OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 11, 2008 17:12
Evo takole je stvar! Kot je že omenil nemo, prihaja nova zakonodaja, je pa sicer že sedaj v veljavi zakon, da ne smeš presegati nekih določenih decibelov. To je ravno CE norma in izjava o skladnosti. Priloga I. C. 1 govori ravno o tem... To pomeni, da v EU ne moreš kupiti novega plovila, ki bi hrumelo... Prepovedan je tudi preklopen sistem "Captain's Call", kar jasno piše tudi na vseh cenikih!!! To je dodatna oprema, ki se lahko naroči le za USA tržišče. Resnica pa je taka, da se taki čolni prodajajo tudi pri nas. Če pač stranka doplača 2.500 EUR za hrup, ji vsak z veseljem ustreže...
Torej, če hočeš ropotati na okoli, potem obvezno preklopno. To da se boš hrupa naveličal sam pa niti slučajno ne drži, saj ga med plovbo ne slišiš. Razlika med odprtim in zaprtim izpuhom med plovbo ni slišna na normalnem gliserju. Mogoče se malenkost občuti na zadnjih sedežih... Te pa zaradi tega toliko bolje slišijo ljudje okrog tebe, ki jim greš lahko tudi zelo na živce.
Glede tvojega motorja je pa tako, da nima ekstremno močnega zvoka. Za moj okus je malo prerezek (manjka mu kubature). Spet druga stvar je ta, da nič ne pridobiš. MAG 350 je z lahkoto napeljan čez Bravo nogo in ga nič ne duši! Če izpuh predelaš in med polnim gasom preklapljaš, ne bo učinka na performansah...
Je pa povsem druga zgodba "big block" Mercruiser. Oznaka je recimo MAG 496 HO, to je 8.1 L V8 motorček s 425 konji. Napeljan je čez Bravo X nogo, ki pa mu ne daje dovolj dihanja. Za primer sem lahko navedem, ko sem se letos vozil tudi z Doral-ovim Phazarjem. Čoln odličen, dolg 24', športnik na kubik. Notri omenjeni Magnum, Bravo 3 X, preklopljivi izpuhi. Ko ga vžgeš s preklopom čez nogo motor lepo prede, malo ogrevanja iz marine, potem odpiranje izpuhov, zasliši se bobnenje pri 1.000 vrt/min. Motor ima res globok in krasen zvok. Potem še malo ogrevanja in izglisiranje. Pri 2.500 vrt/min lepo glisiramo, zaprem izpuhe in gasa... Do konca. Števec za hitrost se ustavi pri 61 miljah, vrtljaji pri 4.800... Malo mi ni jasno, zakaj ne gre več (no že to je ogromno!!!) in potem odprem izpuhe... Vrtljaji so v tistem trenutku poskočili na 5.000, še malo počakam in obratomer se ustavi za las pod 5.100. Čoln brzi s hitrostjo med 68 in 70 milj!!!! NORO. Vsa okolica pa sliši naš izpuh, žal!
Kaj podobnega pa žal ne bo na 350-ki, ki svojih 5.7L lepo prelije že čez propeler in kanale v Bravo 3...
LP