razlike med cruiserji

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral
Kraj: Portorož

razlike med cruiserji

OdgovorNapisal/-a Galex » Po Apr 05, 2021 21:22

ne...trenutno ne kupujem novega čolna...ampak ta korona nas še ne pusti na morje in verjetno nisem edini, ki je na tekočem z vsemi navtičnimi portali in stranmi...
Pa gledam malo te majhne potovalnike...čolne okrog 8m ...
Enega od teh bom v naslednjih sezonah tudi kupoval...pa odpiram malo debato...

na portalih zaslediš predvsem te modele in zanima me mnenje tistih, ki imajo z njimi izkušnje oziroma da nekdo razloži kaj je AUDI in kaj DACIA...če se razumemo...
Za katerega bi se odločili in a so kje kake RAK-rane, izkušnje, problemi...govorim o lupini...motor je druga zgodba...

Slika
CHAPARRAL 250

Slika
CROWNLINE 250

Slika
FOURWINNS 268

Slika
MANO MARINE 26,50

Slika
REGAL 258 COMMODORE

Slika
RINKER 260

Slika
SEA RAY SUNDANCER 265

verjetno sem jih tudi precej izpustil, tako da če je kakšen v tem segmentu vreden priemerjave ga dodajte...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: razlike med cruiserji

OdgovorNapisal/-a kr en » To Apr 06, 2021 17:30

Vse zgoraj opisano je podobno.kar se plastike tiče, zelo kvalitetno. Mislim, da si pozabil na Kanadčane (Champion in Doral). Malo poglej mere. Eden ima kvalitetnejši in lepše tapiciran kokpit, drugi ima boljši “V” za valove, eden je preozek, spet tretji ima premajhno zadnjo spalnico itd. Mano npr, ni nek designerski predežek, ima pa ogromno prostora. ... Idealne barke ni. Boš moral molo pogledati, kaj ti bolj ustreza in čemur bi dal prednost pred ostalim.
Moj glas gre Searay-u. Pa ne, da po čemerkoli izstopa. Čisto subjektivno mnenje, mogoče iz komercialnega vidika. Zelo je poznan, všečen in zato ga lažje prodaš.
Nazadnje spremenil kr en, dne To Apr 06, 2021 17:45, skupaj popravljeno 1 krat.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 06, 2021 17:36

Meni se zdi Mano Marine najbolj uporaben za Jadran, ker ima dovolj široka stranska prehoda, da lahko po njima odneseš muring naprej.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Apr 06, 2021 17:46

H2O napisal/-a:Meni se zdi Mano Marine najbolj uporaben za Jadran, ker ima dovolj široka stranska prehoda, da lahko po njima odneseš muring naprej.

Vidiš! To je že en od argumentov, katere sem mislil, a sem ga pozabil izpostaviti.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Galex » To Apr 06, 2021 18:55

idealnega ni.... eden ima čudno postavitev, drugi majhna ležišča, tretji nima dostopa preko sprednje šipe, spet eni imajo umivalnik samo v kabini...meni osebno imajo vsi tukaj nekako čudno razporeditev cockpita... za barke te dolžine so zelo utesnjene zadaj. Nastane problem, ko so na čolnu 4-je..za osebno rabo, bi raje imel kakšno klopco manj, pa raje malo več fraj placa ali pa raje zunanji umivalnik s hladilnikom...

še vedno pa ne razumem zakaj ni čolnov tega segmenta z zunanjim motorjem...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Apr 06, 2021 21:00

Terra Nauta 28 je huda barka k poper.

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Galex
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Galex » To Apr 06, 2021 21:43

tudi tale je raketa...samo k jih ni za dobit...

SAVER 280
Slika
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 13, 2021 13:25

Oba zadnja dva mata tumor na krmi ;)
Wellcraft 2600 Martinique
Nejcj1970
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Nejcj1970 » To Apr 13, 2021 15:57

Kaj pa kaksni fishermani ala benetau antares ali jeanneau merry fisher. Mnogo bolj udobni in vec prostora imajo ter uporabni v vsakem vremenu. Ce isces seveda coln za uporabo in da je v marini skozi leto. Jaz sem imel v preteklosti taksne glisercke in se jih hitro navelicas oz. si zelis streho nad glavo slej ko prej. Ce pa isces to za na prikolico in za letni dopust na morju pa lustne zadevce.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Apr 13, 2021 23:23

No. 1 napisal/-a:Oba zadnja dva mata tumor na krmi ;)

Ce že ima tumor, naj ima raje tri ali štiri.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Apr 14, 2021 09:12

weta napisal/-a:
No. 1 napisal/-a:Oba zadnja dva mata tumor na krmi ;)

Ce že ima tumor, naj ima raje tri ali štiri.

Več jih je, več je problemov. Uglasit tri ali štiri motorje je enako kot v starih časih uglasit fergazerje na formuli1, pa še polno enih nog vlačiš po vodi, navadno sta le po dve enako dolgi...
En motor je idealen glede učinkovitosti, dva motorja sta maksimum, kar je več je v glavnem za ameriške offshore dirkače, kjer so se več ukvarjali z nastavitvijo motorjev in izbiro propelerjev kot z vsem ostalim na čolnu. Cel gliser ima dno prirejeno za več kot dva motorja in praviloma so vsi površinci. Taki gliserji so bolj kot ne podaljšek zlate ketne okrog vratu, ni pa to nek presežek v smislu zmogljivosti, še manj po učinku.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Apr 14, 2021 22:08

Izvenkrmni veliki motorji nimajo problemov. Si videl kakšen problem z velikimi izvenkrmniki?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Nejcj1970
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Nejcj1970 » Sr Apr 14, 2021 22:32

AEgir napisal/-a:Izvenkrmni veliki motorji nimajo problemov, prav ni jih. Poznaš kak 300+ hp primer v sloveniji al pa na jadranu ki bi mel probleme?

Z notranjimi je pa z vsemi problem. Ne poznam osebno nobenga ki bi mel barko 5 let z notranjimi motorji pa da nebi mel vsaj par problemov.

Kako se pa uglasijo? Z metronomom?

Se strinjam. Sploh najboljsa kombinacija dveh japoncev ala 2 x 200, 2 x 300. To te ne pusti na morju pa, ce si še tako želis in jih nabijas do konca. O notranjih pa se vedo kaksni problemi so.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Apr 15, 2021 09:23

AEgir napisal/-a:Izvenkrmni veliki motorji nimajo problemov. Si videl kakšen problem z velikimi izvenkrmniki?

Čist off topic.

Ne mislim motorjev, temveč konfiguracijo.
Problem je v višini pete pri 4 motorjih in dno mora biti prirejeno, da pride do vseh pet dovolj vode. Stranskima dvema je menda nočna mora določit višino in izbrat propelerje. Navadno imata zunanja dva drugo dolžino pete kot notranja, trim mora pa pri vseh enako delovat, na trim pa poleg kota vpliva tudi dolžina pete, saj ti ga daljša bolj umakne od krme in nogo dvigne višje ven. Na videz enostavni problemi, v resnici pa hudi o pes. Gre tudi z ignoranco teh problemov, ampak poraba je nora in precej počasnejše je, saj vektorji potiska niso vso v isto smer in ta kot je premosorazmeren z vodno zavoro, ki jo ustvarja.

Glede težav z motorji samimi je brez veze zopet načenjat. Zadnjič sem prilepil link do foruma Offshore.com, kjer uporabniki niso najbolj navdušeni nad nekaterimi najmočnejšimi merci. Če se ne bi bali groženj serviserjev, da jim ob kritikah zagrenijo servis v času garancije, bi bilo še huje, kar tudi omenijo.
Pa ne, da so zanič. So novi izdelki, ki morajo preživet porodne težave in na koncu bo verjetno res manj težav kot z vgrajenimi. Se mi pa poraja vprašanje, ali bi bili vgrajeni in izvenkrmni enako ali bolj zanesljivi, če bi pri obeh uporabili podobno tehnologijo?
Nejcj1970
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Nejcj1970 » Če Apr 15, 2021 13:00

SR 290 napisal/-a:
AEgir napisal/-a:Izvenkrmni veliki motorji nimajo problemov. Si videl kakšen problem z velikimi izvenkrmniki?

Čist off topic.

Ne mislim motorjev, temveč konfiguracijo.
Problem je v višini pete pri 4 motorjih in dno mora biti prirejeno, da pride do vseh pet dovolj vode. Stranskima dvema je menda nočna mora določit višino in izbrat propelerje. Navadno imata zunanja dva drugo dolžino pete kot notranja, trim mora pa pri vseh enako delovat, na trim pa poleg kota vpliva tudi dolžina pete, saj ti ga daljša bolj umakne od krme in nogo dvigne višje ven. Na videz enostavni problemi, v resnici pa hudi o pes. Gre tudi z ignoranco teh problemov, ampak poraba je nora in precej počasnejše je, saj vektorji potiska niso vso v isto smer in ta kot je premosorazmeren z vodno zavoro, ki jo ustvarja.

Glede težav z motorji samimi je brez veze zopet načenjat. Zadnjič sem prilepil link do foruma Offshore.com, kjer uporabniki niso najbolj navdušeni nad nekaterimi najmočnejšimi merci. Če se ne bi bali groženj serviserjev, da jim ob kritikah zagrenijo servis v času garancije, bi bilo še huje, kar tudi omenijo.
Pa ne, da so zanič. So novi izdelki, ki morajo preživet porodne težave in na koncu bo verjetno res manj težav kot z vgrajenimi. Se mi pa poraja vprašanje, ali bi bili vgrajeni in izvenkrmni enako ali bolj zanesljivi, če bi pri obeh uporabili podobno tehnologijo?

Merci so problem in vedno so bili. Sploh kaksni nad 400 ali racing izvedbe. Suzuki, yamaha in honda pa so prakticno bulletproof izvedbe. Verjetno bo coln prej na odpadu kot pa motorji zanic. Pa da ne govorimo o stroskih servisa in dostopa do motorjev itd. Pa vedno jih lahko dvignes iz vode in nimas problemov z algami itd. Cez deset let bo vecina bark do 12 metrov in vec imela izvenkrmne, ker se jim je moc tako povecala in ker so enostavno bolj zanesljivi in ekonomicni. Japonci so tukaj s svojo natancnostjo doterali zadeve.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov