Elan GT402 + Yamaha 25KM

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

lukzy
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - Krk

Elan GT402 + Yamaha 25KM

OdgovorNapisal/-a lukzy » So Sep 12, 2009 14:44

Pozdravljeni morjplovci

Moram priznati da zelo pridno prebiram tale forum, ki še podpihuje mojo navdušenost nad plovbo. Letos sem si prvič omislil plovilo in sicer gumenjaka Yam300 s 5KM. Seveda je bilo to več kot super - prvo vožnjo - potem pa je postalo malo premalo. Sem pregural to sezono sedaj pa gremo dalje.

Imam možnost kupiti Elana GT402 z Yamaho 25KM (dvotaktna, ročni vžig, daljinske komande).
Pa me zanima ali ima/je imel kdo izmed vas tako kombinacijo in če lahko posreduje kake izkušnje.
Imam pa pavšal na Krku, dal sem narediti 900kg betonski blok katerega imam potopljenega v zalivčku pred campom. Tam sem tudi imel privezano gumico, naslednje leto pa upam Elana.

Hvala vam za pomoč.
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » So Sep 12, 2009 16:47

Pred davnimi leti sem imel takšen čoln in Yamaho 28KM.Vse skupaj ni šlo preveč dobro. Za ta čoln in kolikor toliko spodobnjo vožnjo rabiš vsaj 40KM
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » So Sep 12, 2009 22:29

Za dve osebi bo, morda za tri, kaj več pa ne. Ima pa Elan 402 popolnoma ravno dno in precej nabija.
lukzy
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a lukzy » So Sep 12, 2009 23:07

Saj večinoma smo ravno trije gor. OK, kdaj pa kdaj tudi več.
Glede nabijanja pa sem siguren, da ga bo manj kot pa na mojem gumenjaku.
Sem pa tudi sam razmišljal o močnejšem motorju, 40KM se sliši fino ja.

Bo treba zleda še malo razmisliti.

Hvala.
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » So Sep 12, 2009 23:09

jaz sem imel elan 402 in yamaho 30. ko sem bil v čolnu sam je bilo kar malo nevarno voziti s polnim gasom. z dvema je bilo tudi ok, sem lahko tudi smučal, čeprav sva bila oba tja proti tromestni številki v kilogramih, sicer se je otor malo matral ampak ko si bil iz vode je bilo ok. pri treh odraslih pa je bil že kar problem. s štirimi se je dvignil iz vode samo po valu navzdol in spet takoj spremenil v pasaro.
znanec pa je imel yamaho 40 na enakem čolnu in ni bilo težav tudi pri 4ih. max moč motorja za omenjeni čoln pa je po papirjih 40hp.
lp
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Ne Sep 13, 2009 09:08

Pozdravljen,

sam imam Elan 402 z Yamaho 28 pa gre zadeva odlično. Važeno je, da je čoln dober, da ni napit v dvojnem dnu. Pri izglisiranju se da veliko narediti z pravo eliso.
Glede na uporabnost in ceno čoln priporočam.
lukzy
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a lukzy » Ne Sep 13, 2009 13:44

autokamp napisal/-a:Pozdravljen,

sam imam Elan 402 z Yamaho 28 pa gre zadeva odlično. Važeno je, da je čoln dober, da ni napit v dvojnem dnu. Pri izglisiranju se da veliko narediti z pravo eliso.
Glede na uporabnost in ceno čoln priporočam.

Zdravo, hvala vam vsem za pomoč.

Ne razumem pa najbolje kako naj bi bil "napit"? Kako pa to opaziš od zunaj?
Hvala.
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Ne Sep 13, 2009 20:16

po moje tu največjo vlogo igra šlampasta izdelava in leta (pa šlampasta posadka, ki mokra skače po čolnu). jaz sem pri mojem opazil, da je voda prišla not tudi pri vijakih, ki so za pritrdit sedeže, čeprav sem jih še z silikonom zatesnil. pa še kje verjetno. pol pa je čoln težek. ponavadi sem ga imel po sezoni dvignjenega in z odprtim ventilom za izpust pa je kar nekaj časa ven kapljalo, verjetno pa vse ni šlo nikoli ven. ko sem ga obnavljal sem se kar za glavo držal kako je bilo vse skupaj narejeno. veselja na morju pa kljub temu ni manjkalo, samo 25 konjev je res malo za ta čoln.

lp
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Sep 13, 2009 21:13

Gt 402 so že tako stari čolni da je praktično vsem zgnil gredelj,če seveda ni bil obnovljen in se rad zlomi ali vgrezne,ko ga vlečeš na prikolico.Toliko za info in bodite pozorni na to pri nakupu.
LP Iztok
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Ne Sep 13, 2009 21:25

Kot sem že napisal imam sam Elan GT 402 letnik 1979 prav tako stara pa je tudi Yamaha 28.

Prejšnji vikend sem čoln vzel iz vode in ko sem odvil spodnji in zgornji zamašek v dnu iz čolna ni pritekla niti kapljica vode.

Predvsem pomembno je, da voda ne pride iz spodnjega zamaška, ker je drugače čoln težak, napit z vodo in je z njim težko izglisirati. Zelo pomembno je tudi redno pokrivanje čolna, da ga ne dobi dež.

Glede na ceno, ki se skupaj z prikolico giblje nekje med 1000 do 2000 EUR menim, da je čoln kar dobra izbira. Odlično mi služi za ribolov, prevoz do bližnjih plaž po otokih in občasno smučanje. Je pa res, da je čoln star z zastarelo obliko tako, da kakšnih pogledov na morju ne boš deležen.
DTM219
Kapitan

OdgovorNapisal/-a DTM219 » Ne Sep 13, 2009 22:29

Tudi moje prvo plovilo je bila 402. Kupil sem ga z Johnson 25, katerega nisem niti vžgal, takoj sem nabavil novo Yamaho 40 2T. S tem motorjem je čoln dosegal 35 NM ko sem bil sam. Dalo se je tudi dokaj solidno smučat. Pri polni obremenitvi 4 odrasle osebe in prtljaga je bil še vedno dokaj hiter na bonaci, pri valovih pa je bilo močno razbijanje zaradi ravnega dna. Kot ti je že Polanc napisal dobro preglej čoln.
lp, Jani
lukzy
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a lukzy » Po Sep 14, 2009 13:19

Ko takole prebiram me potem kar malo mine vse skupaj - vsaj kar se tiče omenjenega Elana. Nabijanje me sicer še ne skrbi toliko kot me dejstvo, da gre res za čolne stare 20let in je lahko marsikaj narobe z njimi - kot ste navedli sami.
Bo treba kakega obnovljenega pogledat.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Sep 14, 2009 15:12

mislim, da nekateri malce pretiravajo s težavami s temi elani.
seveda obstajajo, niso pa glih tako pogoste in stalnica pri njih.
če je primerek solidno ohranjen in je bil v vodi po 14 dni na leto, ni nobene panike. tudi s krmno ploščo ne bo panike, če le nima zvrtanih 100 lukenj, da skozi prodira voda.

glede cene in praktičnosti je to odličen čoln. tudi s 25 konji boš s familijo lepo peljal. logično pa je, da se ne moreš primerjati s 5 ali 6 metrskimi gliserji z 190 konjskimi motorji.

v glavnem, čoln je lahek, ni problemov z vožnjo na prikolici, s spuščanjem in dviganjem iz vode ( zadosti je ena oseba in še en mulc, da kaj pridrži), avto je za vleko dober vsak, ki ima priključek za prikolico.
v vodi je pa kot vsak 4 metrski čoln....logično je, da se nagiba, če so trije dedci vsi na eni strani. s primerno razporeditvijo teže lepo pelje.
glede nabijanja...če ne divjaš, ga ni pretirano, oz več ko na kakem bajlinerju pri sicer večji hitrosti.
tudi zalilo te ne bo, če le ne pretiravaš. čoln pelje lepo do valov višine kakega metra...potem se začnejo težave, ampak takrat jih imajo skoraj vsi.

skratka......za denar, za katerega se dobi...tega je vreden....zame vsekakor boljši kot kaki gumenjaki primerljive dolžine.

sam sem začel podobno kot ti..sicer maestral 9 in tomos 4.....sedaj imam elan 401 in 20 konjev....za popestritev dopusta je za celo familijo zadosti.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 14, 2009 16:11

Jaz sem že rezal poden med sedeži in saniral zlomljeni gredelj,imam tudi poslikano.
LP Iztok
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 15, 2009 07:49

Lukzy, vse je odvisno od želja, potreb in debeline denarnice, odvisno v katero smer se nagiba, če je večja želja kot denarnica pač postoriš veliko na čolnu sam, drugače pa roke do komolca v žep in v salon plovil.
Sam imam kompletno obnovljen Gt 402 in 30KM (4T) čolniček nam zadošča za dnevne izlete(Pula -Limski kanal) v lepem vremenu, ter krajše prevoze(2-3km) do mirne plaže v malo slabšem in mi to po svoje ustreza, ker če bi zmogel večje valove bi znal bit kdaj pameten in izzivat usodo, kar ni pametno na morju. V vodi in iz vode je v 5min kar je tudi veliko vredno sploh, če lahko to storiš kar s plaže brez spusta.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov