kakšno razmerje menjalnika za barko

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

kakšno razmerje menjalnika za barko

OdgovorNapisal/-a pale » To Feb 08, 2011 20:42

kupujem hidravlični menjalnik za mojo barko v katiri bo motor 240d,prostornine 2.4 šest cilindrov 85ks.barka bo imela teže nekje med 4,5do5 tone.velikost vijaka še nisem izmeril bom jutri.zanima kakšno razmirje menjalnika bi bilo najboljše.
vesel bom vsakega namiga .
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » Sr Feb 09, 2011 21:22

očitno je vprašanje prezahtevno bom vprašal drugače :roll:
kašne motorje in menjalnike imate na 10meterskih barkah.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Feb 09, 2011 22:24

Izpodrivna??
Propeler imaš že??
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Sr Feb 09, 2011 23:32

Pale,tega problema si se čisto prav lotil-jaz sem lani na firmi Adriatic propeleri iz ZD spraševal po najoptimalnejši kombinaciji motorja,menjalnika in propelerja za 8m izpodrivno barko,pa so mi odgovorili ravno po tem vrstnem redu,kot ti sprašuješ- kakšen motor,koliko obratov,kakšen je lahko največji premer propelerja in po tem ti izračunajo kopčo-menjalnik. Seveda je važna tudi teža barke,dolžina VL,največja širina,oblika podvodnega dela trupa...Ampak dosti se pri klasičnih izpodrivnih oblikah ne zmotijo,ker tam tako ni nobene filozofije o željenih hitrostih,oblike pa so več ali manj slične. Imaš pa,Pale,na hrvaškem forumu Ribolov na moru,par mojstrov,ki to obvladajo in pa tudi par tem o teh zadevah. LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Feb 10, 2011 10:51

načeloma za izpodrivno barko je bolje da je razmerje veliko 1:2.3 ali več, ter propeler večjega premera z manjšim korakom, ampak vse ti morejo izračunati, sem pa skoraj siguren da ti bodo predlagali veliko razmerje, če imaš razmerje 1:2 ali manj so občajno kasneje možni problemi s kavitacijo v kolikor je barka počasna. Glede na razmerja v podobnih barkah bi tekel da je pravo nekje v teh mejah 1:2.3 - 1:2.5, seveda je pa odvisno koliko je prostora, glede premera propelerja.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Feb 10, 2011 21:01

Zopet je Gaso podal egzakten odgovor. ODLIČNO!!
Pale vedno izhajaš verjel ali ne iz maksimalnega premera propelerja in ne od motorja pri izpodrivnih plovilih. Največji problem je kavitacija, saj kasneje z korakom ne boš mogel več nič narediti, če se ti bo propeler (prehitro) vrtel v kavitacijskem ("brezvodnem") prostoru. Vedno pa se strmi k dvema dejavnikoma, ki najbolj vplivata na izkoristek propelerja in to je premer, ki naj bi bil čim večji in hitrost vrtenja propelerja, ki mora biti čim nižja. Pri gliserjih je zadeva drugačna saj se upor z povečevanjem hitrosti nad teoretično hitrostjo trupa zmanjšuje pri izpodrivnih pa samo narašča.

Gaso prav rad bi videl, da se nam pridružiš na kakšnem srečanju, saj kot vidim imaš zares ogromno izkušenj, vsi tvoji nasveti pa so izredno kvalitetni.

Moja barka ima cca 10m vodne linije, 55 konjski motor, teža 10t, optimalna hitrost 6,3 vozla, Propeler (ne najdem podatka), razmerje menjalnika pa je skoraj 1:3 (točno 1:2,84), http://www.jlm-perkovic.hr/hr/kopce.php

Lep pozdrav Nikola Tesla
pale
Admiral

OdgovorNapisal/-a pale » Če Feb 10, 2011 21:19

fantje hvala za mnenja in nasvete.možnost velikosti propelarja bom izmeril jutri in ga posredoval.zadeva pa me zanima zato ker mislim na zagrebškem sejmu nabavit menjalnik,potem pa posledično še osovino in propeler,malo kasneje. :lol:
Slika
Slika
vodne linije je tam nekje 9m

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov