Tomos 18 - mešanica, 12V
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
jernejnovak1
Tomos 18 - mešanica, 12V
Pozdravljeni morjeplovci.
Se opravičujem, če je takšna tema že odprta. Jaz ne najdem enostavnega odgovora.
Kakšna mešanica olja in bencina za Tomos 18 motor? Kakšno olje uporabiti in ali je razlika med 2T olji. Lahko kvaliteta bencina vpilva na delovanje motorja?
In ali lahko in kako povežem 12V na motor za lučke.
Se opravičujem, če je takšna tema že odprta. Jaz ne najdem enostavnega odgovora.
Kakšna mešanica olja in bencina za Tomos 18 motor? Kakšno olje uporabiti in ali je razlika med 2T olji. Lahko kvaliteta bencina vpilva na delovanje motorja?
In ali lahko in kako povežem 12V na motor za lučke.
Re: Tomos 18 - mešanica, 12V
Tile Tomosi niso občutljivi na kvaliteto dvotaktnega olja, tako da ni toliko pomembno katerega izbereš, vseeno pa je bolje izbrati takšnega, ki je namenjeno izvenkrmnim motorjem. V starih prospektih in navodilih je za te motorje zapisana priporočljiva mešanica 4%. Ker se je z leti precej izboljšala kakovost teh dvotaktnih olj, je sedaj dovolj 2% ali morda 2,5% olja na kloičino bencina. Če je mešanica pripravljena s preveč olja, to motorju ne koristi, pa tudi vonj in kajenje iz izpuha je po nepotrebnem intenzivnejše
Kar se tiče elektrike, pa bo verjetno najprej potrebno vedeti, koliko je star motor in koliko voltov je izhodna napetost
Kar se tiče elektrike, pa bo verjetno najprej potrebno vedeti, koliko je star motor in koliko voltov je izhodna napetost
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Jožko je lepo povzel o olju. Jaz pa dodajam da bodi bolj pozoren na impeler in seveda izpravnost varovalnega termostikala ki izklopi en cilinder če se motor pregreva(in če se, nikar ne uporabi teorije, samo do doma me še pripelji) ker te ne bo...
Tomos je ena zelo senzibilna žival ki je tudi v najbolj živahnem obdobju bolj ali majn umirjena
Če ga imaš zaradi nostalgije potem želim veliko užitkov. Če ga pa imaš ker najbi bil poceni in dober motor pa so na žalost ti časi mimo(v kolikor so kdaj sploh bili)
Glede elektrike pa je tako da če imaš stator iz katereka izhaja 12V, ne vidim težave za priklop luči. Nevem pa ali ima tomos AC ali DC izhod. Po potrebi seveda moraš dodat usmernik ali še bolje regulator za konstantno izhodno napetost...
Tomos je ena zelo senzibilna žival ki je tudi v najbolj živahnem obdobju bolj ali majn umirjena
Če ga imaš zaradi nostalgije potem želim veliko užitkov. Če ga pa imaš ker najbi bil poceni in dober motor pa so na žalost ti časi mimo(v kolikor so kdaj sploh bili)
Glede elektrike pa je tako da če imaš stator iz katereka izhaja 12V, ne vidim težave za priklop luči. Nevem pa ali ima tomos AC ali DC izhod. Po potrebi seveda moraš dodat usmernik ali še bolje regulator za konstantno izhodno napetost...
Naj bi imel obe varianti (AC in DC)...
https://www.scribd.com/doc/92672185/Knjiga-tomos-T18
Stran 156.
https://www.scribd.com/doc/92672185/Knjiga-tomos-T18
Stran 156.
Pozdravljeni!
Mogoče kdo ve, kako priklopiti akumulator na motor, da ga fila med vožnjo?
Hvala!
Mogoče kdo ve, kako priklopiti akumulator na motor, da ga fila med vožnjo?
Hvala!
En post nad tvojim imaš link na knjigo kjer to piše.
Drugače je pa pametno uporabit še regulator napetosti od mopeda.
primerhttps://www.saplex.si/default.asp?mid=sl&pid=modul_it&wid=4754&detailid=49128.
meni je to delovalo na T18 in na Yamahi 25 cenejšega ni.
primerhttps://www.saplex.si/default.asp?mid=sl&pid=modul_it&wid=4754&detailid=49128.
meni je to delovalo na T18 in na Yamahi 25 cenejšega ni.
Mato 
Hm, jaz sem imel letos izkušnjo, da mi je 3.5 ks yamaha iz leta 1973 z oljem TCW3 ugasnila in ni hotela več vžgati. Ker sem imel prej noter stihl olje v bencinu, je malo šla, pa spet ugasnila.....
Sem izpraznil mešanico in nalil samo mešanico z rdečim stihl oljem. Takoj potem je šla kot mora.
Sem izpraznil mešanico in nalil samo mešanico z rdečim stihl oljem. Takoj potem je šla kot mora.
Treba je ločiti med olji za zračno in vodno hlajene motorje. V T-18 najbrž ni najboljše dajat olje za motorke in tudi v motorko najbrž nebi blo dobro dat olja za vodno hlajene outboarde....
Xilinx Vivado HLx trainee
kasaudio napisal/-a:Treba je ločiti med olji za zračno in vodno hlajene motorje. V T-18 najbrž ni najboljše dajat olje za motorke in tudi v motorko najbrž nebi blo dobro dat olja za vodno hlajene outboarde....
Pa lih to sem htel napisat, mislim, da v starejše dvotaktne zračno hlajene motorje ne sodi olje TCW3. Seveda pa sodi v vodno hlajene.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Oje od motorne žage nikakor ne sodi v motor za čolne. Olje motorne žage, kot omenja franc5 zgubi mazalno sposobnost v enem mesecu, zato tudi logarji naredijo mešanice toliko kot jo bodo porabili. Olje se po mesecu dni razkroji in nima več mazalnih sposobnosti, kot olje za čolne ali mopede. Za T4 je res bilo priporočena 4% mešanica, ampak z olji kot so jih proizvajali v tistih časih. Danes so olja bistveno kvalitetnejša in pa T10-18, ki imata valje že obdelane z nikasilom, je mešanica 2.5%. Jaz sem, kosem imel še T18 uporabljal olje Motul za skuterje, 2.5% mešanica in nikoli problema. Tudi danes priporočam za T18 2.5% mešanico, nikakor pa ne 4%.
mašinfirer
He he saj vem, samo mi je pač ostalo malo iz motorne žage, pa sem pač to porabil, glede na letnik izvenkrmnika se nisem sekiral preveč, imaš pa prav... 
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta