Cruising on Single Engine

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Cruising on Single Engine

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jun 02, 2011 10:12

Naslova teme sploh nisem spreminjal,ampak sem ga samo skopiral, vidim ,da je v U.S. to priljubljeno,
torej vožnja dvomotorne barke z uporabo le enega ?!

Kaj pravite na to vi,jaz jih poznam ene par ,ki to prakticirajo tudi pri nas :(

PS: To je nekaj za Braneta 40 :twisted:
( Brane pa brez zamere, ampak malo heca mora bit )
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jun 02, 2011 10:20

Kje pa si to pobral Tex? Jaz sem enkrat poskusil, ker me je zanimalo, kako bi zgledalo, če bi slučajno crknil en motor, pa je bilo skoraj nemogoče normalno plut... to je po moje samo izhod v sili.
acvnuk
Viceadmiral
Kraj: Tržič - Krk,Klimno

OdgovorNapisal/-a acvnuk » Če Jun 02, 2011 10:47

Tex a si od tega vikenda dalje mogoče tudi ti med tistimi, ki vozijo barko z dvemi motorji, eden pa je zgolj za okras? Sory mal te morm j.... :lol:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jun 02, 2011 10:55

Ne ne Brane, to sem mislil samo za manjše brzine, recimo tja do 7-8kn, oz za izpodrivno plovbo...

acvnuk, imam že stereo za barko ne skrbi...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 02, 2011 15:32

Načelno ni težave, saj imam motor dovolj navora, da se ne muči, če boš plul res do maximuma teoretične hitrosti... Naprej ni smiselno, saj se bo motor mučil!

Lahko pa nastopi kar nekaj težav:
1. hidravlični volan je vezan samo na en motor (vedno pri Z nogah)
2. alternatorja sta različno spojena... En motor polni štartno banko, drugi pa servisno... Če hočeš, da je vse napolnjeno, potem morata nujno delati oba motorja.
3. med plovbo se ti zaradi vodnega upora vrti tudi druga osovina oziroma gred... Na daleč povsem neškodljivo, lahko pa zariba menjalnik, če je mazan hidrostatično, kar deluje samo takrat, ko deluje motor. Eni blokirajo gred z zavoro, da se ne vrti, drugi dajo menjalnik v prestavo, tretji pa ga pustijo v leru in se vrti, ter tako propeler povzroča precej manj upora...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Jun 02, 2011 16:16

Skratka en cel kup pizdarij.
Na koncu pa pride kupec in mu ni nič jasno, zakaj ima ta lev motor 20 ur več , kot ta desni :?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Če Jun 02, 2011 19:46

Sej se vozš u eno smer z enim, nazaj pa z drugim!
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Jun 02, 2011 20:48

Original-One napisal/-a:Sej se vozš u eno smer z enim, nazaj pa z drugim!

Haha Nejc, ta je dobra !!!

Pa Tex kva ti zdej prebija !!
Ugasni en motor pa boš videl kako gre. Iz mojih izkušenj, naprej za en kur.., nazaj pa še 10 x slabše, pa sem se vozil samo po marini.

Pri nogah je drugače ker je odzivnost večja, pri aksah pa izgubiš dobršen del plovnosti vsaj pri vzratni plovbi, ker ga vleče v eno stran in z majhnimi krmili sploh ne moreš vplivat na smer.

Pa ok, zakaj sedaj tumbaš o tem, a greš na ruto samo z enim motorjem, boš mel drugega kot rezervo ali ga šparaš za muzejsko vrednost :D
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jun 02, 2011 21:38

No, prilagam link, da ne bom izpadal sedaj jaz čudak !

http://baylinerownersclub.org/forum/sho ... hp?t=59283

Sicer pa Original-One, kar pametno razmišljanje...

Mitja, meni gre barka povsem lepo na en motor ! Prav tako je šla tudi Adria 1002, ko sem probal ( 2 motorja 7kn, en motor 6kn ) torej ?

Mitja morda moraš to probat preden greš v ribarico, in ne potem ? :twisted: sicer pa tu je govora o plutju, parkiraš, oz vežeš se itak na dva motorja...

Pa tudi če parkiraš nazaj, je pametno dat nasprotne flape dol, gre bolj naravnost ;) če ti delajo :twisted:

Muzejsko vrednost bodo pa motorji dosegli kljub delovanju,saj imam dobrga mehanika, kadar ne pije :lol:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Če Jun 02, 2011 21:45

če omenimo še izvenkrmne. že na moji se pozna okretnost če je užgan samo en motor. barki je treba cel čaš popravljati smer, je neokretna. govora je o 2 t18 na elanu 495 f. tex bo mel spet kakšno pripombo čez tomose :D
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Jun 02, 2011 21:48

Jest se skos samo na enega vozim pa ni blo nobenih težav. Tut glisira lepo. Pije pa isto. Tako da priporočam tudi ostalim.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Če Jun 02, 2011 22:05

Tex napisal/-a:
Mitja, meni gre barka povsem lepo na en motor ! Prav tako je šla tudi Adria 1002, ko sem probal ( 2 motorja 7kn, en motor 6kn ) torej ?

Mitja morda moraš to probat preden greš v ribarico, in ne potem ? :twisted: sicer pa tu je govora o plutju, parkiraš, oz vežeš se itak na dva motorja...

Pa tudi če parkiraš nazaj, je pametno dat nasprotne flape dol, gre bolj naravnost ;) če ti delajo :twisted:

Muzejsko vrednost bodo pa motorji dosegli kljub delovanju,saj imam dobrga mehanika, kadar ne pije :lol:

Pa evo, saj nisem rekel, da ne gre naprej, si pa dobro videl kako je bilo pri vplutju vzratno brez enega motorja.
Nikako, vleče te v eno stran in si brez bowtrustra čisto nemočen. Bil si zraven. Tko, da tuki ribarica nima nič vmes.
Ja lahko si pa pomagaš z flapi pa probaj, saj ti sedaj delajo.

Mehanika pa zamenjaj ker je tele, ker itak več popije kot tvoj čoln, pa še predrago olje ti ponuja. :evil:

Lp :D
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jun 02, 2011 22:08

ah, o tomosih smo že vse povedali :lol: samo da ti bo delal ;)
Čeprav glede na to da veš,da zanaša, imaš že izkušnje :twisted:

Malo mešaš tu,kar sprašujem...
Govora je o barki na gredi,torej dolgi vsaj 10m... ok naj bo še Z pogon, čeprav tudi tega nisem imel v mislih, ne o malem gliserju....

PS: mike kaj je z nalepkami ?
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jun 02, 2011 22:12

jao, tud z flapi mi ni treba, ker mi delata oba motorja, čeprav pametno bi bilo kdaj potrenirat tudi z enim...

Olje že imam, počas ga bo treba zamenjat !
SlikaSlika

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 02, 2011 22:14

Barka na Z nogah gre brez težav na en motor, tudi ni prav nobene škode za nogo. Smo to uporabili za panulanje... Problem je le to, da mora vedno delati tisti motor na katerem je pumpa servo volana... :evil: Ne moreš kombinirat motorjev, ker kadar dela drugi je volan trd ko hudič, pa še ventil včasih celo blokira in ga niti ne moreš premaknit!!! Nevarno!!!

Problemi, ki nastopijo pri gredeh pa so! Sem jih opisal zgoraj! Mene bi bilo najbolj strah, da se mi vrti menjalnik, ki ni mazan...
Tisti problem s štromom se da rešit, tako da v tem primeru brikaš štartne in servisne akuje v eno grupo. Za ta namen imaš zagotovo stikalo... Ponavadi so tri stikala, servisna grupa, štartna grupa in pa povezava obeh v sili...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov