pomoč pri izbiri čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Sung
Desetnik

pomoč pri izbiri čolna

OdgovorNapisal/-a Sung » To Jul 27, 2010 00:15

Pozdravljeni,

sem nov na forumu in sem začetnik v tem ¨hobiju¨.
Zanimam se za nakup čolna dolžine od 8m do 10m, cene do 30.000€.
Na spletni strani Mornar.net sem našel nekaj zanimivih ladjic zame in sicer naslednje:
- http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?id=82769
- http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?id=86645
- http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?ID=85590
- http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=85803
- http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=84712

Prosim, da mi svetujete glede teh plovil, saj sem v tem čisti začetnik. Hvala.
Lp, Sung
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » To Jul 27, 2010 08:09

Pozdravljen,
a pa se ti ne zdi za sam začetek to malo velika dolžina... Mislim, izhajam iz tega, da praviš, da si čisti začetnik. Tudi sam sem bil do nedavna čisti začetnik in sem imel že na 5,5m dosti opravit... Saj ne rečem, da ni mogoče, samo v razmislek, kako manevrirati pri 10m, če prej še nisi plul z ničemer... Poleg tega boš z 10 m verjetno tudi zaplul kam dlje na kakšno ruto (sicer je brez veze taka dolžina) in kot začetnik utegneš imeti težave. Je pa res, da lahko v začetku vzameš koga s seboj, ki ima izkušnje in se skupaj uvajata..
Kakorkoli, mirno morje in dobro se odloči, pa ne pozabi dobro pregledati motorja, preden kupiš :roll:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jul 27, 2010 11:16

Načeloma mi je všeč chaparal, drugače pa se obrni za baylinerji 2855,ampak malo novejšimi od tistega ki si ga pokazal, ceno ti bodo itak spustili, če bo kdo hotel prodati !

Sicer si ravno zamudil odličen čoln, toda tako je ...

Kar se tiče velikosti,plovila, vseeno je se boš že naučil, bo pač 2x nekdo s teboj,da ne boš ravno butal po tujih plovilih. Ne nasedaj na fore, najprej 5m, nato 6 , nato 7,....
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » To Jul 27, 2010 12:43

Če imaš možnost kupi diesel, se ne boš bal eksplozije in ne boš vohal stalnega in neprijetnega vonja benzina, vsa navedena plovila so že kar v letih, raje manjše in novejše (za prvi čoln)
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Jul 27, 2010 13:07

Adrian, pri tako velikih plovilih nič ne smrdi po bencinu, če je vse porihtano kot je treba. Še na manjših ne smrdi veliko. Glede eksplozij se pa nimaš kaj bat, samo razelektriti je treba čoln ko tankaš in je to to.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Jul 27, 2010 13:32

Bencin diši madona
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » To Jul 27, 2010 13:58

bo že držalo, da se celinci bolj razumente na plovila kot mi primorci, ki imamo z čolni vsak dan opravka, za nas so zgoraj našteti čolni bolj kante oz. počitniške prikolice na morju, ampak imajo seveda svoj namen in oboževalce in prav je tako
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Jul 27, 2010 14:21

Adrian, nisem mislil nič slabega, samo nisem še doživel da bi kdo na 10 metrski jahti jamral da mu smrdi po bencinu? Če se motim naj me pa nekdo popravi. Verjetno imaš res več izkušenj kot jaz, pa se mi vseeno zdi mal pretirano tole o smradu in eksplozijah. Je pa treba bit previden.
V8 + Jet drive
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » To Jul 27, 2010 14:34

se opravičujem, mislil sem na motornjake, pri teh plovilih je želja večine, da je na 6-8 metrov čimveč ležišč, vsaj za 2 družine, stojna višina v wc-ju ipd., nam pa je všeč manjša kabina in veliko prostora na soncu-palubi, pa stabilno - nižje plovilo z dobrimi plovnimi lastnostmi, ne da plovemo po valovih in skačemo kot delfini
Sung
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Sung » To Jul 27, 2010 15:30

Torej, kateri čoln bi bil najbolj primeren glede starosti, opremljenosti, plovnosti, itd.?
Minimalna dolžina čolna je 8m.
Lp, Sung
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » To Jul 27, 2010 18:48

Mislim, da bi to znal biti čim mlajši letnik, z veliko oprame in dobrimi plovnimi lastnosti. Pa tam nekje 8m dolg. :D :D :D

Hecam se.

Izredno težko je tako svetovat. Poskusi tako vprašat za avto. Katera starost, oprema in lega na cesti. Pa 5m mora bit dolg. :shock: :shock: :shock: Nemogoče je tako svetovat. Za prvi tako dolg čoln, je potrebno kar nekaj vaje in maneverskih spretnosti. Saj ko je morje mirno ni nobenega problema, ko pa začne pihati in te bočno nositi, pa še valovi in ostali čolni v bližini....
Tex je najbrž malo posplošil, ali pa mogoče pozabil, kako je bilo, ko je prvič sedel za krmilo 8m barke, brez ene same izkušnje.
Kot so ti že namignili, je pri taki dolžini pomembna tudi notranjost. Koliko ležišč pa sploh rabiš? Boš imel to nekje privezano, ali jo boš vozil?

Trenutno ti lahko dam samo ta nasvet. Na internetu je precej preprodajalcev, zato vzemi s seboj nekoga, ki se na barke spozna......
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » To Jul 27, 2010 20:12

Prvo si moraš zamislit ali boš plovilo vozil ali boš imel privez.Potem kako zastavo hočeš imet (trije imajo usa, en HR in en SLO),tukaj malo mešaš klobase in jajca, nato koliko ležišč, za kako uporabo bom imel plovilo (bom spal na njemu-namesto apartmaja,ali se bom vozil samo na plažo), potem pa vzdrževanje plovila (€ :arrow: ).O.K.Denar ti morda ravno ne dela problemov, nato pa nastopi tukaj še kilometrina, ki si jo boš z leti nabral -izkušnje.Daleč od tega da bi ti zavidal ker si hočeš nabavit barko nad 8m, vendar mislimda nas je kar nekaj ki smo začeli z majhnim in so oz. bomo počasi zrasli na malo večja plovila.Verjemi da 8m ni mačji kašel pri pristajanju in privezovanju.

P.S. Uspešen nakup ti želim, pa karkoli boš kupil 8)
Ure dnevi leta tečejo....
mattheos
Poročnik korvete
Kraj: Atene - Grcija

OdgovorNapisal/-a mattheos » To Jul 27, 2010 21:26

8 metrov coln 2 druzine POCITNICE ??????
NEMOGOCAAAAA STVAR!!!!

verjamem da dosti od razumete zakaj tako pravim.. v tako majhnem prostoru bi se dve druzine pobile ze drugi dan...

Kupec colna mora najprej vedeti...kako in zakaj zeli uporabljati coln

Ce zeli veliko in varno potovati naj si izbere primeren coln za visoko morje, toraj sigurno 8 + metrov...ne prevec visok, globoki V, motor dizel z majhno porabo,, dosti goriva in dosti vode,,

Ce zeli sedeti v marini in na njemu uzivati vecerni bacardi si lahko kupi tudi vecjo BANJO saj im bo isto sluzila...

V VSAKEM PREMERU PA : MORA IZBRATI DOBRO DRUSTVO Z KATERIM BO COLN UPORABLJAL :lol: (ZENSKA NA COLNU JE LAHKO SAMO ENA :twisted: )
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jul 27, 2010 21:48

Kaj pa kakšen Regal ?

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=83807

Meni je sicer všeč tale, pa še cena je pametna...

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=85185

Tudi kak sea ray 290 bi bil good, toda malo imajo preterane cene !

Odliči se, lai 1 motor ali 2 :D, z dvema je manevriranje poezija, je pa res da je malenkost več stroska...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Jul 27, 2010 21:59

Se strinjam z adrianom, tudi glede kant, zato je pa cena temu primerna, enaka kot 30 let star Maestral 700 z topedom 18kw. Ker berem na tem forumu o zelo pogostih problemih Z-nog in Mercruiserih, si tudi mislim svoje o kvaliteti teh.
Za vse, ki so tako sigurni v stare turistične gliserje, pa mislim, da je dal dovolj slik na forum že Nikola Tesla, glede požarov, če povzamem, gorijo vedno neki gliserji ameriške proizvodnje, ali se morda motim.
Je pa malo čudno, kaj vse je zamenjano pri 15let stari barki, že v oglasu samem je omenjeno.
Nazadnje spremenil Gaso, dne To Jul 27, 2010 23:45, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov