Pozdravljeni morjeplovci in morjeljubci,
ker sem nov na tem forumu in tudi lahko rečem nov član vas bi lepo prosil, če mi svetujete glede zunajkrmnega motorja SELVA 70 PORTOFINO, ki sem ga kupil s čolnom - Hille. Čoln sem od decembra 2019 pa do tega trenutka popolnoma restavriral in dodelal kabino. Ampak problem je v tem,ker mi je moj kolega rekel, da se je pozanimal pri mehaniku za motoje Yamaha, da oni nočejo vzeti na popravilo nobenega motorja znamke SELVA, ker so izredno velike potrošnje in da gromozansko ropotajo. Žal ga še nisem odpeljal na morje, da bi preizkusil to ropotanje in tudi porabo - lahko pa rečem, da mi je po dveh letih njegove neuporabe vžgal od prve. Zamenjal sem le impeler in olje v peti ter nalil olje za mešanico. Motor je dvotakten. Prav tako mi je rečeno, da naj se ga takoj rešim, ker za njega ni nobenih delov.
Na podlagi tega in moje neizkušenosti bi prosil vas, ki ste imeli izkušnje z motorjem Selva, da mi napišete kako je v resnici s tem.
Za vaše odgovore se vam v naprej zahvaljujem.
Enib14
Selva 70KM - Portofino
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: Selva 70KM - Portofino
Na prvem čolnu smo imeli prav tak motor. Prejšnji lastnik ga je enkrat pregrel, ko se mu je neoriginalni impeler zvrtel na osi, tako da je bilo treba za kakšno desetinko poravnati pokrove izpuhov, ki se sicer hladijo z vodo. Ampak s tem ni bilo kakšnih težav. Nekajkrat sem čistil vplinjače, ko so bile smeti v gorivu. Glasen je bil, a so vsi 2T glasni. Enkrat mi je zaribal. Zgornji valj je ostal brez goriva, verjetno smet v gorivu, torej tudi brez mazanja, pa sem dodal gas. Čez nekaj časa se je ustavil in ga nisi več obrnil. Peljal sem ga k mehaniku Autoperformance Kamnik. Dve ojnici in dva bata in obročki za zamenjat, pa glava za pobrusit. Je kar dolgo trajalo da sem dobil zadevo popravljeno. Mehanik mi je pokazal odprt motor in povedal da moraš za menjavo ojnice poslati glavno gred skupaj z ojnicami v tovarno, ker rabiš za montažo in demontažo posebno orodje (prešo). Je pa po tistem posegu motor delal brez težav še 60 ur, potem so otroci zrasli in čoln je postal prekratek... Poraba? 5m fisherman in 5 članska družina, liter na miljo pri 20 vozlih. Na naslednjem čolnu, 6m fisherman in 2T evinrude 115, 5 ljudi in krama za nekaj dni, 1,5 litra na miljo. Tako da so bile za kakšno daljšo plovbo, npr okrog Cresa, kante vsepovsod.
motorni
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti