istranka

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Morski_volk
Kapitan
Kraj: obala

istranka

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Pe Jun 26, 2009 19:59

Lep pozdrav vsem skupaj! :)

Zanimam se za nakup pasare,tipa istranka 5m s kabino.....zasledil sem tale oglas http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=70920

-na tole barko je treba vsekakor nekaj vložiti....kaj preveč na njej nebi delal,saj mi je original stanje najbolj uredu....pa vidim da tale nima še nič rezanih zadnjih klopi-predali....skratka verjetno še vedno original stanje....sam se ne spoznam na barke in me zanima na kaj moram biti pozoren ob morebitnem ogledu?....slišal sem za nekakšno bolezen plastike-osmoza.....kako se na čolnu vidi če je osmosa prisotna?....a mislite da je tomos 4 dovolj za tak čoln?....sem mirne narave in ne maram glisiranja...kaj pa cena se vam zdi uredu?.....skratka me zanima vse v zvezi z istranko!.....hvala vnaprej za morebitne odgovore :wink:
Z barko si dvakrat srečen....ko jo kupiš ter ko jo prodaš
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Jun 27, 2009 15:12

Pozdravljen na Morjeplovcu.
Kot si že sam ugotovil, bo potrebno vtaknit v barko nekaj. Koliko sem po slikah videl, pa bo največji vložek delo, potem pa prajmer , barva in če se boš odločil za antifauling. Barka zgleda kar v redu, tako da kakih popravil z poliestrom ne boš imel. Čim boljše in lepše jo boš pobrusil, lepši končni izdelek bo. Seveda znotraj tudi.
O osmozi se je že precej pisalo. Tako na kratko, če boš videl male mehurčke pod barvo, poskusi enega odluščit in če bo znotraj tekočina kot žele ( malo bolj tekoča) in bo smrdelo po kislem, to je osmoza. Če bo kaj osmoze, uporabi Išči, tam boš našel vse o odpravljanju le te, seveda je pa to vzrok za spustitev cene. Če hočeš lep izdelek, demontiraj vse, od ograje do vrat itd( okna mogoče ne, ker ne vem kako zgleda guma, se lahko uniči pri snemanju). Odvisno od sedanje podlage, če boš moral brusit v globino, daj ene tri ( v podvodnem delu 4-5) roke prajmerja, pa dve roki barve. Pri manj globokem brušenju zmanjšaš po eno roko prajmerja.
Kar se tiče motorja, z štirko gre, ampak v lepem vremenu. Če imaš veter proti sebi, boš stal na mesto. 10 ks je po moje pretirano, ker hitrejši kaj dosti ne boš, potrošnja pa bo večja. Tu nekje med 6 in 8 ks bi po moje bilo primerno, mogoče tudi petka.
Drugače pa ima lepe oblike uničena ni koliko se vidi. Lušna barka.
LP
Morski_volk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » So Jun 27, 2009 15:52

Hvala za odgovor!

Sej verjetno jo bom šel pogledat....a praviš da pet rok prajmerja je treba dat?...a to na vsako plovilo?....sprašujem ker sem imel nekaj cajta nazaj elan 401 in sem dal samo dve roki prajmerja,nato samo "koperpaint" navrh(proti algam)
Morski_volk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » So Jun 27, 2009 17:46

Sem bil na ogledu :) ....Čoln ima po skoraj celotnem zgornjem delu luknjice :?....lastnik pravi da je to osmoza? ....razpok je kar nekaj.....barka je bila nazadnje štiri leta neprestano v vodi tako da je spodaj absolutno za pokitat celotno dno,saj je tudi tukaj kar nekaj "lukenj-razpok"....če sem prav videl so se ponekod školjke vgreznile v plastiko :cry: ....trkal sem po celotni barki in na zadnjem delu kobilice je precej "švoh plastika"...zelo tanka po občutku saj gre notri in ven že če pritisneš s prstom :? .....kar je lesa je treba vse novo...se mi pa dopade da je še v original stanju in nič predelana....kaj pravite?....drugače pa je lastnik pošten in nič ne skriva :wink: ....spustu bi ceno na 1500eur-to bi bila nekje zadnja cena?

Če si malo predstavljate po opisu,koliko bi bilo na grobo za vložit na tak čoln(osnovno original stanje)...hvala vnaprej :)
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » So Jun 27, 2009 19:55

moje mnenje - dodaj svojemu podpisu 3x srečen - ko jo ne kupiš
takemu primeru se pri nepremičninah reče nadomestna gradnja :)

glede na tvoj opis napak pri prvem ogledu, je velika verjetnost da pri odpiranju plastike napake pomnožiš s 3, to pa pomen tolko več dela in stroškov ........... jaz bi raje poiskal kakšno malo dražjo, vendar toliko ohranjeno, da , glede na to, da imaš veselje za delo z barko,ni potrebna novogradnja
Morski_volk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » So Jun 27, 2009 22:35

Vsaj jaz sem mnenja da imajo stare barke v večalmanj primerih zelo prenapihnjene cene...če bi tale istranka iz oglasa bila zdrava bi bila cena 1500eur primerna(vsaj jaz bi takoj odkartal toliko)....se pa lepo vidi na prvi sliki iz oglasa kako zgledajo tele "Luknjice"....luknje se nahajajo točno na sredini nad prednjima oknima ter pod oknima(malo bolje pogledaš slikco)....kot pravim pa je takih luknjic po skoraj celotni barki zelo veliko :cry: .....koliko bi bila res primerna cena za tako "bolano" barko?

ah.....sicer pa bomo iskali naprej :)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Jun 27, 2009 22:48

Morski_volk napisal/-a:Hvala za odgovor!

Sej verjetno jo bom šel pogledat....a praviš da pet rok prajmerja je treba dat?...a to na vsako plovilo?....sprašujem ker sem imel nekaj cajta nazaj elan 401 in sem dal samo dve roki prajmerja,nato samo "koperpaint" navrh(proti algam)

Pet rok pod vodno linijo, če jo močno obrusiš, do poliestra, kot je napisano.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Jun 27, 2009 22:58

Če je v takem stanju kot praviš, od znotraj je nerazumljivo veliko odluščenega, se še vse da porihtat. Poglej si pasaro ( če še je tam ) v mandraču Ankaran, levo,znotraj ograje pri kontejnerju. Ta je bila tri leta potopljena, sedaj pa je ko iz tovarne.
Lastniku ponudi 500, mogoče 600€, več ne bo dobil nikdar. Če rad delaš take stvari ( tudi leseno ploščo v zrcalu bo treba zamenjat) ljubiteljsko , potem kupi, v nasprotnem pa ti odsvetujem, ker ko se spraviš k obnovi in se vedno znova pojavi dodatno delo, ti lahko hitro mine.
LP
Morski_volk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » So Jun 27, 2009 23:18

Kaj pa je to lesena plošča v zrcalu?....oprostite za nevednost,raje vprašam :)

no tudi jaz sem mislil ponuditi tam nekje 500eur,sam dvomim da jo bo lastnik dal za tak denar......vsekakor se bomo slišali še enkrat,če ne bo kaj pametnega na vidiku 8)....aja sem šel že večkrat malo gledat barke po mandračih pa to kar vidiš je res žalostno :? .....veliko čolnov totalno zanemarjenih,napol potopljenih,spodaj pa "1 tona" oprijetih školjk ter alg :? .....nekatera kot zgleda niso bila po 5 in več let spodaj zaščitena :? ....pa pete motorjev veliko ljudi pušča kar v vodi,pol pa se spodaj nabere "meter" alg....sej ni čudno da potem razni tomosi pa še drugi motorji ne vžgejo ko je treba it na morje......na Seči v kanalu Sv. Jernej(divji privezi) vidiš sploh katastrofo....osebno nimam srca za tako prepuščanje oz. propadanje plovila :?

sicer pa a mi lahko nekdo poda link kjer je podroben opis kako se odpravi osmoza?...sem probal s funkcijo išči pa ne najdem podrobno opisanega postopka :P ...hvala 8)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 28, 2009 11:29

Tisto, ko si opisoval , da si trkal po trupu in na koncu pri kobilici se ti je zdela plastika švoh. Če si mislil zrcalo, tam ko pride montiran motor, in to v spodnjem delu, to je to. To ni nič drugega kot ojačitev osnove , da motor ne odlomi zrcala. Zmes , med plastiko (poliestrom, je namreč debelejša vezana plošča , kot sem že rekel za ojačitev. Če pa je kobilica sama, mehka, pa je zgnilila notranjost. Kaj so davali v Istranke ne vem, ponavadi je trda pena, podobna Purpenu. To moraš vse izpraskat ven in novo polnilo.
Bom poizkusil poiskat debato o osmozi. Na hitro povedano. Barko dobro obrusiš, najbolje kar do poliestra, tako da se odprejo vsa "gnezda" osmoze. Potem , najbolje z vapom ( visokotlačni vodni razpršilec-čistilec ). Potem daš barko pod streho ampak na prepihu, ter jo pustiš da se dobro posuši, najbolje kar čez zimo.Toliko na hitro, da veš časovno koliko bo trajala odprava. So sicer kemikalije s katerimi dobro namažeš površino, ampak je ta način bol tak tak , ker osmoza je v materialu samem in če ostane pri prvem premazu kaj notri, se hitro zopet pojavi. Ostalo bom poiskal.
Kaj pa se tiče zapuščenih bark, pa je res žalostno. Odpeljat je ne moreš, pa če stoji tam 5 ali več let in propada. Če pa najdeš lastnika, pa ta zavoha posel in ti postavi ceno, kot da barka že plava, da vstopiš in se pelješ. Pa še bremena se reši. In tega je kar precej, tudi pod vodo.
Onega še pusti malo cepetat. Na koncu sezone bo videl, da ni nič resnih kupcev, in takrat mu ponudiš omanjeno vsoto, seveda z poudarkom, da je to zadna, resna ponudba in če noče mu reš da sta končala. Za vsak slučaj , mu daš tel. št. če si premisli. Kaki teden dva bo okleval, potem te bo poklical. Seveda verjetno za jurja. Ostalo je na tebi. Do 650-700€, mogoče.
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 28, 2009 12:40

No nekaj sem ti našel.
Prvo o ojačitvi deske v zrcalu.
O osmozi tudi. Sem pa mislil da je bilo več govora o saniranju osmoze, pa sem kar moral iskat. Barka je stara 28 let.Lastnik pa je tudi z Obale(KP), bi se pa skoraj morala poznat( Napisano naknadno )
LP
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 35&start=0
http://www4.slikomat.com/09/0125/ubc-DSC002.jpg
http://www.shrani.si/?2E/n1/3jxxQeIK/20050823002.jpg
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=2245
Ta zadnji link vsebuje pogovor o sanaciji osmoze.
Morski_volk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » Ne Jun 28, 2009 14:16

Atilone hvala za vse iščrpne odgovore 8) ....sicer pa che sara sara :)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 28, 2009 20:41

Io 8) .
LP
Uporabniški avatar
jet-ski
Višji štabni praporščak
Kraj: povsod kjer je voda

OdgovorNapisal/-a jet-ski » Sr Jul 15, 2009 20:18

zdravo.tudi jaz malo gledam te barke...ravno v sredo ko sem dajal jet-a v vodo v seči sem opazoval te zapuščene barke-polne vode,potoljene,zanemarjene.me je že prijelo da bi drug dan prišel ponjo,čisto je potopljena,bi jo potegnil ven,zrihtal,a kaj,je čista kraja,na koncu bi ga še fejst naj.... kdo je pa lastnik pa nevem ker nima reg :twisted:
Morski_volk
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Morski_volk » So Jul 25, 2009 07:39

je že znižal ceno za 500eur 8) http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=70920

še eno sem našel http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=71550 zgleda se bo kaj kmalu dobilo tele čolne skoraj "zastonj" :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti