Če želiš biti komot, sploh pa, če imaš želje, da bi tudi prespali na plovilu, potem bo kakšen fišerman z kabino sigurno bolj komfortna odločitev. Predpisana motorizacija na teh čolnih gotovo zadošča za normalno plovbo in tudi glisiranje, pa še investicija in vzdrževanje bosta manjši. Gotovo pa takšna pogonska varianta ni primerljiva z kakšnim notranjim motorjem.
Bolj "športna" zadeva so gotovo gliserji Bayliner, Maxum,..... z notranji motorji, ampak vedeti moraš, da kabina tam ni niti primerljiva z kabino fišermana. Če si boš na fišermanu lahko privoščil recimo tudi mini kuhinjo, boš na gliserju lahko montiral kvečejmu kak mini kemični WC, katerega boš uporabil sami trikrat: prvič, zadnjič in nikoli več.
Plovne lastnosti, predvsem v razburkanem morju so precej odvisne od teže plovila. V tej klasi je Maxum gotovo pri vrhu, Bayliner in večina fišermanov pa bolj pri dnu. Ima pa večina fišermanov trup zasnovan tako, da je plutje z njimi (ne glisiranje) nekoliko prijetnejše, kakor z gliserji.
Pri takšnem čolnu kar pozabi spust na rampah. Bilo bi sicer izvedljivo, če je rampa dobro napravljena, ampak ti ne priporočam.
Za primerjavo: sam imam Maxuma, zelo zadovoljen, ko je moj kolega z Baylinerjem več v zraku, kot v vodi, je moj Maxum še vedno prilepljen na gladino. "Spalnica" oz. kabina je v 99,9% uporabljena za skladišče razne robe, ki si jo familija navleče zraven. Sicer gremo 2-3X na sezono na kak 2-3 dnevni izlet, ampak to je, vsaj zame tudi zgornja meja. Takšna varianta je bolj uporabna za dnevne izlete in hitre premike.
Če sem te prav razumel, bi ti vsekakor priporočal fišermana, z malce večjo kabino. Gliser (gumenjak, brez kabine imaš že zdaj) Pri zunanjem motorju ti bo ostalo več prostora na plovilu, saj notranji motor zavzame kar nekaj predragocenega prostora na barki. Pri nakupu bodi pozoren na naklon pokrova premca. Ta naj bo čim bolj vodoraven, po možnosti z dovolj visoko ograjo, saj je premec odlično "igrišče" za otroke. Nekateri gliserji imajo v želji, da pridobijo višino v kabini, tako nagnjem premec, da ne moreš niti hodit po njem. Poskušaj poiskati koga, ki ima podoben čoln, kot ga imaš v mislih in pojdi kak dan z njim na morje, pa boš spoznal več, kot iz teh romanov.
Upam, da ti bo kaj v pomoč, odločitev pa bo tvoja