Najem ali nakup plovila?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
racman
Admiral

Najem ali nakup plovila?

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Okt 31, 2007 19:06

Tema je razdeljena iz teme Maestral 18, tole pa je malo mojega uvoda, ki je bil povod, da se je razvilo v to smer. Citiram iz prejšnje teme:

Kar pa se tiče najemanja, se to vsekakor bolj izplača, plačaš tistih 1000 EUR in nimaš nič. Po koncu dopusta lepo vrneš in ne pereš, konzerviraš, pospravljaš, servisiraš... Svoj čoln se splača samo tistim, ki ga rabijo nekaj tednov in še kakšen vikend. No to je sicer malce čudno, splača se čoln nikoli ne! Vedno je z njim samo strošek, so pa zato užitki! Wink

Administrator

Tole pa je že text, ki ga je spisal "Racman"

hehe jah pravijo da se splaca nikoli ne! jaz pa pravim da je uzitke potrebno placati! :D

sam sem naceloma kar za to da si bom vsako leto nekaj najel za 14 dni in to je to...je pa stvar da imamo vikend ob morju katerega zal ne morem koristiti vec kot ga...ga pa koristijo drugi druzinski clani in bi morda bilo fajn da imamo kaj takega tam...pomojem bom s tem pocakal se kaksnih 20 let da malo zakrnim in ne bom potreboval adrenalina...mi je sedaj prislo na misel odprem temo o skuterjih...
ribon
Kapitan fregate
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a ribon » Če Nov 01, 2007 00:20

Če si sam na Maesteralu 18 z T18 in je morje mirno si lahko prevoščiš kar nekaj užitkov. Za valove pa noben tak gumenjak ni narejen. Da se peljat, rabiš malo občutka pa gre.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Če Nov 01, 2007 11:23

Se strinjam z Adminom in racmanom glede stroškov in užitka. Užitke je treba plačat. Tudi sam sem bil na tem ali bi kupil čoln ali pa si bi ga preprosto sposodil. Največji strošek je nakup, ostalo pa mislim da ni več tako ogromen strošek seveda, če uživaš v tem.
Jaz sem primerjal smučanje (na snegu) in pa čoln. Če se s čolnom pelješ sam ali pa so na čolnu štirje je strošek minimalno večji (nekaj litrov goriva), če pa kupiš smučke zase ali pa če jih cela družina in gre smučat, pa se stroški kar lepo povečajo. :(
In kot pravimo-užitki se plačajo, če pa se splačajo pa naj presodi vsak sam!
Aja, čoln pa sem kupil! :D

lp, dule
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Nov 01, 2007 12:41

hehe dule :wink: ma sam kupit kaksne vecje zadeve res nimam ker za tistih 14 dni se mi nikakor ne splaca dat 20000e in vec...ce bi pa vzel kaksno takole gumico bom pa moral kr ornk razmislat ker se mi zdi da je to mal vec kot pa kaksen pedoli ko jih vidim na morju- naceloma imam loh taksnole gumico za skupinsko uporabo in pa vsako leto se nekaj najamem...bom spremljal kaj kej ugotovite in kaj kopujete pa bomo vidl...
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Če Nov 01, 2007 13:42

Če sem prov sledil temi je bilo govora o maestralu z motorjem tomos 18 in ceni okrok 1000 EUR ne pa 20000 EUR ali več. Tu se stvar sigurno spremeni. Ko sem pred poletjem gledal ceno najema gumic v sezoni (7. in 8. mesec) je bila cena za 4,8 metra in motor 50 okrog 600 EUR, 5 metrov z motorjem 80 pa okrog 700 EUR / TEDEN! Dodaš še varščino in upaš, da bo čoln ostal brez praske zaradi tvoje krivde ali krivde koga drugega.
Je pa res stvar posameznika kako se odloči.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Nov 01, 2007 13:55

mas cisto tocne podatke...no se ga da najeti tudi cenje ampak smo tam tam nekje ja...
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Nov 01, 2007 18:00

Hehe, tole razmišljanje okoli najema ali nakupa je zanimiva tema ja. Tudi sam sem se odločal glede tega (sicer še nisem nič kupil...).

Moje mnenje:

Najem se sliši zanimiv, vendar so vedno kakšne finte, če že druga ne je kavcija, katero moraš pustiti in vemo da v času dopusta vsekakor ni nikoli denarja :) Vem da dobiš kavcijo nazaj če je vse OK ampak, nikoli ne veš... Potem je tu druga stvar, če je zadeva tvoja veš kako je vzdrževana in kako se obnaša, pri najetem je lahko to velik -. Namesto da boš užival 14dni na morju se lahko zgodi da boš popravljal to in ono.

Tole sem napisal izlastnih izlušenj sicer z čarterjem jadrnic. Lahko napišem direktno primerjavo, ker imamo tudi lastniško jadrnico, ampak za kakšne regate in ostale stvari s prijatelji čartiramo.

V ugodju in brezskrbnosti je velika razlika med lastniškim in najetim plovilom!

Jst sem nekako prišel do spoznanja, da bom raje s kolegom v španoviji kupil nekaj rabljenega okoli 5m in nekje 50HP, če gledaš se vse deli na pol in potem ni nek velik strošek, tudi če uporabljaš samo 14 dni za dopust, v 2eh letih si že na istem kot bi najemal, s tem da imaš še vedno čoln ;)

Je za premislit... je pa to moje mnenje in nočem nikomur vsiljevati.

Aja tole je že kr offtopic in lahko admin naredi novo temo glede tega najem/nakup.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Nov 01, 2007 18:37

u-r-o-s napisal/-a:Hehe, tole razmišljanje okoli najema ali nakupa je

V ugodju in brezskrbnosti je velika razlika med lastniškim in najetim plovilom!

Jst sem nekako prišel do spoznanja, da bom raje s kolegom v španoviji kupil nekaj rabljenega okoli 5m in nekje 50HP, če gledaš se vse deli na pol in potem ni nek velik strošek, tudi če uporabljaš samo 14 dni za dopust, v 2eh letih si že na istem kot bi najemal, s tem da imaš še vedno čoln ;)
.

v brezskrbnosti menim da je kr bols ce je zadeva najeta (jo je malce manj skoda) :oops:

v 2eh letih pa res nisi na istem .

cena za tedne 4,80 + YAM 50 400,00 €
se pravi 4 tedne 1600 x2 leti = 3200 tu odstej se popust kakih -200 ...
nepremerljiva razlika :wink: in nobene zajebancije s hrambo,papirji,...

je pa zadeva super ca ga kupita 2 in ga oddajata...tisto je pa res v 2-3 letih odplacan...
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Nov 01, 2007 19:50

Manj jo je škoda ja samo potem tudi gre kavcija ;)

In verjemi da ni ravno tako kot si vsak predstavlja. Ponavadi je tako da če kdo kaj uniči mu sicer vzamejo kavcijo, popravi se pa ponavadi bolj po lovsko oziroma najceneje in nato naslednji mogoče pride skozi pr tretjem pa spet crkne in tako dalje.

Do sedaj smo mel še vedno kakšno neljubo dogodivščino zaradi barke, sicer nikoli nič kritičnega ampak dovolj da ti vzame čas. Zdej če se da porihtat je dobro drugače pa...

Letos smo na Lastovem spoznali ene Švicarje, katerim je crknila oljna črpalka na motorju in so viseli, ter čakali v Ubliju na serviserja 3 dni. Zdej si pa predstavljaj kako je.

ja 3200€. Za 6400€ pa dobiš že zelo dobro zadevo rabljeno in si lastnik...

Sicer pa kot sem prej napisal je to moje mnenje, katerega sem podprl z nekaj lastnih izkušenj.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Če Nov 01, 2007 21:21

ja saj tukaj izmenjavamo mnenja...jah najeti moras pri preverjeni zadevi-sa, se, vzel kasko zavarovanega in pa v primeru da "crkne" bi mi pripeljal nadomesnega ce ne bi imel oddanega v drugem primeru bi vrnil denar ... vem da zelo skrbi za svoje celno...
kolega pa najema jadrnice vsaj 10x v letu in tudi ni imel nikoli tezav...

glede tistega da je manj skoda najetega ne vzeti dobesedno...menim da ce poskodujes lastno plovila da se ti bolj trga srce kot ce poskodujes najeto-sicer se meni hvala bogu se ni zgodilo...konec koncev ce poskodujes svojega imas na koncu popravljenega in strosek je enak kot ce poskodujes najetega le da s tistim nimas vec opravka...

me pa zelo zanima kaj dobis za 6400€ ?
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Pe Nov 02, 2007 20:04

Za 6400 EUR dobiš:
-en lep 14-dnevni dopust
-maestral s tomos 18, ki je tvoj
-5,5m gumico z 90 konji (na žalost le na izposojo za 14 dni)
-in pa sodček ali pa dva piva, da povabiš morjeplovce na kakšno debato
:twisted:
Najboljše pri vsem tem pa je, da imaš v žepu še vedno 3000 EUR! :wink:

Za kaj novejšega in dovolj konji pa lahko gledaš kar od 10000 EUR dalje!
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Nov 02, 2007 22:44

Malce poglejte na mornar.net oglase

Prodajajo se rabljene gumice, zelo ok od 6000€ naprej recimo ravno sedaj je gor Novomar za 7000€, pa še nekaj se da poglihat in je to to.

http://www.avto.net/mornar2003/ads/boat.asp?id=46689

http://www.avto.net/mornar2003/ads/boat.asp?id=46563

http://www.avto.net/mornar2003/ads/boat.asp?id=46022

takole na hitro,...
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » So Nov 03, 2007 12:30

hmmm...ja sej ne morem verjet da jim tako pade cena...zadnji link mi recimo zgleda ok in cena se mi zdi neverjetno nizka...je mnogo ce/jev ampak ... :shock:
u-r-o-s
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » So Nov 03, 2007 13:05

tolk, da ne bote kupval maestralov pa 18k za ta dnar :D
LP, Uroš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov