj 08, 2009 15:50

Lepo pozdravljeni!

Lani sem nabavil Zodiac Cadet 340S in Tohatsu 18. To je bil moj prvi čoln in začetek morjeplovstva :D Z nakupom sem zelo zadovoljen, vendar malo že razmišljam o nadgradnji. Gumenjak je res hiter in pravi užitek se je voziti z njim. Vendar ob valovitem morju skače pri višjih hitrostih, saj napihljiva kobilica ne reže valov.

Zato malo razmišljam o nabavi kakšnega plastičenga čolna, npr omenjenega Elan T 401. Zanima me, kako bi se obnesel z motorjem Tohatsu 18? Kolikšno hitrost lahko pričakujem? Bo pri vožnji v valovitem morju bolj miren? Bom lahko glisiral npr v dveh? In kakšen podoben čoln bi še bil primeren, dolžine cca. 4m. Na mornar.net najdem le Elane.

Pa mirno morje vsem!
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Pe Maj 08, 2009 17:05

Pozdravljen!

Če bi rad odpravil skakanje po nemirnem morju, ga po mojih izkušnjah z Elanom 402 ne boš. Kar se tiče mojih izkušen: Elan 402 je bil moj prvi plastični čoln, ki pa je skakal najbolj. Prva dva sedeža ima pomaknjena precej v premec, dno čolna je pa tudi čisto ravno, kar pripomore k izrednem poskakovanju po valovih.

Iz mojih izkušenj ti za dve osebi predlagam klička, ki ima bolj V profil dna, poleg tega, pa bo 18 tka popolnoma dovolj za glisiranje dveh oseb. Pri Elanu pa bo po mojem mnenju zadeva vprašljiva. Sam sem imel Klička s tomosom 20, kar pomeni 15 Tohatsu-jevih konj, pa sva dva lepo glisirala. Res pa je, da je Elan 402 precej višji in nekoliko bolj varen na nemirnem morju. Vendar sem jaz povsod tja kamor sem plul z Elanom 402, plul tudi s Kličkom. naslednje leto sem dal na Klička Tohatsu 40, to je bila pa raketa. Pospeški taki, da si moral nujno sedet, 3s do končne hitrosti cca 33 vozlov. Samo motor je bil malo premočan, ker seveda se nas je potem gor naložilo tudi 6 (in glisiralo), kar je pa krmno zrcalo težko prenašalo. Čez valove je bistveno manj skakal kot Elan 402. Ima nekoliko daljši premec in sediš (vsaj pri mojem je bilo tako) nekoliko višje.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Pe Maj 08, 2009 17:06

Še nekaj? Kje si nabavil Zodiaka? Ke moji znanci o katerih izkušnji pišem v sosednji temi so tudi nabavili ta model.
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » Pe Maj 08, 2009 19:29

Pri Bonebo, link: http://www.coln.si
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Maj 08, 2009 19:57

plinko napisal/-a:Pozdravljen!

Če bi rad odpravil skakanje po nemirnem morju, ga po mojih izkušnjah z Elanom 402 ne boš. Kar se tiče mojih izkušen: Elan 402 je bil moj prvi plastični čoln, ki pa je skakal najbolj. Prva dva sedeža ima pomaknjena precej v premec, dno čolna je pa tudi čisto ravno, kar pripomore k izrednem poskakovanju po valovih.

Iz mojih izkušenj ti za dve osebi predlagam klička, ki ima bolj V profil dna, poleg tega, pa bo 18 tka popolnoma dovolj za glisiranje dveh oseb. Pri Elanu pa bo po mojem mnenju zadeva vprašljiva. Sam sem imel Klička s tomosom 20, kar pomeni 15 Tohatsu-jevih konj, pa sva dva lepo glisirala. Res pa je, da je Elan 402 precej višji in nekoliko bolj varen na nemirnem morju. Vendar sem jaz povsod tja kamor sem plul z Elanom 402, plul tudi s Kličkom. naslednje leto sem dal na Klička Tohatsu 40, to je bila pa raketa. Pospeški taki, da si moral nujno sedet, 3s do končne hitrosti cca 33 vozlov. Samo motor je bil malo premočan, ker seveda se nas je potem gor naložilo tudi 6 (in glisiralo), kar je pa krmno zrcalo težko prenašalo. Čez valove je bistveno manj skakal kot Elan 402. Ima nekoliko daljši premec in sediš (vsaj pri mojem je bilo tako) nekoliko višje.

Lebowski sprašuje za Elanov čoln 401, ne za gliser GT 402, ki je kakšnih 55 kg težji. Mi smo ga včasih imeli, v kombinaciji z T 18. Jaz ti iz izkušenj povem, da ima že T 18 več kot 15 KM na propelerju. Svoj čas smo imeli v uporabi tudi dvotaktno Yamaho 15. Oboje se je vozilo na BG Sportu 3.3 m. Hitrost približno enaka, 75 kg težkega smučarja pa Yamaha ni izvlekla, Tomos 18 pa je. 10 in 18 imata to moč tudi na propelerju, manjši Tomosi pa ne. 4 ima 3 KM, 4.8 pa 3.4 KM. Skratka Tohatsu bi Elana 401 dobro poganjal, kakšen konj bi znal zmanjkati pri vožnji z 4 osebami.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Pe Maj 08, 2009 20:55

No, to pa je potem možno. Potem bi ga poganjal lahko tudi Tohatsu 18, če je lažji od GT 402. O moči Tomosa.. jaz nisem mehanik, vendar sem od mehanikov slišal, da je Yamaha 15 močnejša od Tomosa 18. Opisal sem svojo izkušnjo z GT 402. Verjetno ga zanima karkoli okrog 4 m dolžine.

Kar se pa tiče poskakovanja po valovih, pa mislim, da med 401 in 402 ni razlike.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Maj 08, 2009 21:01

Ja, jaz sem tudi slišal. Pa tudi v praksi sprobal oba... Dvomim, da so jih vsi od teh vrlih mehanikov.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Maj 08, 2009 21:55

A ni možno, da je bil vzrok razlike v moči za smučanje in končni hitrosti tudi v velikost (hodu) elise, verjetno oba motorja nista imela enake
Tudi Lebowski bodi pozoren pri menjavi čolna, poglej tabelo v navodilih motorja, če je za 401-obliko bolj primerna druga elisa - pri mojem Tohatsu-ju (prav tako 18 ) je že tako. Originalno sem jaz dobil eliso za lahke čolne - gumice. Sicer ni problem enaka elisa, lahko pa z drugo dobiš boljši izkoristek.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Maj 08, 2009 22:03

Za Yamaho ne vem, Tomos je imel serijsko 225X250, torej ne najmanjši možni vzpon.
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » So Maj 09, 2009 13:51

Najprej hvala vsem za odgovore.
Piki napisal/-a:Lebowski sprašuje za Elanov čoln 401, ne za gliser GT 402, ki je kakšnih 55 kg težji. Mi smo ga včasih imeli, v kombinaciji z T 18. Jaz ti iz izkušenj povem, da ima že T 18 več kot 15 KM na propelerju. Svoj čas smo imeli v uporabi tudi dvotaktno Yamaho 15. Oboje se je vozilo na BG Sportu 3.3 m. Hitrost približno enaka, 75 kg težkega smučarja pa Yamaha ni izvlekla, Tomos 18 pa je. 10 in 18 imata to moč tudi na propelerju, manjši Tomosi pa ne. 4 ima 3 KM, 4.8 pa 3.4 KM. Skratka Tohatsu bi Elana 401 dobro poganjal, kakšen konj bi znal zmanjkati pri vožnji z 4 osebami.

Torej GT 402 je težji kot 401? In moj Tohatsu 18 bi 401 dobro poganjal in tudi glisiral? To me veseli. Kako pa je to s skakanjem? Pričakoval sem da plastični čolni z večjo težo in trdno kobilico ne poskakujejo preveč? V vsakem primeru dosti manj kot gumenjak vsaj? Zdaj ne govorim o kakšnem razburkanem morju (v katerem itak ne bi upal ven :oops: ) pač pa o običajnih popoldanskih valovih poleti.

Načeloma iščem kakršenkoli čoln dolžine cca 4m. Vendar gliserji težko pridejo v poštev saj je moj Tohatsu povsem na ročne komande. Zato se mi zdi 401 ali kaj podobnega primernejši. Ali se motim?
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » So Maj 09, 2009 13:54

Hmm, kaj pa kaj takšenga s Tohatsu 18?
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=65814
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Maj 09, 2009 13:58

Za takšen kaič je optimalen motor 4-6HP, saj ni namenjen glisiranju, sicer ga pa ne priporočam.
V kolikor bi jaz vzel neki plastični deplasmanec do 5m, bi vzel drugo barko, namreč tudi ta zelo skače po morju.

Mislim, da ne boš našel gliserja dolžine 5m da ne bo skakal po morju.
Lebowski
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Lebowski » So Maj 09, 2009 14:16

Saj ne pričakujem, da sploh ne skače. Zanima me le, ali je občutek boljši kot v gumenjaku (z zložljivim dnom), ki sploh ne 'reže' valov in se tudi nekoliko upogiba na valovih.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Maj 09, 2009 15:29

Glede tega upogibanja itd..., je sigurno boljše, ampak za glisiranje pa ta barka ni. Že T10 je premočan motor za to barko, glisira pa sigurno ne, saj je tip trupa čisto deplasmasnki.

Recimo če bi hotel imeti napol gliser, bi priporočil motor 25KS, sicer bi tudi tvoj tohatsu bil za silo in
ARBA 500:
http://www.vemaxnautika.com/arba500.html
Venda s tem ne bo šlo smučati.

ali pa kakšen odprt fisherman 4.5m, Elan T401, T402, je bol tako, vsaj kar se težkega morja tiče, je bil pa zelo vredu pred 20leti, da se nebi narobe razumeli. T401 pogosto zaliva, dobro pa je, da nekdo sedi na špicu, saj je zelo občutljiv na razporeditev teže, skrata bolj tako tako vse skupaj, nekateri vključno z mano pa mislijo, da sploh ni primeren za morje in valove. Danes pa imaš bistveno boljšo konkurenco.

Npr:
http://www.poseidonboats.com/
Podobnih plovil je še ogromno, to sem postavil samo za primer. Maš pa na vsakem sejmu dobro ponudbo podobnih čolnov.

Opcija pa je tudi gumenjak s plastičnim dnom.
Mogoče je že kar na začetku dobro razmišljati, v kolikor boš smučal, motor cca 40HP, gliser 5m, ker mislim da si že na dobri poti, da boš vsakih 5let kupil za 1m daljši čoln :D
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » So Maj 09, 2009 18:35

Lebowski napisal/-a:Hmm, kaj pa kaj takšenga s Tohatsu 18?
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=65814

Tole je Kvarnerplastikina pasara P-410, s T-10 doseže max. 7 vozlov. S Tohatsujem boš samo oral morje, dosegel bi mogoče vozel več kot s T-10 in porabil enkrat več goriva. Zakon deplasmancev pač.

T 401 z 18 konji fino glisira. Mi smo imeli T 18 na komande in narejen poseben sedež pomaknjen bolj naprej, zaradi boljše razporeditve teže. Tako je lahko tudi ena oseba v čolnu lepo glisirala in premec ni sili v nebesa :D . Hitrost z eno osebo je približno 20 vozlov.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov