GS Nautica Open 470

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

natan
Naddesetnik
Kraj: Ljubljana

GS Nautica Open 470

OdgovorNapisal/-a natan » Po Sep 07, 2026 18:31

Morjeplovci, pozdravljeni.

Po več kot 15 letih uživanja na Elanovem fishermanu GT435F se mi ne da več skrbeti za staro dvotaktno 40 HP Yamaho, zato sem se odločil za nakup novejšega (=manj starega) rabljenega plovila. V ožji izbor z mornar.net je prišla GS Nautica Open 470 + Mercury 40/60 HP z relativno malo urami.

Motor se zdi ok, malo me skrbi trup. Na podvodnem delu je nanešen bel AF premaz, pa čeprav je gliser vsako leto le poleti par tednov v vodi. Prodajalec pravi, da je moder AF na čoln dal že prejšnji lastnik - od njega ga je kupil pred 6 leti. Ker ga je modra barva motila, je njegov prijatelj obrusil stari AF dol in nanesel bel AF. Natančen pregled podvodnega dela trupa je pokazal vsaj eno mesto, ki je znatno drugačno od okolice - zdi se, kot da se je nekaj popravljalo, potem pa zakrilo z AF. Na pritisk s prstom se trup tam vda kakšen mm, med tem ko je na simetričnem mestu na drugem boku čolna trd. (Če bi šlo za jadrnico, bi takoj rekel osmoza in tekel stran, pri budget gliserjih pa vem, da varčujejo z materialom (="optimirajo maso"), kar se čuti v konstrukciji.)

Prodajalec (ki sicer deluje zelo pošten) trdi, da on nikoli ni povzročil nobene poškodbe, da obdelanega dela sploh ni opazil in da je to verjetno popravljal že prvotni lastnik. Prilagam fotografiji kritičnega mesta - prva je iz boka, druga pa bolj od spodaj.

Slika

Slika

Prosim za vaše mnenje. Se je potrebno nakupu takega čolna izogniti? Na koliko ocenjujete verjetnost, da bi ob močnem udarcu v val tam nastala luknja in bi prišlo do vdora vode v dvojno dno? Bi zaradi tega lahko šlo kaj drugega narobe? Sama "kozmetika" in mehkost trupa me sploh ne moti, vsekakor pa ne bi rad, da med plovbo z malima otrokoma pride do kake "frke".

Hvala in LP,
Natan
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: GS Nautica Open 470

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Sep 07, 2026 21:48

če te skrbi, preskočiš in iščeš naprej, takih in podobnih je kolk hočeš, v IT; HR in v SLO
ne moreš vedet kaj je bilo, zgleda kot slabo , zelo slabo popravljeno
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Sep 08, 2026 15:26

Zelo slabo popravljeno, izgleda kot da ni pokrito z antifoulingom, kar govori proti navedbi lastnika. Če mene vprašaš je popravljano čez antifouling, ali pa je ta tam odstopil in se je pokazalo to popravilo poškodbe. Mene bi mehek trup tam motil, imaš dve opciji, zbiješ ceno in daš kvalitetno popraviti, ali pa se posloviš.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Sep 12, 2026 09:25

Tole izgleda kot da je bilo konkretno zlomljeno in tako slabo popravljeno, da tega ni delal profi. Če je res samo to problem ti lahko nekdo popravi, ampak tak gliser kakršen je, po moje ni vreden nič. Pikijeva ideja je dobra, ampak tole popravilo bo že na prvi pogled krepko čez 1000 eur, ker je bil celoten vodni del boka zlomljen. Slika je slaba in se spodaj pri kobilici ne vidi stanje, kar je na sliki je pa vse za odpret.

Vprašanje kaka je resnica z motorjem, če je že gliser tak.

Tole se ti lahko sredi morja potopi, če je bilo delano na antifouling, ali če laminat ni bil ustrezno pripravljen na nanos smole, kar po šlampariji iz slike zagotovo ni bil. In prodajalec, ki deluje pošten je gliser slikal iz levega boka, desnega je pa "kao" slučajno pritisnil ob hišo...
Nazadnje spremenil SR 290, dne So Sep 12, 2026 10:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » So Sep 12, 2026 09:52

Sedanji lastnik očitno laže, ker, kakor praviš, je dal on odbrusiti stari modri antifouling in belega gor. Sigurno je to opazil, razen če je slep. Glede na to, kako se to prepleta s sedanjim antifoulingom, je to naredil on, na hitro "popravil" in poskuša prodat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Sep 12, 2026 10:09

Saj na taki površini sploh ne moreš brusit antifoulinga. :lol: :lol: :lol:
In tam kjer je popravljano je verjetno le ena roka antifoulinga, morda dve zelo tanki, epoksija pa skoraj zagotovo ni, vsaj če slika ne laže.

Tole je poizkus akcije "Nategni in pobegni."

Tako nov motor na taki razbitini da mislit, da je bilo vse skupaj razbito, morda 2022-2023 (Motor je letnik 2023.), zato je kupil nov motor, gliser mu je pa nekdo za silo skup spacal in ga je minilo veselje. Meni dajo mislit tudi zelo globoko mnontiran motor in tista butasta krilca na kavitacijski. Nekaj tehničnega je problem, če mene vprašaš.

Še to

Poglej spodnjo sliko pod vzdolžnim deflektorjem. Tik pod deflektorjem je na novo nanešen kit, ki seveda sploh ni brušen in je zelo tanko premazan z AF. Pod njim je bunkasta oblika, ta je pa za silo brušena in večkrat premazana z AF.
Zakaj to pišem? Zato, ker se zdi, da je to stara poškodba, ki je bila zanič sanirana in so jo za silo popravili tik pred poizkusom prodaje. Torej kot rečejo pri rjastem avut:"Najprej za podlago časopisni papir, čez pa kit na kit."

Če ti je tole resnično padlo v oko najdi plastičarja, ki bo šel zraven, povedal koliko stane popravilo, če je sploh možno, nato pa naj ti tale Jožko da ustrezen popust. Ampak plastičar mora biti pravi, ne sosed iz garaže! Glede na to, da so se igrali z tistimi krilci na kavitacijski plošči je povsem možno, da boš rabil malo drugačen propeler, ampak to so potem sladke skrbi in ni nujno da so. Morda je temu lastniku všeč zelo, zelo počasi glisirat in je zato namontiral to navlako.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti