GS nautica 470 + Johnson 40 vs. Elan 545 + Volvo penta 150

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

GS nautica 470 + Johnson 40 vs. Elan 545 + Volvo penta 150

OdgovorNapisal/-a anzi » Če Mar 29, 2007 14:18

Najprej en lep pozdrav vsem skupaj!

Odločam se za nakup čolna, pa bi potreboval vašo pomoč. Oklevam med:

:arrow: 1. GS nautica 470 + Johnson 40 4T (l.2005) - novejši fisherman,

:arrow: 2. Elan 545 + Volvo penta 150 (l.1980) - starejši gliser s kabino

Zavedam se, da ju je težko primerjati, ker gre za popolnoma drugačno plovilo, pa vendar.
Možnost 1. novejše plovilo, nižji stroški vzdrževanja, manjša poraba, slabost - brez kabine
Možnost 2. kabina, starejši l., višji stroški (kolektorji).
Kaj menite vi? Je letnik pri barkah zelo pomemben?Se naj izogibam nakupu čolna z notranjim mot.? Kolikšna je življenjska doba kolektorjev, ob predpostavki, da je čoln v vodi max. 14dni na leto?
Se splača imeti čoln s kabino za prespati?

Vnaprej hvala za odgovore!
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 29, 2007 21:19

Živjo,

Čolna sta res precej različna. Prvo boš verjetno moral razčistiti, kaj bolj potrebuješ. Jaz osebno bi rajši imel večjega, kot pa se vozil na prepihu, kot ga "ponujajo" vsi fishermani in gumice...

add 1: Motor 40 konjev, poleg tega pa še 4T je za tak čoln več kot premalo. Pozabi na smučanje in podobno... Tudi če vas bo na čolnu 6 in poln rezervoar bodo problemi z izglisiranjem, verjetno pa vam to sploh ne bo uspelo. Če te to ne moti, potem je OK. Suzukijev 4T je sicer "cool", vendar bi bil superca šele 70 konjski 4T.

add2: Letnik ni pomemben, če je barka dobro ohranjena. Mene osebno bi motil le Volvo, ki je pred letnikom 95 do 2000 "čuden". Bistveno raje bi imel Mercruiserja starega tudi 35 in več let. Vsi deli so lahko dostopni in pašejo od Alpha noge, razlikuje pa se od Alpha gen 2. Motor paše še vedno vse od 3.0L najnovejšega (razen malenkosti).
Kolektorji niso problem, poleg tega pa je ta motor verjetno 4 cilinderski in ima samo en kolektor. Cena novega je med 400 in 600 EUR, pri uporabi 4 tedne na leto in potem konzerviranju pa bo zdržal vsaj 20 let...
Pri tem motorju bo moči dovolj tudi za kakšno smučarijo in podobno.
Jaz osebno bi raje vzel starejšega in večjega, je pa res, da z 25 let starim Volvo motorjem nikoli!

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Mar 29, 2007 23:54

Tudi jaz sem enakega mnenja kot admin.40 konjev je odločno premalo.Zadeva ne bo šla nikamor.
Kar se tiče oblike čolna .pa nekako takole:
Fisherman je uporabna zadeva, če imaš vikend na morju ali pa morda prikolico v kampu.Malo se kopaš,malo sončiš in malo voziš naokoli.
Ko si na sidru pa pritisne sonce in se kljub tendi nimaš kam skriti.Pa začne sitnariti žena, otroci so opečeni itd......
Jaz osebno sem absolutno za čoln s kabino.Poleg tega ti ne bo potrebno vsak dan nositi vse krame s seboj, ampak lahko vse skupaj lepo zakleneš v kabino.
Vseeno pa ti svetujem, da si pogledaš dolžine okrog 6,15 m na njih se da že kar spodobno spati
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Apr 01, 2007 22:23

Hvala vsem za info. Bom še premislil, kaj bom kupil.
LP anzi
afna
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a afna » Po Apr 02, 2007 15:44

Vsekakor kupi čim večji čoln, kajti tudi ta ti bo čez leto ali dve premajhen :D

lp
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » To Apr 03, 2007 11:16

Tud jst sm za kabino, je pa vprašanje, kaj bi rad od čolna. Če maš kakšen vikend al pa prikolico v kampu in te zanima predvsem ribolov in pa dnevna vožnja po bližnji okolici, potem je tudi odprti fisherman superca. Je pa res, da je motor prešvoh za kaj resnega...

lp
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Če Apr 05, 2007 10:26

Pozdravljeni!

Res hvala vsem za mnenja. Kaj pa si mislite o tej ponudbi?

Merlin 560, l.2002, Evinrude 90 l.1998, pomožni tomos 4, tenda + stranske stene, zimska cerada, prikolica, tuš na krmi, umivalnik v kokpitu, za 10.500€
Mogoče ve kdo, kje izdelujejo Merline (oz Merlyn-e). Baje nekje v SLO.

LP
LP anzi
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Če Apr 05, 2007 11:12

Bodi previden glede GS Nautica. Sem slišal da je bilo s temi fišermani kar nekaj težav s trupom. Pa še če ga kupuješ od dilerja v Borovnici svetujem previdnost.
Glede samega tipa čolna, pa moraš sam najbolje vedeti kaj ti bolj ustreza.

Pa še to, sam imam fišermana 5,00 s 5o konji in gre zelo dobro, lahko smučaš tudi če maš na čolno 3-4 ljudi!

LP!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 05, 2007 23:21

Merline naj bi delali res pri nas, če se ne motim nekje v prekmurju. Prosim, da me kdo popravi...

Glede konjev je pa tako, da je 50 bistveno več kot 40. To je 25% več, kar pa ni malo. Verjamem, da se s 50 HP da že kar smučati, je pa verjetno konec veselja, ko se malo bolj navadiš in želiš večjo hitrost. Precej je razlike tudi med 2T in 4T motorjem.

Iz lastnih izkušenj:
Po dveh smučam nekje med 25 in 30 vozli, po eni pa obvezno nad 30. Govorim v vozlih (navtičnih miljah na uro) in ne v kopenskih miljah, ki so ponavadi na števcih ameriških plovil. To pa so že hitrosti, ki jih s 50 konji, 4 osebami na krovu in smučarjem z 90 kg ne moreš dosegati niti na polnem plinu. Kaj šele s 40 konji. Poleg tega je čoln, ki ima manj kot tono precej nestabilen pri smučanju. Če se smučar samo vleče zadaj kot "vreča peska" se to ne občuti, ko pa začneš preskakovati valove in vlečna vrv "cuka" levo in desno, smučar z lahkoto premakne iz smeri celoten čoln. Vožnja je tako precej zoprna in zahteva za krmilom izkušenega krmarja.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov