Nakup čolna 9,5 m, letnik 2006, 5000 kg
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
matej.kirn
- Poddesetnik
Nakup čolna 9,5 m, letnik 2006, 5000 kg
Pozdravljeni.
Zanima me, če kdo pozna mehanika, ki bi pregledal dva motorja in katere priporočate.
1.čoln 9,5 m z motorji Volvo Penta 4.3 GXI/DP-S (2 x 260.00), število ur 870
2.čoln 9,5 m z motorji STAYR MARIN (2x), število ur 850.
Hvala vsem za odgovore. Lp
Zanima me, če kdo pozna mehanika, ki bi pregledal dva motorja in katere priporočate.
1.čoln 9,5 m z motorji Volvo Penta 4.3 GXI/DP-S (2 x 260.00), število ur 870
2.čoln 9,5 m z motorji STAYR MARIN (2x), število ur 850.
Hvala vsem za odgovore. Lp
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Re: Nakup čolna 9,5 m, letnik 2006, 5000 kg
Omenjeni motor V.P. GXI ima 225KM, 5.0 GXI pa 270KM.
mašinfirer
Mislum da so Volvo bencinski, stayr pa dizel motorji. Jaz bi raje dizel.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Volvo so dizli in bencinski.O teh, ki govori Matej sta bencinarja.
mašinfirer
Sem dobil odgovor, prvi čoln ima res VOLVO PENTA 4.3 GXI / DP-S 225 KM. Katerega bi izbrali, Volvo ali Stayr?
Živi se le enkrat, a če to počnemo pravilno, je enkrat dovolj!
Jaz osebno na tej dolzini barke, rajsi bencinarja.
bojan a lahko razložiš zakaj?
Zaradi tega ker ko zacne dizel “zafrkavat” je vse parkrat drazje kot pri bencinarju. Vsi rezervni deli so drazji, samo osnovno vzdrzevanje je drazje, od olj, filtrov itd. Na bencinarju se vsi bojijo npr izpusnih kolektorjev, nihce pa se ne zaveda da set kolektorjev stane od dobrih 800€ naprej ampak je potem mir za cca 4-5 let. Pri dizlu bo samo turbina sla in si takoj ob cca 2 jurcka, kje so se razni regulatorji, sponarji, jermena, izmenjevalci, itd. Da ne govorimo o tem da ti slucajno dizelcek “rikne”, tam se lahko pripravi na strosek 5k in naprej samo za popravilo bloka. Pri bencinarju pa je nov blok cca 3k. Ko se sesteje vse te + in -, pri - jaz vidim samo porabo, moras naeediti vsaj 100 ur + na sezono da bos izenacil strosek vzdrzevanja in porabe. Ze stari Americani so znali izracunat, zakaj se v barke pod 34ft ne daje not dizlov ampak bencinarje. Kar se samih Steyr motorjev tice poznam primer ko so kolega zajebavali 3 leta, nikakor se jih ni dalo usposobiti, na koncu je oba vzel ven in postavil not bencinarje.
Seveda obstajajo primeri ko jim eni in drugi delajo tezave, ampak zna bit precej zoprno € ko se zajebancija zacne ravno pri tebi. Smo pa verjetno ze vsi ugotovili da je gorivo najcenejsi strosek v navtiki, tako da na koncu se vsak sam odloci kaksne motorje bo imel. Kot sem rekel, zaradi tega jaz nikoli na 15 let stare dizle.
Seveda obstajajo primeri ko jim eni in drugi delajo tezave, ampak zna bit precej zoprno € ko se zajebancija zacne ravno pri tebi. Smo pa verjetno ze vsi ugotovili da je gorivo najcenejsi strosek v navtiki, tako da na koncu se vsak sam odloci kaksne motorje bo imel. Kot sem rekel, zaradi tega jaz nikoli na 15 let stare dizle.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Bravo. Dobri argumenti. Iz podobnih razlogov js tud avta dizla nocem...
Sej je zadnjic v eni temi Kr En napisu da je: nafta za ogrevanje, plin za kuhat, bencin pa za vozt.
Sicer vozim se z dizlarjem, ampak verjetno bo nasledn bencinar, ker ........ +in - so znani in dragi!
Sicer vozim se z dizlarjem, ampak verjetno bo nasledn bencinar, ker ........ +in - so znani in dragi!
Pri avtomobilih so razlike na vzdrževanju diesel/bencin minimalne ali pa jih sploh ni. Vsak današnji bencinar je turbo motor, tako da si povsem na enaki zgodbi... Včasih je bilo za diesel motorje drago olje, pa turbina, pa kup zadev okrog tega, sedaj je pa tudi na bencinarju isto... Če se voziš malo več, se diesel v avtomobilu zagotovo izplača, predvsem pri večjih in težjih avtomobilih. Seveda pa je diesel v malih mestnih avtomobilih totalna neumnost, zato jih danes tudi ne prodajajo več z dizli...
Glede barke pa je absolutno to, kar je napisal Bojan. Vzdrževanje med enim in drugim je na potenco. Seveda mogoče kakšno leto ni nič strašnega in so vsi veseli, kako je poceni, samo pride plačilni. Enkrat nekaj crkne in če si to ti, si ga naje***.
Glede razlike porabe oziroma prihranku na tej je pa to zanemarljivo glede na vse ostale stroške. Ne nasedat kakšnim vsevedcem, ki ti bodo rekli, da njihova podobna barka z dizli pije po obeh motorjih skupaj 18 litrov na uro pri glisiranju... Žal to ni res. Če ima barka 5 ton, kot si napisal in bo na njej 2 do 4 članska posadka, bo trenutna poraba na bencincih pri 25 kn nekje v rangu 85 do 95 l/h. Pri dizlih računaj 25% manj, ne pa 4x manj!
Povprečje na leto na vseh urah je relativna stvar, odvisno kako pluješ, kje se nahajaš itd... Vseeno pa bo povprečje pri rednem glisiranju in nikoli počasi nekje v rangu 45 do 50 l/h na bencincih. Na dizlih pa spet kakih 10 litrov dol. Če narediš letno recimo 80 ur, je to 800 litrov razlike, se pravi kakega jurčka po hrvaških cenah...
Realno rabiš za tako barko okrog 10.000 EUR letno, če nič ne crkne! Sedaj pa si računaj 1.000 EUR prihranka na leto na gorivu in pa precej dražji servis, ko kaj odpove!
Potem pa še nabavna vrednost, pri dizlu boš moral vsaj kakih 20.000 EUR globje seči v žep. Ima smisel? Meni ne!
Glede barke pa je absolutno to, kar je napisal Bojan. Vzdrževanje med enim in drugim je na potenco. Seveda mogoče kakšno leto ni nič strašnega in so vsi veseli, kako je poceni, samo pride plačilni. Enkrat nekaj crkne in če si to ti, si ga naje***.
Glede razlike porabe oziroma prihranku na tej je pa to zanemarljivo glede na vse ostale stroške. Ne nasedat kakšnim vsevedcem, ki ti bodo rekli, da njihova podobna barka z dizli pije po obeh motorjih skupaj 18 litrov na uro pri glisiranju... Žal to ni res. Če ima barka 5 ton, kot si napisal in bo na njej 2 do 4 članska posadka, bo trenutna poraba na bencincih pri 25 kn nekje v rangu 85 do 95 l/h. Pri dizlih računaj 25% manj, ne pa 4x manj!
Povprečje na leto na vseh urah je relativna stvar, odvisno kako pluješ, kje se nahajaš itd... Vseeno pa bo povprečje pri rednem glisiranju in nikoli počasi nekje v rangu 45 do 50 l/h na bencincih. Na dizlih pa spet kakih 10 litrov dol. Če narediš letno recimo 80 ur, je to 800 litrov razlike, se pravi kakega jurčka po hrvaških cenah...
Realno rabiš za tako barko okrog 10.000 EUR letno, če nič ne crkne! Sedaj pa si računaj 1.000 EUR prihranka na leto na gorivu in pa precej dražji servis, ko kaj odpove!
Potem pa še nabavna vrednost, pri dizlu boš moral vsaj kakih 20.000 EUR globje seči v žep. Ima smisel? Meni ne!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Admin ne bo držalo glih glede avtov. Bencinarji nimajo visokotlačne črpalke goriva ki se obrabi in pošlje opilke v vse dize in popravilo tega je blesavo drago. En injektor za tdi je 200€+. En injektor za fsi je 60€. Turbina je res isto s tem da na bencinarjih ponavadi zdržijo več ker se ne kopajo v sajah...vztrajnik na tdi je obvezno dvomasen (400€). Na bencinarju je velikokrat ajnfah. Egr hladilnik in ventil ki na tdi ni nobena redkost da ga saje uničijo je 300€+ kar na bencinarjih ni težava. Zabasan dpf? Vemo odgovor... govorim za tiste ki jim je mar do soudeležencev v prometu in ne smradijo z blindiranim dpf in čipiranim traktorjem...
Glede plovila pa upam da ne bom kdaj mel tolk metrov da bi bilo smiselno imet tako tovarno tam zadaj...
Glede plovila pa upam da ne bom kdaj mel tolk metrov da bi bilo smiselno imet tako tovarno tam zadaj...
Vse kar si napisal je res v teoriji v praksi pa niti slučajno.
Dizle vozim od pamtiveka, prvi avto je bil Zastava 101, od takrat naprej pa vsi dizli, prvi brez turbine, nato pa vse možne tehnologije od VW in PSA.
Še nikoli nisem na nobenem menjal vztrajnika, pa so bili prvi z ročnim menjalnikom, kilometraža se je vedno vrtela preko 300.000 km. Nikoli nisem menjal turbine, DPF se mi tudi še nikoli ni zabasal (res imam precej avtocest), visokotlačna črpalka ziher ne crkne kar tako, treba je točit dobro nafto, pa filter nafte vsakih 30.000 zamenjat in ne vem, da bi to crkovalo... V glavnem, pri avtomobilih če znaš vozit, ne cukaš na speljevanju kot majmun (če ni avtomatik), mrzlega voziš na lepih 1.700 vrljajev in si nežen da je res motor na 90 C in pozimi potem še vsaj kakih 5 do 10 km (če nimaš temperature olja), pa če ne tiščiš 200 v logaški klanec, potem pa zaviješ na črpalko Lom in takoj ugasneš.... potem lahko pozabiš na vse okvare, ki si jih naštel. Z osebnim avtomobilom imam za sabo že preko 1.000.000 km, o vsem tem ne vem nič.
So pa bile okvare alternatorja, jermen alternatorja, kompresor klime, vodila stekel v vratih, ležaj v kolesu in davno nazaj katalizator, ko še ni bilo DPF, je počil in se postavil na počez. Počasi je šlo do servisa.
Še enkrat, da ne bo pomote, absolutno se strinjam, da diesel ni za v mesto, niti ni za kratke vožnje in ni za male avtomobile! Ne mi pa nabijat, da je bencinar dober za v pošteno limuzino, ki ima skoraj 2 toni ali pa kak SUV, ki ima preko! Seveda je, kakšen V8 ali nabildani L6/V6 v RS6, M5, E-AMG, itd... Samo to žal niso vozila v mojih finančnih zmožnostih, še manj pa primerna za to, kar rabim vsak dan.
Dizle vozim od pamtiveka, prvi avto je bil Zastava 101, od takrat naprej pa vsi dizli, prvi brez turbine, nato pa vse možne tehnologije od VW in PSA.
Še nikoli nisem na nobenem menjal vztrajnika, pa so bili prvi z ročnim menjalnikom, kilometraža se je vedno vrtela preko 300.000 km. Nikoli nisem menjal turbine, DPF se mi tudi še nikoli ni zabasal (res imam precej avtocest), visokotlačna črpalka ziher ne crkne kar tako, treba je točit dobro nafto, pa filter nafte vsakih 30.000 zamenjat in ne vem, da bi to crkovalo... V glavnem, pri avtomobilih če znaš vozit, ne cukaš na speljevanju kot majmun (če ni avtomatik), mrzlega voziš na lepih 1.700 vrljajev in si nežen da je res motor na 90 C in pozimi potem še vsaj kakih 5 do 10 km (če nimaš temperature olja), pa če ne tiščiš 200 v logaški klanec, potem pa zaviješ na črpalko Lom in takoj ugasneš.... potem lahko pozabiš na vse okvare, ki si jih naštel. Z osebnim avtomobilom imam za sabo že preko 1.000.000 km, o vsem tem ne vem nič.
So pa bile okvare alternatorja, jermen alternatorja, kompresor klime, vodila stekel v vratih, ležaj v kolesu in davno nazaj katalizator, ko še ni bilo DPF, je počil in se postavil na počez. Počasi je šlo do servisa.
Še enkrat, da ne bo pomote, absolutno se strinjam, da diesel ni za v mesto, niti ni za kratke vožnje in ni za male avtomobile! Ne mi pa nabijat, da je bencinar dober za v pošteno limuzino, ki ima skoraj 2 toni ali pa kak SUV, ki ima preko! Seveda je, kakšen V8 ali nabildani L6/V6 v RS6, M5, E-AMG, itd... Samo to žal niso vozila v mojih finančnih zmožnostih, še manj pa primerna za to, kar rabim vsak dan.
Tudi jaz vozim turbo dizle že več kot 20 let pa še nisem imel omenjenih okvar, trikrat trkam na les
@Sandi, je pa res da niso vsi dizli nemški
In kot vedno pravim...pes avto pa zvočniki morjo bit nemški, baba vseen od kod je
@Sandi, je pa res da niso vsi dizli nemški
In kot vedno pravim...pes avto pa zvočniki morjo bit nemški, baba vseen od kod je
https://medisken.si
Pa stukrat sm vm ž povedu !!!
Nafta je za ogrevat,
Plin je za kuhat,
Bencin je pa za vozit. Pika, amen.

Nafta je za ogrevat,
Plin je za kuhat,
Bencin je pa za vozit. Pika, amen.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov