Avtomix

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
cibro
Admiral

Avtomix

OdgovorNapisal/-a cibro » So Okt 10, 2009 23:41

Tisti ki imate avtomix na 2t motorjih prosim za nasvet.
Ali sami delate mešanico ali avtomix dela?
Mene je strah da če slučajno crkne avtomix pumpica bo šla mašina v maloro. Baje pa da dela večji odstotek pri večjem gasu in manjši pri manjšem. Če narediš sam v kanto je pač vedno isti procent.
Mnenja? Motor Mariner/Mercury 2t 3 cilindri 60hp letnik 97.
Bench
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Bench » Ne Okt 11, 2009 02:47

Ce lahko potegnem crto analogije, ker sem imel motor (moped) yamaha 50 DT MX, ki je sam delal mesanico, je tako, da ima motor (agregat) pumpico, mehansko gnano, ki crpa doloceno kolicino olja na uplinjac tik pred sesalnim kanalom not. Moznosti, da to crkne skoraj ni, oz. lahko pobere samo polz ki vrti pumpico (pumpica ima male obrate, zato prenos preko polza), ali pa da rikne semering, pa ti olje tam ven mece, vendar se to v malih kolicinah. Meni se zdi sistem samodejnega delanja mesanice kar zanesljiv, saj je bil moj "moped" star kar 16 let ko sem ga prodal, in to BP. No, toliko o analogiji iz "kopenskega" v navtiko.
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Ne Okt 11, 2009 11:21

moj kratek nasvet je, da pri starejšem motorju naprava ni zanesljiva, primer na mojem bivšem Evinrude 70 ks, lahko se zgodi kot si navedel,
rezervoar sem dal dol, cevko sem zamašil, k bencinu sem dodajal 2% mešanico in nobenega straha ter problema več. Pri zagonu pa pazi, da ne
zaganjaš preveč in s tem zaliješ svečke, če se ti to zgodi, očisti svečke ter razpihaj cilindre, srečno
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Okt 11, 2009 12:04

Avtomix dela večji % pri nižjih obratih in manjši % pri višjih.

L.p.
Dinksi
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Okt 11, 2009 12:49

Kako in kdaj si pa opazil adrian? En g ki ga poznam ima tudi avtomix in ko sem mu je cevka snela za olje mu je avtomatično začelo izklaplati cilindre, je to pri velčini tako ali...?
Ima pa cca letnik 98 suzi 65hp itak 2t
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Ne Okt 11, 2009 18:30

meni je mehanik cevko enostavno zamašil, rezervoar odstranil, to je vse kar sem videl in sicer na motorji 70ks l.98, motor mi je odlično deloval še nekaj let, ne morem pa trditi, da velja za vse motorje enako, dobro je vprašati pooblaščenega serviserja
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Okt 11, 2009 21:53

dinksi napisal/-a:Avtomix dela večji % pri nižjih obratih in manjši % pri višjih.

L.p.
Dinksi

Zakaj je tako?
Meni je logično obratno.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Okt 11, 2009 22:25

cibro napisal/-a:
dinksi napisal/-a:Avtomix dela večji % pri nižjih obratih in manjši % pri višjih.

L.p.
Dinksi

Zakaj je tako?
Meni je logično obratno.

Pred leti sem meril porabo olja na enem suzukiju 85DT. Po proizvajalčevih navodilih se delovanje in poraba pumpice olja meri na dveh režimih. Ne spominjam se na katerih....ma recimo na 1000rpm in 2000rpm. In tu je bilo dobro razvidno, da je na 1000rpm in v 3min popila določeno količino. Na 2000rpm in v istem času pa kar nekaj manj kot 2x toliko.
Razlage pa zraven ni bilo zakaj tako.
Moje mišljenje je, da se pri nižjih obratih olje slabše meša in slabše odlaga na vitalne dele katere mora podmazovati in zato več olja.

L.p.
Dinksi
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Okt 12, 2009 11:43

Po mojem to ni pravo razmišljanje, kaj bo če crkne. Se pelješ z avtomobilom v ovinek 100 na uro in razmišljaš kaj če guma poči? Verjetno ne. Tu je isto. Enostavno pač zaupaš tehniki. Tako mazanje pa je sigurno boljše, kot če delaš sam mešanco, saj maže točno tako kot je potrebno. Je pa res, da pri manjših obratih več olja pokuri kot pri večjih obratih, vsaj pri mojem. Cibro ti samo bencin tankaj pa gasa. :wink:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Okt 12, 2009 13:58

Imaš prav, ok. Samo ne preveč gasa smo rekli a ne. Me prav zanima koliko bo letelo :twisted:
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Okt 12, 2009 14:51

Aha, glede alarma če zmanjka olja nisem prepričan kako je, verjetno pa je povezano preko količine olja v rezervoarju in če slučajno zataji pumpica(Cibro tega ne beri ker se ne bo zgodilo :D ) ne vem če bo blokada delovala. Drugače pa vedno blokira, ko je nivo olja prenizek.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Okt 12, 2009 14:58

Cibro na Evinrudeju sem sam delal mešanico, tisto 2 do 2,5 procentno in povem ti, da sedaj, ko v yamaho nalijem olje v avtolube sem bolj brez skrbi, da bo vse delovalo, kod sem bil pa prej, ko sem sam delal mešanice. Pa še to, tu motor vzame toliko olja kod ga rabi, tam pa ga posiljuješ z toliko olja, kolikor procentno mešanico si naredil. Moje mnenje, avtolube je zakon.
Cibro si že imel probnjo vožnjo z 60 KM, ali te bo vreme prehitelo?

Pozdrav PACEK
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Okt 12, 2009 20:31

Alarm te preventivno opozarja, da imaš še za nekaj litrov bencina, olja(cca 3 dcl) v rezervoarju in to precej zoprno piska. Se mi je pa zdelo čudno zakaj tako kmalu opozarja, ker to je vseeno za 30l bencina kar pa ni malo (vsaj za Suzuki 40), tako da piskanja 1dan pred koncem dopusta nisem več prenašal in sem dolil 1l.

Cibro, motor pa se 100% sam ustavi če zmanjka olja! :wink: :lol:

Sem imel pa tudi sam take pomisleke kot ti in fantaziral kaj, če se zamaši cevka za olje, pokvari pumpica, ....
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Okt 12, 2009 20:57

Ne vem pacek kako bo kaj letos. Težka bo. Moram še steno povišati samo nisem še dobil tipa ki to dela na tel. Ne vem koliko to rabi. Za motor sva s primožem v petek zmenjena za prevzem. Malo me skrbi ker neke po nulo temperature napovedujejo tako da štalca.Bomo vidli. No jaz bi šel tudi pozimi se furat samo me moja malo nazaj drži. Verjetno nisem edini s takimi težavami :roll:
SAKARUN
Kapitan bojne ladje
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

OdgovorNapisal/-a SAKARUN » To Okt 13, 2009 11:35

Lep pozdrav. Tudi sem imam yamaho autolube in ko pade nivo olja se avtomatsko izklopi en cilinder in padejo obrati tako da se ti ni za bat da bi ti zmanjkalo olja je pa res da je še kar nekaj olja v posodi ko ti javi in to je zaradi varnosti da imaš rezervo za kar nekaj litrov goriva.
VSAK ZAČETEK JE TEŽAK, ZAČETNIK PA ŠE TEŽJI.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti