pomoč pri elan 402 gt

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

vulk_4
Desetnik
Kraj: Velenje

pomoč pri elan 402 gt

OdgovorNapisal/-a vulk_4 » Po Dec 20, 2010 22:09

Pozdravljeni
Po dolgem času zopet pišem na forum :)

Letos sem bil prvič z svojim čolnom elan 402 gt na morju. Čoln je bil prenovljen po približno 5 letih 'počivanja'. Čoln je bil dokaj vredu na morju edina težava je bila, da je nekje spuščal.
Dvojno dno je bilo polno vode in vsak drugi dan smo ga vlekli na suho, da smo spustili vodo ven. Predvidevam, da je vzrok težav zadnji vijak. Zanima me, kje bi lahko dobil novega, ter ali bi bilo pametno zapolniti to dvojno dno, da nebi mogla voda več notri?????
Namen imam tudi zamenjati krmno steno, vendar se malo bojim ker mislim, da to ni tako enostavno.

Na čolnu imam motor TOHATSU 40 in je bil čisto ql. Glisiral sem lahko normalno, če so bile notri 2 odrasle. Če pa so bili notri 4 odrasli, pa smo se premikali po polžje. Zanima me ali se da to težavo kako rešiti ????
Glede smučanja pa so tudi določeni problemi. Sin ki ima cca. 65kg se je z lahkoto dvignil iz vode, ostali,ki imajo pa nad 75kg pa jim to ni uspelo. Zanima me ali je rešitev samo nakup boljšega čolna ali lahko s trenutnim kaj izboljšam??

Lp Žiga
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » To Dec 21, 2010 06:52

Nekaj ja kar precej narobe. Leta 1985 sem imel Elanov GT 402 in sem imel enake probleme z vodo v dvojnem dnu... Menjal sem čep (znotraj v luknji, pa ni bilo dosti boljše. Po pomoč sem se zatekel k Vidaliju v Domžale, ki je takrat izdeloval 401 in imel kalupe za to....
Odprl je dno 15 x 15 cm, čoln dal v kalup, tako da ga je stisnilo od spodaj in zgoraj in dno napolnil z purpenom ali neko podobno zadevo in nato luknjo zaprl nazaj..... (če nebi uporabil kalupa nebi smel narediti takšne količine purpena, saj bi lahko čoln počil)
Bilo je precej boljše, občasno se je še nabrala voda, vendar v manjši količini...
Mislim pa, da je tudi z motorjem ali nastavitvijo nekaj narobe, če tudi takrat ni šel, ko ste spravili vodo ven.
Jaz sem imel na takšnem čulnu Evinrude 33, pa smo trije stokilaši brez problema zglisirali (s štirimi ni šlo), smučal sem pa brez problemov pri takratnih 110 kg, :D zdaj sem se pa malo popravil :oops: :oops:
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Dec 21, 2010 07:26

Z 40KM in štirimi osebami bi moral izglisirati skoraj brez problema. Ali si spreminjal trim motorja? Lahko pa, da si že imel toliko vode v čolnu, da je bilo vse skupaj pretežko.
Marsikdo na forumu je že zamenjal oz. obnovil krmno steno, malo pobrskaj po forumu, potem pa bo verjetno mir. Tudi nad 75kg bojo lahko potem smučali, če ne drugače na snegu :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Dec 21, 2010 07:48

Pozdravljen vulk_4!

Nisi povedal koliko vode se ti nabere oziroma jo izpustiš iz dvojnega dna, če je to par deci ni problema, če pa je par deset litrov pa je to nekaj drugega in težko si predstavljam, da bi to prišlo noter zaradi slabega čepa. Jaz sem nove čepe dobil v Elanu. Raje poglej da ni čoln kje počen. Iz tvojega pisanja ne razberem ali je bil čoln obnovljen ali ne in pa kaj oz. zakaj, sploh če nisi prvi lastnik. V dvojnem dnu 402 je notri pena, ki naj bi bila purpen pa ni(meni deluje bolj kot tista za ikebana za na britof :? ) in ko se ta hudič napije vode je problem. Če imaš možnost stehtaj čoln org. suha teža čolna je 170kg(+ motor + oprema) in boš videl koliko je napit. S tvojim motorjem bi moral čoln iti kar po zraku razen če imaš napačen korak elise ali pa okvaro na motorju.
330i
Kontraadmiral

Elan 402

OdgovorNapisal/-a 330i » Če Dec 30, 2010 23:50

Še moje izkušnje z Elanom 402 izpred cca. 15 - 25 let:
- z motorjem Johnson 50 je šel super, glisiranje s štirimi odraslimi ni bil nikoli problem pri mirnem morju
- celo smučali smo, ko smo delali premike (na plažo in nazaj)
- pri dveh odraslih me je z lahkoto potegnil ven na mono smučki (takrat sem imel cca. 80 do 85 kg)
- ko me je takratna punca (sedanja žena) vozila na mono je je bila na cca. 90% gasa, da je bila zame prava hitrost

Čoln vaše in naše mladosti...
mirko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a mirko » Pe Apr 08, 2011 08:13

zdravo!

ker se sezona hitro pribljižuje sem se odločil, da malo preuredim sprednji del pod palubo na mojem gt 402. Zato bi vas prosil za kakšen nasvet oz če prilepite kakšno fotko kako imate vi urejen ta prostor. Tukaj bi imel rezervoar za gorivo, sidro, vrvi in bodobne stvari.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Apr 08, 2011 08:38

Naredi vmesno polico(iz vezane plošče) in jo nasloni na rob, ki je nekje na sredini, zlaminiraj s poliestrom na rob da bo fiksna, na vsaki strani narediš odprtino preko katere gre potem gurtna, ki fiksira tank. Zapirat odprtine pod volanom pa raje ne, ker ne boš imel kam dati nog.
mirko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a mirko » Pe Apr 08, 2011 09:47

kocka ali imaš morda kakšno sliko da vidim kako imaš ti to urejeno.drugače pa ni slaba ideja.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Apr 08, 2011 12:11

Tako sem imel(fiksiran v premcu , tankaš z vrha premčne) na prvem 402 pa na žalost nimam slik od te stvari, na drugem sem imel tank, sidra, kramo pod sedeži. Vedi pa da premec pri 402 po valovih precej tolče in če ne bo poln tank bo vleklo zrak.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti