premazi

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

soncius
Kapitan bojne ladje

premazi

OdgovorNapisal/-a soncius » Sr Apr 18, 2007 13:52

Pozdravljeni!
Opazil sem sicer že kar nekaj debat na to temo, a žal brez informacij ki jih jaz potrebujem.
Skratka kupil sem novega fišermana in ga mislim imet v kampu v vodi od maja do septembra. Zato me zanima kaj svetujete kar se tiče premazov? A je to potrebno narediti preden se ga da prvič v vodo? Je možno to narediti na prikolici?

Hvala vsem!
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Apr 18, 2007 20:06

Najbollje je, da trup pod vodno linijo pobrusis z 180 papirjem, uporabis dober primer, npr. light primer od HEMPEL in nato za coln, ki bo dosegal hitrosti med 15 in 30 vozlov samocistilni trd antifouling. Sam uporabljam International micron 33 z odlicnimi rezultati. ( 2 roki)
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 18, 2007 20:37

Vsekakor naredi to predno ga daš v vodo, ker drugače ne boš naredil. :D
To je realnost, kako začasna rešitev postane trajna.
Kako ti je svetoval že nemo, malo pa poglej še sosednjo debato na to temo.
Vsekakor je to možno narediti na prikolici. Najprej spusti bočna kolesa, in čoln podpri le v eni točki (poleg srednjih koles). Tako bo ostalo manj nepobarvanih delov. Potem celoten podvodni del urediš, nazadnje pa čoln premakneš malo nazaj in prebarvaš še ostle del, kjer so bila kolesa...

LP
soncius
Kapitan bojne ladje

premazi

OdgovorNapisal/-a soncius » Če Apr 19, 2007 09:25

Hvala obema za odgovor!
A naj bo brus papir na vodni osnovi?
Kje pa ti kupuješ primer-je in premaz?
A obstaja tudi brezbarven?

V vodo pa bom moral čoln dat, saj sicer ne bom vedel kje je vodina linija, mar ne?

A je potrebno tudi motor s čim premazati?

TO je moj prvi čoln, zato malo začetniška vprašanja....
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Apr 19, 2007 20:57

Obstaja tudi brezbarvni premaz, vendar ga ne priporočajo.
To mi je dejal sam predstavnik Hempela na navtičnem sejmu v Zagrebu.
Možakar trdi , da v prozorni premaz ne morejo zamešati veliko antivegetativa, ker potem nebi bil več prozoren.Ne vem ,če je to res, vendar je tu mogoče kaj logike. Jaz že vseskozi uporabljam Hempelov premaz in sem z njim zadovoljen.
Hempel je izdal lično knjižico,kjer imaš vse lepo napisano.Kliči., pa ti jo bodo poslali.
Hempel Umag
52470 Umag Fiandara bb
tel +385-52741-777
Mail hempel-umag@email.hinet.hr
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 19, 2007 23:08

Ja če nimaš pojma kje bi bila vodna linija, ga bo treba dati v vodo in jo označiti. S tem ni nič narobe, hotel pa sem ti svetovati, da potem ko označiš čoln nazaj dvigneš in pobarvaš. Sem že videl frajerje, ki so želeli enako kot ti, ko pa je zadevica zaplavala, se jim ni ljubilo več vleči nazaj na suho :shock: . Potem je bil čoln cel mesec v vodi - seveda brez antifoulinga...

Papir je lahko suhi ali pa vodobrusni, čeprav ti priporočam vodobrusnega. Tako se izogneš prahu, poleg tega pa dela manjše "rise" na površini.

Okrog brezbarvnega antifoulinga sem slišal podobno kot zobar, ti pa svetujem nanos belega, ki se skoraj ne vidi. Predvidevam seveda, da je čoln bel...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti