Po več kot 15 letih uživanja na Elanovem fishermanu GT435F se mi ne da več skrbeti za staro dvotaktno 40 HP Yamaho, zato sem se odločil za nakup novejšega (=manj starega) rabljenega plovila. V ožji izbor z mornar.net je prišla GS Nautica Open 470 + Mercury 40/60 HP z relativno malo urami.
Motor se zdi ok, malo me skrbi trup. Na podvodnem delu je nanešen bel AF premaz, pa čeprav je gliser vsako leto le poleti par tednov v vodi. Prodajalec pravi, da je moder AF na čoln dal že prejšnji lastnik - od njega ga je kupil pred 6 leti. Ker ga je modra barva motila, je njegov prijatelj obrusil stari AF dol in nanesel bel AF. Natančen pregled podvodnega dela trupa je pokazal vsaj eno mesto, ki je znatno drugačno od okolice - zdi se, kot da se je nekaj popravljalo, potem pa zakrilo z AF. Na pritisk s prstom se trup tam vda kakšen mm, med tem ko je na simetričnem mestu na drugem boku čolna trd. (Če bi šlo za jadrnico, bi takoj rekel osmoza in tekel stran, pri budget gliserjih pa vem, da varčujejo z materialom (="optimirajo maso"), kar se čuti v konstrukciji.)
Prodajalec (ki sicer deluje zelo pošten) trdi, da on nikoli ni povzročil nobene poškodbe, da obdelanega dela sploh ni opazil in da je to verjetno popravljal že prvotni lastnik. Prilagam fotografiji kritičnega mesta - prva je iz boka, druga pa bolj od spodaj.

Prosim za vaše mnenje. Se je potrebno nakupu takega čolna izogniti? Na koliko ocenjujete verjetnost, da bi ob močnem udarcu v val tam nastala luknja in bi prišlo do vdora vode v dvojno dno? Bi zaradi tega lahko šlo kaj drugega narobe? Sama "kozmetika" in mehkost trupa me sploh ne moti, vsekakor pa ne bi rad, da med plovbo z malima otrokoma pride do kake "frke".
Hvala in LP,
Natan