Zunanji izpuh ?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Zunanji izpuh ?

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Jan 11, 2008 00:56

Torej, govora o tem je bilo že veliko, toda še vedno nisem povsem odločen !

Ker imam v Čolnu luknje za zunanji izpuh, ter čakam nov motor MAG350 bi le tega rad naštimal !
Sedaj pa me nekateri prepričujejo naj naredim na preklop, ( dražje) drugi, naj stvar speljem direktno ( ceneje in mnogo lažje )

Zanima me ali bo hrup dosegel tako stopnjo pri direktnem izpuhu, da me bo sita cela marina, oz to mi je nekako vseeno :twisted: zanima me ali jih bom sit tudi sam ? :D ( koliko se to sliši med samo vožnjo, in pa pri parkiranju ? )
In pa ali mi lahko "hrvaška modra mornarica" napiše kakšen listek z denarno nagrado ?

Se je take predelave lotil že kdo sam, oz ali komu morda kje ležijo le ti izpuhi ?

Hvala lp.Tex
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Pe Jan 11, 2008 09:50

pozdravljeni!

ta tvoj komentar oziroma to da ti je vseeno, se mi zdi precej resno in neodgovorno. Prav zaradi takih tipov kot si ti (ki jim je vseeno za druge) prihaja do konfliktov. Predvideva da ti je vseeno če ti povzročaš hrup, predvideva da znaš biti pa zelo pameten če ga kdo povzroča tebi!!! Nezrelost totalna!!

Torej, izpuh v vodo in obzirnost do ostalih!

Tako!!!!!
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

zunanji izpuh

OdgovorNapisal/-a morski volk » Pe Jan 11, 2008 10:54

Zunanji izpuh brez preklopa?!!!!
Verjetno te bodo sprejeli v vseh marinah odprtih rok in ti ob privezu ponudili tudi šilce domačega, kruh in sol. S sosedi v marini pa boste ob prijetno toplih poletnih večerih prebirali poezijo ob kozarčku vina in domačem pršutu.
A bi se res temu vsemu odreku zaradi stroška preklopa izpuha?
Čez nekaj časa bo tvoj zunanji izpuh najbolj motil prav tebe!
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Jan 11, 2008 11:28

Ne vem, ce ves, da je ze v pripravi evropski zakon, ki pravi da 180cm za plovilom hrup ne sme presegati dolocenih decibelov.Z tem bodo imele tezave nekatere vecje ladjedelnice, kot npr. Magnum in Cigarette. Razen tega, je voznja na dolge proge z velikim hrupom zelo neprijetna in povzroca glavobol. Raje bi se potrudil speljati izpuhe pod vodo, ceprav je vec dela in drazje. Naredil bos sam sebi uslugo.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Pe Jan 11, 2008 11:38

Tex in ostali lep dober dan!

Občutek imam, da nas Tex malo testira, da vidi prag naše tolerance. Živimo v času vsak dan večje ekološke osveščenosti (hvala Bogu!) in si sploh ne znam predstavljati takšno hrumenje in to slovenskega čolna na Jadranu; res pa je, da sem lani poslušal zelo podobno a mnogo močnejše hrumenje neke ladje,( "menda "predpotone vojaške ali pa ribiške" - nevem - bila je prava mrcina), ki je hrumela dvakrat na dan skozi pašmansko ožino in jo je bilo slišati po celem zadarskem Arhipelagu (malo pretiravam).
"Naravo smo si sposodili od vnukov" je geslo, ki naj bo vsem nam vzpodbuda, da bomo vedno lepo ravnali z naravo pa kjerkoli že bomo.
Prepričan sem, da tudi ti Tex tako ravnaš! Lp
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 11, 2008 17:12

Evo takole je stvar! Kot je že omenil nemo, prihaja nova zakonodaja, je pa sicer že sedaj v veljavi zakon, da ne smeš presegati nekih določenih decibelov. To je ravno CE norma in izjava o skladnosti. Priloga I. C. 1 govori ravno o tem... To pomeni, da v EU ne moreš kupiti novega plovila, ki bi hrumelo... Prepovedan je tudi preklopen sistem "Captain's Call", kar jasno piše tudi na vseh cenikih!!! To je dodatna oprema, ki se lahko naroči le za USA tržišče. Resnica pa je taka, da se taki čolni prodajajo tudi pri nas. Če pač stranka doplača 2.500 EUR za hrup, ji vsak z veseljem ustreže...
Torej, če hočeš ropotati na okoli, potem obvezno preklopno. To da se boš hrupa naveličal sam pa niti slučajno ne drži, saj ga med plovbo ne slišiš. Razlika med odprtim in zaprtim izpuhom med plovbo ni slišna na normalnem gliserju. Mogoče se malenkost občuti na zadnjih sedežih... Te pa zaradi tega toliko bolje slišijo ljudje okrog tebe, ki jim greš lahko tudi zelo na živce.

Glede tvojega motorja je pa tako, da nima ekstremno močnega zvoka. Za moj okus je malo prerezek (manjka mu kubature). Spet druga stvar je ta, da nič ne pridobiš. MAG 350 je z lahkoto napeljan čez Bravo nogo in ga nič ne duši! Če izpuh predelaš in med polnim gasom preklapljaš, ne bo učinka na performansah...
Je pa povsem druga zgodba "big block" Mercruiser. Oznaka je recimo MAG 496 HO, to je 8.1 L V8 motorček s 425 konji. Napeljan je čez Bravo X nogo, ki pa mu ne daje dovolj dihanja. Za primer sem lahko navedem, ko sem se letos vozil tudi z Doral-ovim Phazarjem. Čoln odličen, dolg 24', športnik na kubik. Notri omenjeni Magnum, Bravo 3 X, preklopljivi izpuhi. Ko ga vžgeš s preklopom čez nogo motor lepo prede, malo ogrevanja iz marine, potem odpiranje izpuhov, zasliši se bobnenje pri 1.000 vrt/min. Motor ima res globok in krasen zvok. Potem še malo ogrevanja in izglisiranje. Pri 2.500 vrt/min lepo glisiramo, zaprem izpuhe in gasa... Do konca. Števec za hitrost se ustavi pri 61 miljah, vrtljaji pri 4.800... Malo mi ni jasno, zakaj ne gre več (no že to je ogromno!!!) in potem odprem izpuhe... Vrtljaji so v tistem trenutku poskočili na 5.000, še malo počakam in obratomer se ustavi za las pod 5.100. Čoln brzi s hitrostjo med 68 in 70 milj!!!! NORO. Vsa okolica pa sliši naš izpuh, žal!
Kaj podobnega pa žal ne bo na 350-ki, ki svojih 5.7L lepo prelije že čez propeler in kanale v Bravo 3...

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Jan 13, 2008 22:48

No sedaj ste me res napadli, :oops: bom pač moral reskirati malo več denarja prav za preklopni sistem, oz bom res razmislil, kaj storiti če je res zvok 5.7 tako brezvezen.
Prepričan sem, da motil ne bom nikogar, ko se bom peljal čez kvarner ;)

Mi lahko potem odgovorite, kako se bodo vozile stare Formule SR in podobni, katere imajo, prav vse že v originalu, samo direkten izpuh !

Ena lepa se prodaja, SR 311, z 2x 454 in direktnim izpuhom :D
Ugodno ;)

PS: klical sem na kapitanijo v piran, in odgovor je tak :
"če ima plovilo v originalu samo zunanji izpuh,in je že registrirano potem ne vidimo problemov"
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 14, 2008 00:00

Ja točno tako kot so rekli! Enako recimo v starem VW hrošču ali pa NSU princu ni treba biti privezan, saj nimata vgrajenih varnostnih pasov! Ali pa katalizatorji, ista zgodba, imajo jih šele avtomobili od leta '93 naprej. Tudi za čolne to velja za nove, ko ga prvič registriraš. Če pa je star, bo lahko še naprej hrumel...

Zvok "malega" magnuma pa ni ravno brezvezen. Ne tako razumet... Poje kar lepo, je pa res, da mu manjka nekaj odraslega basa, ki pa ga večji magnumček 496 premore na pretek.

Preklop vsekakor priporočam, saj se včasih želiš pripeljati rudi čim manj opaženo. Recimo ponoči ali pa ko precej piha ti moraš pa pristati. Verjemi, da je bolje, da te gleda čim manj ljudi, z zunanjim izpuhom boš pa to težko dosegel. :wink:
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Po Jan 14, 2008 17:21

Tex napisal/-a:Prepričan sem, da motil ne bom nikogar, ko se bom peljal čez kvarner ;)

Saj se ne gre samo za ljudi. Kaj pa ribe in ostale živali v morju? Potem se pa potapljači sprašujemo zakaj so ribe med sezono tako preplašene!
hamster
Praporščak

OdgovorNapisal/-a hamster » Po Jan 14, 2008 18:53

Ampak saj ribe pri zunanjem izpuhu niso prestrašene, mislim, se v vodo manj sliši? Ali se motom?

Je pa gotovo lahko zoprno za ljudi, če je tega preveč.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 14, 2008 20:55

Haha, tole z ribami je mogoče res zanimivo za raziskati. Verjetno imaš prav, da je pri zunanjem izpuhu hrup pod vodo celo manjši... Zvok se namreč na vodni površini kar precej odbije...
Je pa tako, da ko boš dirkal čez Kvarner res ne boš nobenega motil, verjetno tudi rib ne, samo v slabi uri boš pa ti v Malem Lošinju, kjer boš zelo moteč. :wink:

LP
Nazadnje spremenil admin, dne To Jan 15, 2008 18:58, skupaj popravljeno 1 krat.
hamster
Praporščak

OdgovorNapisal/-a hamster » To Jan 15, 2008 09:29

Saj vem. Sam imam zelo redko priložnost prisluhniti zunanjim izpuhom (vsaj tem na V8 motorjih), ker jih na mojem koncu Jadrana ni prav veliko. Če pa bi moral to ropotanje vsak dan prenašati...recimo tako: glasen rock koncert 1x na mesec je (zame) super zadeva, ampak ne bi pa rad živel tam.
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » Če Jan 31, 2008 00:47

Tex jaz ti pa takole povem. Imel sem Bayliner 175BR z MerCruise-jevim motorejm 3.0L, cilindri inline s pičlimi 135 konjskimi silami in Alpha I peto. Nekega dne sem prišek na idejo, da bi pa naredil neposredene izpušne cevi. In ko svoj izdelek postavim v vodo, obrnem ključ in brum. Zvok se mi je zdel bistveno boljši. Lepo je "rohnelo", bližnji slušatelji, pa se derejo, da naj že neham s to ropotijo (ura je bila 5:30 zjutraj)m jaz pa sem samo odvrnil, da če jim kaj ni všeč, naj se obrnejo na kapetanija, ali pa policijo. Čez kakšen mesec sem čoln prodal in glej ga no zlomka, na živce mi je šel moj lastni bivši čoln. Ravno ko človek lepo zadrema po popoldanskem kosilu, pa začne ropotati.
Sedaj sem lastnik Formule 41 Fas'tec Arrow limited edition, ki ima dva "big block" Mercruiser 7.4 supercharged s skupno močjo 960 konjev in serijsko neposrednimi izpušnimi cevmi in ko se motorja prižgeta se iz marine vozim s sklonjeno glavo, ker me po moje ljudje gledajo kako sem neolikan (ko ob treh zjutraj odpraviš na kakšen krog, ker ne moreš spati - in potem tudi drugim ne pustiš). Na gliser zagotovo pride v najkrajšem možnem času preklopni sistem, ker se enostavno pri 90+ miljah enostavno zaradi ropota skozi izpušne cevi ne da slišati niti človeka, ki se ti "dere" 3 cm od ušes.

Upam, da ne boš ponavljal moje napake in se odločil samo za odprti sistem, ker se ti lahko zgodi, da se ti vse povrne, kot se je meni.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 06, 2008 23:53

Highlander, kje imaš sidrano raketo ? Rad bi enkrat videl 41tko,
Jaz se trenutno odločam za nakup SR311, cena je ugodna čoln je odličen...
Če se najde še kak kupec za moj Aquatron, grem pa v nakup !

Ps: za izpuh se slišiva....
hamster
Praporščak

OdgovorNapisal/-a hamster » Sr Feb 13, 2008 21:28

http://www.boattest.com/Resources/view_news.aspx?NewsID=707
Našel sem zamimivo novico s področja izpushov visokozmogljivih motorjev na ''cigaretastih'' čolnih. Zadeva se imenuje X-haust Noise Reducer in je (bo) dobavljiva na nekaterih Mercuryevih motorjih. Baja 35 Outlaw tako zdaj ustreza standardom EU, zmogljivosti pa naj bi ostale neokrnjene.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov