Volvo Penta Aq151a - Aq140a

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

peter83
Poddesetnik

Volvo Penta Aq151a - Aq140a

OdgovorNapisal/-a peter83 » To Nov 19, 2019 14:37

Zdravo,
V dar sem dobil barko Elan 545. Barka je bila 2 leti nazaj speskana in delno obnovljena. Motor je bil takrat poservisiran, vendar je zaradi pomanjkanja časa prejšnji lastnih v tem času ni uporabljal. Na barki je obstoječi "Z" motor (Volvo Penta Aq151a), ki pa je zablokiral (voda je prišla skozi kolektor izpuhov v cilindre). Dva mehanika sta prišla pogledat motor, oba sta rekla, da bi bili stroški za popravilo previsoki, da bi se mi to sploh splačalo. Zato razmišljam o dveh opcijah:
OPCIJA A) Zamenjava motorja:
v italiji sem našel generalno obnovljenega Volvo Penta Aq140a s peto volvo 280. Možakar mi je poslal slike in video zagona
motorja. Na motorju je bila opravljena generalka (menjava batov, honanje cilindrov, menjava kolektorja izpuhov,
alternatorja, peskanje in barvanje celotnega bloka in ostalih perifernih komponent...) - priloži vse račune strojniških del.
Svoje barke še nisem spravil iz vode, zato niti sam ne vem, kakšno peto imam. Zanima me, ali morda kdo od vas pozna
kompatibilnost pet? Torej, ali bi pasala peta iz Aq151a na Aq140a (v primeru različnih dimenzih montažne plošče pete 280, bi
obdržal svojo, zamenjal bi le motor)?
Ve morda kdo, kje se da dobiti načrte za izrez luknje za peto z vsemi dimenzijami? Obstajajo morda adapterji?

OPCIJA B) Predelava barke na izvenkrmni motor. Ima kdo od vas že izkušnje s takimi posegi? Kolikšna bi bila cena take predelave?

Zanima me mnenje "forumašev", ki so se srečali s podobnimi zadevami. Hvala za nasvete.

Lp

Peter
peter83
Poddesetnik

Re: Volvo Penta Aq151a - Aq140a

OdgovorNapisal/-a peter83 » To Nov 19, 2019 16:09

Malce sem brskal po internetu. Po podatkih, ki sem jih uspel dobiti, imam na plovilu (Volvo penta Aq151a) peto 290, na motorju, za katerega se zanimam (Volvo penta Aq140a), pa je peta 280.
Torej, ali paše na motor Aq140a peta 290?

Lp

Peter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti