Smučanje s šibkejšimi motorji ni mogoče?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
bernardv
Višji vodnik

Smučanje s šibkejšimi motorji ni mogoče?

OdgovorNapisal/-a bernardv » Po Avg 17, 2020 11:17

Pogosto slišiš ljudi, ki zatrjujejo, da se pod 50KM enostavno ne da smučati, ne moreš potegniti človeka iz vode itn. Meni je npr. trgovec, ki mi je prodajal Hondo BF20 zatrjeval, da mu je zelo žal ampak jaz s tem motorjem ne bom nikoli smučal.

No po tem sem to montiral na zložljiv gumenjak dolžine 380, pripel vrv kot je treba (dvojno vpetje na višini gladine, vrv s koleščkom ...) in smo veselo smučali tja do 75kg teže smučarja. Sicer ne gre posebej hitro, ampak sploh za otroke do 50kg gre prav super, ga imaš iz vode v nekaj sekundah. Še lažje je z kneeboard-om, ki ga imajo tamali običajno še raje kot smučke.

Seveda je vse odvisno še od velikosti in teže čolna, ampak marsikaj se da če je volja. Vaše izkušnje?
SR 290
Admiral

Re: Smučanje s šibkejšimi motorji ni mogoče?

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 17, 2020 12:04

Da rabiš 50 konjev je bedarija!
Na gliserju z maso do 200 kg je dovolj 25-30 konjev, da 80 kg oseba krepko zavija na eni smučki. Pazit je treba le z vpetjem vrvi, da ne obrne gliserja. Ven prideš na dveh, nato pa gre na eni popolnoma dovolj. Za težje gliserje je pa za povprečnega smučarja dovolj kombinacija, ki spravi gliser do 45 km/h, za zahtevnejše do 50 km/h, za tiste, ki bi radi vohali konkretno smučanje pa do 55 km/h.
Ko sem desetletja nazaj imel svojih 70-73 kg sem delal več kot 2 m visoke zavese za fotrovim gliserjem z 25 Yamaho in bp skočil čez celo brazdo.
Videl sem tudi smučanje za Elanom 402 GT z t18, ampak tisto je bilo bolj polizpodrivno. Se je pa za takim Elanom dalo dobro smučat recimo za Cryslerjem 30, ali 33 (Ne vem več kaj je pisalo gor.), z 40 konji so pa v kampu nasproti Novigrada (Mislim, da je bila Lanterna.) taksirali turiste za denar. Tisti je imel gor eno staro Pento.

Gumon ima takoj dovolj moči, ampak je pa dobro vrv privezat tako:
- eno krajšo okrog 3 m dolgo vrv privežeš na levi in desni bok gliserja. Dolga naj bo ravno toliko, da ne more zlest pod kavitacijsko ploščo.
- na glavno cev napraviš eno ohlapno zanko in jo daš na to osnovno vrv, da lahko lepo gladko teče levo-desno. Brez te rešitve sem pred leti z svojimi 40 kg kadarkoli tako zamajal fotrov gliser, da je propeler zakavitiral, ko smo to napravili ga nisi nikamor več premikal.

Trditev:
Če čoln izglisira, se da smučat za njim!!! Če se ne da, se je reba naučit smučat. :wink:

Naš primer:
- v gliserju fotr, stric, mama, teta.
- na premcu 25 kg težak brat.
- zadaj sem visel jaz na dveh smučkah, ker not ni bilo več prostora.
Izglisiranje je potekalo tako, da sta se fotr in stric nagnila do kraja naprej čez premec, fotr je zavijal levo desno, da je nagibal gliser na ploščat bok, jaz sem pa zadaj istočasno "pumpal" v počepe. Ko je gliser izglisiral, sem spodobno drsel po vodi, ampak to je bilo bolj transportne kot užitkarske narave. Potrebovali smo največ 100 m, da smo se spravili iz vode. Se je pa dogajalo na poti med Straškim in eno malo bolj južno super peščeno plažo, ki je bila tarkat neobljudena.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Po Avg 17, 2020 12:13, skupaj popravljeno 2 krat.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 17, 2020 12:07

Smo smučali 30 let nazaj z Tomos 18. Danes pod 100 konj ne gledam. Ker ni smučanje ampak mučenje. Prideš sicer ven, ampak ni brzine, greš v zavoj ti kar rit od čolna prestavi...lej, Clio ni Porsche. Pelje isto, ampak ne isto hitro. Moje mnenje.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 17, 2020 12:14

Da smučaš za 100 konji ob recimo 55 km/h in zares smučaš, moraš biti zelo dober in noro kondicijsko pripravljen!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Avg 17, 2020 12:29

Mi smo s 50ko in opatijo lahko suvereno smucali tja do 55kmh. Vec ni slo. Je pa res da ce si se potrudil si v zavoju lahk počrez postavil čoln. Enako s tubo. In smo imeli original vrv 15m na škripec. Je pa blo tak da pri 55kmh smo le še rahlo zavijali dokler se ni zalomlo :lol: Obrma dam prav glede moči motorja in glede kondicije in moči. Vsak po svojih zmožnostih se pelje če se. Pa če še dodaš kanček kmečke logike in je dopust lahko zelo zabavn.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 17, 2020 13:11

Marcel_Mastnak napisal/-a:Mi smo s 50ko in opatijo lahko suvereno smucali tja do 55kmh. Vec ni slo. Je pa res da ce si se potrudil si v zavoju lahk počrez postavil čoln.

Za konkretno utrujanje z tehnično zahtevnimi zavoji, pa tudi za vrtenje z desko je 45 km/h polna kapa. Pri 50 km/h lahko zadaj potegneš tudi čez 80 km/h in tako zaružiš, da ne veš kje ne nebo in kje je voda! Vsekakor mali gliser skače ko kobilica in ga dobro zaviraš, ampak smučat se da pa fino.
Med 45 km/h in 55 km/h je razlika v tem:
- pri 55 km/h te je bolj strah, če nimaš pojma.
- pri 45 km/h si mnogo natančnejši, za zavese rabiš manj moči in varneje je vse skupaj.
- za tapravo vijuganje pri 55 km/h moraš biti prava žival in dvomim, da je deset forumašev, ki to zmorejo. Ob tem ne mislim žgečkljanje v brazdi, temveč konkretne zavoje, ko smučko obrneš v zavoj in se primeš le z notranjo roko, da te izstreli čez brazdo, vse to pa nekajkrat ponoviš. Ni ravno prijetno, ko smučko malo preveč zastaviš v zavoj, se nagneš, nato pa noge popustijo in te vrže čez smučko kot žvečilko in pri 55 km/h je to v trenutku. (Vse to sicer lahko doživiš že z čolnom ala Opatija in 25 konji zadaj!)
Za moje pojme je smučanje z 45 km/h užitek, kar je več je pa trd šport, ampak tu mislim smučanje, ne vleko smučarja v brazdi.

Tole z Opatijo je zanimivo. Naš je bil še 10 cm krajši, ampak je imel nekak pad keel in 20 stopinjski V dna pri krmi. Verjetno ga zaradi dna skoraj nisi mogel premaknit levo-desno, nagnit se ga je pa dalo prav pošteno.
Je bilo po preoblikovanju dna kaj drugače?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Avg 17, 2020 13:20

Sej pravim da nismo niti znalci kaj šele proji. Zaviješ kolker znaš. Ko te razlepi enkrat še enkrat poskusiš pa je za en dan dovolj :lol:

Ko smo dno poštimal je bil bolj suveren čoln in močnejša brazda. Ampak zglisiral pa ni kot prej ko je dobesedno skočil iz vode.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov