Začetnik: nakup čolna
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Začetnik: nakup čolna
Pozdravljeni!
Sem Anže iz Ljubljane in sem nov na vašem forumu.
Pred dvema letoma smo z družino kupili Zodiacov gumenjak s trdim dnom (3,1m) in 4-takni Tohatsu motor (9,8 km). Nad čolnom smo navdušeni in nam več kot odlično služi.
Kjub temu pa so nas sedaj morski užitki povsem obsedli in v prihodnosti razmišljamo o nakupu malo večjega čolna (nekako do 5m) in sicer si želimo nekaj podobnega fishermanu, s katerim bi se lahko po morju vozili malo bolj resno in lovili ribe.
Ker o motornih čolnih ne vemo prav nič, vas prosim za nasvete:
-kakšen čoln in motor predlagate?
-katere firme naj spremljamo?
-kje je takšen čoln najugodneje kupiti?
-ali bi bilo bolje in kje je zanesljivo kupiti rabljen čoln?
-kakšne so razumne cene za nov in kakšne za star čoln, motor ter prikolico z omenjenimi karakteristikami.
Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za vsakršen nasvet!
Lep pozdrav!
Anže
Sem Anže iz Ljubljane in sem nov na vašem forumu.
Pred dvema letoma smo z družino kupili Zodiacov gumenjak s trdim dnom (3,1m) in 4-takni Tohatsu motor (9,8 km). Nad čolnom smo navdušeni in nam več kot odlično služi.
Kjub temu pa so nas sedaj morski užitki povsem obsedli in v prihodnosti razmišljamo o nakupu malo večjega čolna (nekako do 5m) in sicer si želimo nekaj podobnega fishermanu, s katerim bi se lahko po morju vozili malo bolj resno in lovili ribe.
Ker o motornih čolnih ne vemo prav nič, vas prosim za nasvete:
-kakšen čoln in motor predlagate?
-katere firme naj spremljamo?
-kje je takšen čoln najugodneje kupiti?
-ali bi bilo bolje in kje je zanesljivo kupiti rabljen čoln?
-kakšne so razumne cene za nov in kakšne za star čoln, motor ter prikolico z omenjenimi karakteristikami.
Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za vsakršen nasvet!
Lep pozdrav!
Anže
Dobrodošel.
Tudi sam imam podoben problem
Trenutno imam Zodiac 3,4 in Tohatsu 18 in iščem kaj večjega. Ne vem če bi šel na večji gumenjak s trdnim dnom in konzolo ali kaj drugega. Opcija so še male barke tipa Arba 500 (glej topic
) ali pa celo malo bolj konkretna Drago 550/570. Vsekako imam dokaj skromen budget 
Tudi sam imam podoben problem
Trenutno imam Zodiac 3,4 in Tohatsu 18 in iščem kaj večjega. Ne vem če bi šel na večji gumenjak s trdnim dnom in konzolo ali kaj drugega. Opcija so še male barke tipa Arba 500 (glej topic
Najlepša hvala za zelo koristno informacijo. Tudi sam nisem poznal znamk Arba, Bakan in Reful, ponujajo pa točno takšne čolne kot si ga želimo... Ko se bomo lotili kupovanja, se bomo natančno pozanimali, kako najugodneje priti do takšnega čolna. Zanima me še, kako trajno registrirati čoln na Hr?
Še enkrat hvala!
Lep pozdrav,
Anže
Še enkrat hvala!
Lep pozdrav,
Anže
-
Bouges Nina
- Admiral
Hvala za nasvet!
Verjamem, da ste navdušeni nad omenjenim čolnom (sem pogledal slike, izgleda odlično), vendar takšen čoln presega naše potrebe in bi bil tudi prevelik finančni zalogaj.
Glede na nasvete in opise, se bomo verjetno odločili za Arbo 500 ali Bakan 5 cabin. Morda pa bo takrat, ko bomo kupovali, na trgu že kakšna nova ponudba ali pa se bo kje ugodno prodajala rabljena tovrstna barka.
Lep pozdrav!
Anže
Verjamem, da ste navdušeni nad omenjenim čolnom (sem pogledal slike, izgleda odlično), vendar takšen čoln presega naše potrebe in bi bil tudi prevelik finančni zalogaj.
Glede na nasvete in opise, se bomo verjetno odločili za Arbo 500 ali Bakan 5 cabin. Morda pa bo takrat, ko bomo kupovali, na trgu že kakšna nova ponudba ali pa se bo kje ugodno prodajala rabljena tovrstna barka.
Lep pozdrav!
Anže
-
Bouges Nina
- Admiral
Gaso napisal/-a:Trajno lahko ragistriraš na HR vsak čoln, do 7m z motorjem ne močnejšim od 15kw.
Heh ja, vendar: moraš imeti po novem zraven notarsko izjavo nekoga, ki ima stalno prebivališče v luki kjer prijavljaš, da on nekako odgovarja za čoln ko je na suhem (in nonsens velja samo fizična oseba, pravna oseba (recimo suha marina) ne velja), pa še neko trošarino moraš plačat.
Ja pa tudi 15kw ne vem? Sam imam 22kw 4,6m pa je ravno tako trajno registriran (sicer od 2006)
Zanjimivo, sem imel vedno trajno registrirane, res pa je da imam tam vikend in imam naslov, pač rečeš kakšnemu kolegu glede naslova in dobiš pooblastilo.
Tisto pa plačaš mislim da pomorsko dobro, ker trošarina se plača le pri novem motorju, za tvojo moč motorja pa ni trošarine, le za močnejše.
Pravna oseba ne more veljati, saj bi potem barka morala biti registrirana za gospodarsko dejavnost, ne pa za osebne potrebe, zato mora bit fizična.
Mislim, da so na novo zmanjšali na 15kw, včasih je bilo več, najbolje je preverit na kapetanijah.
Tisto pa plačaš mislim da pomorsko dobro, ker trošarina se plača le pri novem motorju, za tvojo moč motorja pa ni trošarine, le za močnejše.
Pravna oseba ne more veljati, saj bi potem barka morala biti registrirana za gospodarsko dejavnost, ne pa za osebne potrebe, zato mora bit fizična.
Mislim, da so na novo zmanjšali na 15kw, včasih je bilo več, najbolje je preverit na kapetanijah.
Gaso napisal/-a:Zanjimivo, sem imel vedno trajno registrirane, res pa je da imam tam vikend in imam naslov, pač rečeš kakšnemu kolegu glede naslova.
hehm ne bo šlo, sam imam tudi vikend doli pa kolega, ki je letos pri njih nabavil in registriral čoln tudi. Potrebuješ nekoga, ki ima tam stalno prebivališče. Sam imam tudi HR zastavo, vendar od leta 2006. Takrat je kolikor se spomnem tudi bila ena podobna klavzula v zakonu, vendar je luški kapetan rekel samo ko jih jebe
Ja trošarina je na nove zadeve, kolega je kupil novega 5,2 90km. To kar pišeš glede pravne osebe bi mi bilo jasno, če bi bila barka registrirana na pravno osebo. Tu pa gre za to, da ti nekdo garantira, da imaš lahko nekje na suhem čoln (čeprav še sami hrvatje ne vedo, zakaj je takšna postavka v zakonu). To bi pa po moji logiki lahko komot bila suha marina kot pravna oseba (pa ne more biti...).
Pomorsko dobro je drugo, račun za to mi lepo vsako leto pošljejo kar na slovenski naslov .
Pomorsko dobro je drugo, račun za to mi lepo vsako leto pošljejo kar na slovenski naslov .
Ja to njihovo davčno IGMB je treba imet, to imam že zaradi vikenda.
Nisem trajne registracije urejal zadnjih 15 let, prej sem imel pasaro trajno registrirano, pred leti, pa je nisem menjaval, pa kot izgleda se je že dosti spremenilo. Druga resnica pa je da v ML, delajo res vse po propisih kot se šika, zelo vestno opravljajo svoje delo, so pa korektni, v kakšnem Sisku se pa vse uredi, to je pa tudi javna tajna.
Nisem trajne registracije urejal zadnjih 15 let, prej sem imel pasaro trajno registrirano, pred leti, pa je nisem menjaval, pa kot izgleda se je že dosti spremenilo. Druga resnica pa je da v ML, delajo res vse po propisih kot se šika, zelo vestno opravljajo svoje delo, so pa korektni, v kakšnem Sisku se pa vse uredi, to je pa tudi javna tajna.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti