Ker sem nov najprej lep pozdrav vsem ljubiteljem morja.
Začel sem z gumico, sedaj gledam nekaj večjega. Kljub vsem prebranim objavam na to temo ima sledečo dilemo:
enak čoln, dva različna motorja: mercruiser 5.7 DP bravo 3 (antifriz hlajenje) ali Volvo penta 5.0 sx noga.
Vem da moči ni nikoli dovolj (moti me hlajenje) ali Volvo, ki nima velike pokritosti servisa in dražje rezervne dele. Na čolnu bomo maksimalno štirje v glavnem pa dve osebi.
Ne bi rad odpiral večne teme Merc-Volvo samo vaša mnjenja o izbiri prosim.
LP
Taipan
pomoč pri izbiri motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: pomoč pri izbiri motorja
taipan napisal/-a:Ker sem nov najprej lep pozdrav vsem ljubiteljem morja.
Začel sem z gumico, sedaj gledam nekaj večjega. Kljub vsem prebranim objavam na to temo ima sledečo dilemo:
enak čoln, dva različna motorja: mercruiser 5.7 DP bravo 3 (antifriz hlajenje) ali Volvo penta 5.0 sx noga.
Vem da moči ni nikoli dovolj (moti me hlajenje) ali Volvo, ki nima velike pokritosti servisa in dražje rezervne dele. Na čolnu bomo maksimalno štirje v glavnem pa dve osebi.
Ne bi rad odpiral večne teme Merc-Volvo samo vaša mnjenja o izbiri prosim.
LP
Taipan
Taipan pozdravljen
Težka tema Na to temo je bilo res veliko napisanega .
ok, če pa odgovorim na tvojo primerjavo oz, kar si napisal BRAVO 3 ali SX
potem vzemi mercruiser 5,7 BRAVO 3 tukaj nimaš kaj razmišljati.
Je pa zelo zelo zanimivo tisti ,ki imajo sedaj merc motor bi sedaj radi šli na volvota .Tisti ,ki pa imajo sedaj volvota bi šli radi na merc.Tako ,da odločitev bo na koncu samo tvoja
Zaprt sistem je pač še dodatna pritiklina na motorju, ki lahko odpove. Izmenjevalec je precej občutljiva zadeva. Če je vgrajen "full system", to pomeni, da so z antifrizom hlajeni tudi kolektorji, potem je zadeva upravičljiva. V tem primeru menjavaš samo riserje in eventualno spacerje, če imaš vgrajene...
V večini primerov na Merc in Volvo, pa gre za "half system", ki pa z antifrizom hladi samo motor, celoten izpuh pa je še vedno slan...
No ja, vse pa tudi ni slabo pri zaprtem sistemu. Prednosti kateregakoli zaprtega sistema pa so:
1. cirkulacijska črpalka zdrži precej dlje, saj je v antifrizu, enako kot pri avtomobilih.
2. dlje lahko zdrži tudi tesnilo na glavi, čeprav to ne odpove prav pogosto
3. motor ima višjo delovno temperaturo, kar posledično pomeni kakšne pol litra manjšo porabo (zanemarljivo), je pa motor tako bolj na domačem terenu, saj mu "paše" delovna temperatura vsaj 80 C.
4. motor se ogreje malo hitreje, kar je dobro
5. v bojlerju za toplo vodo imaš antifriz in nekaj višjo temperaturo.
Slabosti pa, kot sem že napisal, dodatna stvar, ki lahko odpove, pa dodatno vzdrževanje, pa dodatno zaseden prostor na motroju, malce večja teža...
LP
V večini primerov na Merc in Volvo, pa gre za "half system", ki pa z antifrizom hladi samo motor, celoten izpuh pa je še vedno slan...
No ja, vse pa tudi ni slabo pri zaprtem sistemu. Prednosti kateregakoli zaprtega sistema pa so:
1. cirkulacijska črpalka zdrži precej dlje, saj je v antifrizu, enako kot pri avtomobilih.
2. dlje lahko zdrži tudi tesnilo na glavi, čeprav to ne odpove prav pogosto
3. motor ima višjo delovno temperaturo, kar posledično pomeni kakšne pol litra manjšo porabo (zanemarljivo), je pa motor tako bolj na domačem terenu, saj mu "paše" delovna temperatura vsaj 80 C.
4. motor se ogreje malo hitreje, kar je dobro
5. v bojlerju za toplo vodo imaš antifriz in nekaj višjo temperaturo.
Slabosti pa, kot sem že napisal, dodatna stvar, ki lahko odpove, pa dodatno vzdrževanje, pa dodatno zaseden prostor na motroju, malce večja teža...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov