kupujem hidravlični menjalnik za mojo barko v katiri bo motor 240d,prostornine 2.4 šest cilindrov 85ks.barka bo imela teže nekje med 4,5do5 tone.velikost vijaka še nisem izmeril bom jutri.zanima kakšno razmirje menjalnika bi bilo najboljše.
vesel bom vsakega namiga .
kakšno razmerje menjalnika za barko
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Pale,tega problema si se čisto prav lotil-jaz sem lani na firmi Adriatic propeleri iz ZD spraševal po najoptimalnejši kombinaciji motorja,menjalnika in propelerja za 8m izpodrivno barko,pa so mi odgovorili ravno po tem vrstnem redu,kot ti sprašuješ- kakšen motor,koliko obratov,kakšen je lahko največji premer propelerja in po tem ti izračunajo kopčo-menjalnik. Seveda je važna tudi teža barke,dolžina VL,največja širina,oblika podvodnega dela trupa...Ampak dosti se pri klasičnih izpodrivnih oblikah ne zmotijo,ker tam tako ni nobene filozofije o željenih hitrostih,oblike pa so več ali manj slične. Imaš pa,Pale,na hrvaškem forumu Ribolov na moru,par mojstrov,ki to obvladajo in pa tudi par tem o teh zadevah. LP
načeloma za izpodrivno barko je bolje da je razmerje veliko 1:2.3 ali več, ter propeler večjega premera z manjšim korakom, ampak vse ti morejo izračunati, sem pa skoraj siguren da ti bodo predlagali veliko razmerje, če imaš razmerje 1:2 ali manj so občajno kasneje možni problemi s kavitacijo v kolikor je barka počasna. Glede na razmerja v podobnih barkah bi tekel da je pravo nekje v teh mejah 1:2.3 - 1:2.5, seveda je pa odvisno koliko je prostora, glede premera propelerja.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Zopet je Gaso podal egzakten odgovor. ODLIČNO!!
Pale vedno izhajaš verjel ali ne iz maksimalnega premera propelerja in ne od motorja pri izpodrivnih plovilih. Največji problem je kavitacija, saj kasneje z korakom ne boš mogel več nič narediti, če se ti bo propeler (prehitro) vrtel v kavitacijskem ("brezvodnem") prostoru. Vedno pa se strmi k dvema dejavnikoma, ki najbolj vplivata na izkoristek propelerja in to je premer, ki naj bi bil čim večji in hitrost vrtenja propelerja, ki mora biti čim nižja. Pri gliserjih je zadeva drugačna saj se upor z povečevanjem hitrosti nad teoretično hitrostjo trupa zmanjšuje pri izpodrivnih pa samo narašča.
Gaso prav rad bi videl, da se nam pridružiš na kakšnem srečanju, saj kot vidim imaš zares ogromno izkušenj, vsi tvoji nasveti pa so izredno kvalitetni.
Moja barka ima cca 10m vodne linije, 55 konjski motor, teža 10t, optimalna hitrost 6,3 vozla, Propeler (ne najdem podatka), razmerje menjalnika pa je skoraj 1:3 (točno 1:2,84), http://www.jlm-perkovic.hr/hr/kopce.php
Lep pozdrav Nikola Tesla
Pale vedno izhajaš verjel ali ne iz maksimalnega premera propelerja in ne od motorja pri izpodrivnih plovilih. Največji problem je kavitacija, saj kasneje z korakom ne boš mogel več nič narediti, če se ti bo propeler (prehitro) vrtel v kavitacijskem ("brezvodnem") prostoru. Vedno pa se strmi k dvema dejavnikoma, ki najbolj vplivata na izkoristek propelerja in to je premer, ki naj bi bil čim večji in hitrost vrtenja propelerja, ki mora biti čim nižja. Pri gliserjih je zadeva drugačna saj se upor z povečevanjem hitrosti nad teoretično hitrostjo trupa zmanjšuje pri izpodrivnih pa samo narašča.
Gaso prav rad bi videl, da se nam pridružiš na kakšnem srečanju, saj kot vidim imaš zares ogromno izkušenj, vsi tvoji nasveti pa so izredno kvalitetni.
Moja barka ima cca 10m vodne linije, 55 konjski motor, teža 10t, optimalna hitrost 6,3 vozla, Propeler (ne najdem podatka), razmerje menjalnika pa je skoraj 1:3 (točno 1:2,84), http://www.jlm-perkovic.hr/hr/kopce.php
Lep pozdrav Nikola Tesla
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov