stabilnost plovila
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
stabilnost plovila
če primerjamo polizpodrivno barko in gliser pri glisiranju kakšna je razlika v stabilnosti?Recimo,da je hitrost 22 milj dolžina čolna pa 6,5-7 metrov.Zanima pa me tudi pri manših hitrostih ali je bistvena razlika v stabilnosti?Gledam barko Merry fisher 625 ima cca.2/3 kobilice-dno čolna.Ali ta kobilica kaj dosti pomaga pri plovbi-stabilnosti?V Evromarine pravijo da je to polizpodrivna barka.Zanima me tudi okrog porabe goriva,katera barka troši manj in zakaj?Zahvalujem se za odgovore.
Pri glisiranju oziroma večjih hitrostih ni prav nobeno plovilo nestabilno... Razlika se pokaže na sidru, kjer je stabilnost deplasmanskih in poldeplasmanskih plovil bistveno boljša od gliserskih. Glede udobnosti plovbe ti je povedal že Bora2, poldeplasmanec precej bolje preseka val, kot gliser, čeprav se razlike precej zmanjšujejo. Glede porabe goriva ima spet popolnoma prav Bora2, polizpodrivne barke so precej bolj požrešne kot gliserske.
Pri manjših hitrostih, recimo panulanje, je polizpodrivna barka precej bolj smerno vodljiva oziroma ne zavija iz kurza. Gliser je potrebno neprestano nekaj popravljati, dokler barka ne doseže hitrosti glisiranja, takrat postane odlično vodljiva...
Glede Merry Fisher 625, če se ne motim je to celo barka z izvenkrmnim motorjem... Kobilico vem kakšno imajo vsi ti manjši Merry-ji, zagotovo ta kobilica pomaga na sidru (manj guncanja), ter manjših hitrostih. Pri večjih hitrostih pa je v napoto in samo poslabša plovne sposobnosti. Pač kompromis...
Da je to polizpodrivna???
Pa ne me smejat fantje... Prosim vprašaj trgovca še enkrat, kakšen trup ima Merry. Pa če ti ponovi "polizpodrivni" oziroma "poldeplasmanski", potem ga takoj vprašaj kaj je danes zjutraj pokadil... Za moj okus moraš biti na težkih drogah, da izjaviš kaj takega ali pa preprosto o plovilih nimaš pojma! Kaj je res, prvo ali drugo, ne vem, je pa nekaj od tega...
Merry je povsem navaden gliser, krasen gliserski trup, res pa so dodali malo kobilice, vendar pa to nima veze s polizpodrivnostjo... Stvar je v krmi in predvsem zadnji polovici trupa, ki je tukaj čisto pravi gliserski...
LP
P.S.: Sem se pa sedaj nekomu zameril...
Opozarjam vse prodajalce in zastopnike plovil, da sem brez dlake na jeziku in ko me nekaj razkuri bom to povedal. Počasi v deželico pod Alpami prihaja svež veter in ne samo lepe besede revij, ki nimajo "jajc" napisati karkoli zoper kogarkoli... Kje je razlog pa vemo vsi, oglasi!
Pri manjših hitrostih, recimo panulanje, je polizpodrivna barka precej bolj smerno vodljiva oziroma ne zavija iz kurza. Gliser je potrebno neprestano nekaj popravljati, dokler barka ne doseže hitrosti glisiranja, takrat postane odlično vodljiva...
Glede Merry Fisher 625, če se ne motim je to celo barka z izvenkrmnim motorjem... Kobilico vem kakšno imajo vsi ti manjši Merry-ji, zagotovo ta kobilica pomaga na sidru (manj guncanja), ter manjših hitrostih. Pri večjih hitrostih pa je v napoto in samo poslabša plovne sposobnosti. Pač kompromis...
Da je to polizpodrivna???
Pa ne me smejat fantje... Prosim vprašaj trgovca še enkrat, kakšen trup ima Merry. Pa če ti ponovi "polizpodrivni" oziroma "poldeplasmanski", potem ga takoj vprašaj kaj je danes zjutraj pokadil... Za moj okus moraš biti na težkih drogah, da izjaviš kaj takega ali pa preprosto o plovilih nimaš pojma! Kaj je res, prvo ali drugo, ne vem, je pa nekaj od tega...
Merry je povsem navaden gliser, krasen gliserski trup, res pa so dodali malo kobilice, vendar pa to nima veze s polizpodrivnostjo... Stvar je v krmi in predvsem zadnji polovici trupa, ki je tukaj čisto pravi gliserski...
LP
P.S.: Sem se pa sedaj nekomu zameril...
Opozarjam vse prodajalce in zastopnike plovil, da sem brez dlake na jeziku in ko me nekaj razkuri bom to povedal. Počasi v deželico pod Alpami prihaja svež veter in ne samo lepe besede revij, ki nimajo "jajc" napisati karkoli zoper kogarkoli... Kje je razlog pa vemo vsi, oglasi!
Predhodnika sta povedala skoraj vse. Jaz bi dodal samo to, da pri teh dložinah (pa da ne bo zamere, tudi sam sem nekje v tem rangu), po moje (še) nima smisla razpravljat o vseh lastnostih teh ali onih. Tukaj večjih razlik ni, če pomislimo, da je teža teh bark okrog ali nekaj čez 1000kg ( z vso kramo vred). Za ta naš razred je že morje 2-3 kar velik problem. Ko pa metraža in tonaža narašča, pa so opisane karakteristike že uporabne in v razmislek, predvsem, kaj želimo in kakšen je naš stil

stabilnost plovila
Hvala za odgovore!!!Še vedno pa me zanima ali je razlika minimalna pri tej dolžini barke.Namreč če so razlike zelo majhne potem ne vidim potrebe po poldeplasmancu.Večja poraba in nakupna cena.Zanimam se za Grašota 20 ali Merry Fisherya 625-dolžina 640 cm.Bora 2 napisal si ,da se v mirnem morju bolje obnese gliser-zakaj?No seveda mi lahko tudi nekdo drugi iz tega foruma odgovori!!!Še to Grašo naj bi imel porabo pri potovalki 16-18nm/h 14 litrov-motor yanmar 125.Na Merry fisherja se lahko montira maximum 115 konjev kaj mislite kolikšna bo poraba pri obratih 4200-4400.Teža čolna 1150kilogramov.Pri teh obratih je hitrost 18-20 milj.
gliser se bolje obnese v mirnem morju predusem zaradi porabe in hitrosti.
polizpodrivni ne more tako glisirati kot gliser, vedno tudi veliko vode odriva, zato ni specifičnega skoka iz vode kot pri gliserju.
Pri polizpodrivnem lahko normalno pluješ 10 - 12 milj na uro. Pri gliserju pa so hitrosti pred izglisiranjem zelo neugodne za plovbo.
lp
polizpodrivni ne more tako glisirati kot gliser, vedno tudi veliko vode odriva, zato ni specifičnega skoka iz vode kot pri gliserju.
Pri polizpodrivnem lahko normalno pluješ 10 - 12 milj na uro. Pri gliserju pa so hitrosti pred izglisiranjem zelo neugodne za plovbo.
lp
Sam sem imel MF 625 z 115KM Yamaho , dober čoln je pa to čisti gliser z malo izrazitejšim v-jem (kar je na valovih dobro) .Poraba je bila na hitrosti 20 kn med 25 in 28 litri in glede na tank 150 litrov je blo zmer za pazit da je bila pumpa blizu .
Grašo je pa druga zgodba , čista polizpodrivna barka za male in večje hitrosti , notrajnji motor ki tudi precej vpliva na stabilnost barke . Po moji oceni se ta dva čolna ne da kar tako primerjat. Grašo je čista klasična ribiška barka za potepanje z malimi hitrostmi. MF625 pa je čisti gliser , ki začne"delat" nad 3000 obrati . Če se odločaš samo po stabilnosti potem je Grašo daleč pred MF-jem ...mislim pa da velja da si vzameš čas in oba preizkusiš pa boš videl kako to gre.Sam sem se odločil za polizpodrivne barke in tega ne zamenjam več.Ampak stvar okusa vsekega posameznika .
LP
Grašo je pa druga zgodba , čista polizpodrivna barka za male in večje hitrosti , notrajnji motor ki tudi precej vpliva na stabilnost barke . Po moji oceni se ta dva čolna ne da kar tako primerjat. Grašo je čista klasična ribiška barka za potepanje z malimi hitrostmi. MF625 pa je čisti gliser , ki začne"delat" nad 3000 obrati . Če se odločaš samo po stabilnosti potem je Grašo daleč pred MF-jem ...mislim pa da velja da si vzameš čas in oba preizkusiš pa boš videl kako to gre.Sam sem se odločil za polizpodrivne barke in tega ne zamenjam več.Ampak stvar okusa vsekega posameznika .
LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
Re: stabilnost plovila
Ne vem če je tema prava imam fisherman open italijanske znamke z motorjem na platformi dolžina čolna 4.7m plus platforma 0.5m ko smo na čolnu 4 oziroma najmanj 2 čoln doseže Max hitrost 31 kot če pa sem na čolnu sam mi pri 27 knotih prične pumpat kako rešit ta problem
Z trimom motorja.
Probal sem trim do konca dol je malo bolš kako je pa z dodatno ploščo pod motor na krmni steni da nagne motor še bolj proti steni
Če se moraš voziti s trimom čisto dol nekaj zelo ne štima s težiščem.
Čoln ma pomaknjeno težišče zelo nazaj zaradi platforme na kateri je motor
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti