Tako se godi..

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

Tako se godi..

OdgovorNapisal/-a silvo » Če Jun 02, 2011 21:39

..ko verjameš prodajalcu in se nazadnje vse zaroti proti tebi.
Motor servisiran in pripravljen na sezono....bla bla....začuda se motor vrti in navidez deluje...

Po nakupu crkne zaganjalnik, se okvari elektrika in po detajlnem pregledu sledi tole...

Slika
Slika
Slika
Slika

..nekdo je nekoč omenil da nikoli kupovat čolna na morju ker so vsi zgonjeni,...jest pa pravim da kupit čoln edino takrat ko je na morju v vodi.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 02, 2011 21:53

U madonca, tole pa res ni mačji kašelj! Popravilo bo žal drago...
Kateri motor, letnik in koliko KM ima tale dvotaktnik?
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Če Jun 02, 2011 22:37

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 02, 2011 23:27

Ufff, Force 90... Če mene vprašaš zna biti to precej drago še posebej zato, ker teh motorjev že VELIKO let ne delajo. Spadali so na koncu pod koncern Mercury, vendar z njim nimajo kaj skupnega... Gre namreč za motorje Chrysler...

Jaz bi razmišljal o drugem motorju, razen če tega uspeš s pomočjo kolegov, znancev in podobno spraviti z malo denarja v pogon...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jun 03, 2011 05:50

so kar cifre ja...
http://www.boats.net/parts/search/Merc2 ... parts.html

Jebemti Ribnčana. Sej, kdaj si lahko zaupal zdomarju...

In kaj je tip rekel?
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Jun 03, 2011 08:09

Pa kaj ti je bilo da si kupil forca, saj če se malo obrneš tega ni nikjer več.
ampak nima veze kar je je. če si to pred kratkim nabavil mu zagrozi naj vrne gnar za motor in naj ga ima doma v vitrini.
lp
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Jun 03, 2011 08:28

Bolj se mi je šlo za lupino, za motor sem vedel da ni nek vrhunski model, da je pa taka katastrofa si nisem niti v sanjah mislil.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Jun 03, 2011 08:34

Reči tipu naj ti vrne keš vsaj za vrednost motorja. Nekaj doložiš in kupiš drugega, najbolje 4T ma je predrag tako da opet 2T.
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Pe Jun 03, 2011 08:57

poglej tole mogoče ti bo pomagalo

Citat: 37. člen
(1) Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.

(2) Napaka je stvarna:

1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;

...
37.a člen

(1) Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.

(2) Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.

(3) Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.

37.b člen

(1) Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.

(2) Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.

(3) Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

37.c člen

(1) Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:
– odpravi napako na blagu ali
– vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
– blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
– vrne plačani znesek.

(2) V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena.

(3) Pravice potrošnika iz prvega odstavka ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

37.č člen

(1) Z nobenim pogodbenim določilom ni mogoče omejiti ali izključiti prodajalčeve odgovornosti za stvarne napake, kot je določena s tem zakonom.

(2) Pogodbeno določilo, ki nasprotuje prejšnjemu odstavku, je nično.
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Jun 03, 2011 11:32

Po katerem zakonu je to?
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Pe Jun 03, 2011 11:46

jure1
Kapitan

silvo

OdgovorNapisal/-a jure1 » Pe Jun 03, 2011 20:33

moj prijatu je tudi pred leti kupu čoln ,kak teden pred dopustom, na slušalke je delu dobr ,po prvi vožnji cca 500m je pa ribnu.pol sem šel pa z ponem avtam orodja u split, pa sva razdrla motor in enako presenečenje kot pri tebi, sam de so obročki uvrnk pikl. sam sva vseen probala rešt kr se je dal, sva cel dopoldne polirala cilindre na roke,vodobrusni pa wd 40,ostal je sicer nekaj risov,bolj površinskih, pol sva rešla nekak obročke iz bata pa bate spolirala, popravla nasede, pol sma vse skup nazaj sestavla, sam tesnilo glave nisma mela ,pa sva staro mal na kuhalniki pogrela(da se baker razširi),vse sestavla ,pa probala.motor je takoj vžgal, ded se je vozu z njim vseh 10 dni ,brez problemov ,pa še pol ene tri sezone, dokler ni s peto ob skalo udaru, zdej ma pa 4 takt. motor, sam tko zrihtan motor je riziko ,če se greš mal dali pelat.
aja ,sem puzabu povedat ,da je prodajalca ,ki ga je nategnu ,mal čez roke spustu.
tko se je začela zame nautika.
drugače pa probaj, kot so ti svetovali zgoraj,vrni plovilo-po zakonu lahko odstopiš od nakupa,jst sem peljal avto nazaj po 10 mesecih, ko sem našel skrite napake in so mi vrnili kupnino,pametno je vkjučiti varstvo potrošnikov slovenije ,meni so oni vse zrihtali.
debitel
Kapitan
Kraj: Usa
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Pe Jun 03, 2011 22:16

Tole si pa tako napisal, da sem moral prav dešifrirat.
Uporabniški avatar
Poko
Poročnik korvete
Kraj: Il. Bistrica, Koper

OdgovorNapisal/-a Poko » So Jun 04, 2011 10:07

Mace napisal/-a:poglej tole mogoče ti bo pomagalo

Citat: 37. člen
(1) Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.

(2) Napaka je stvarna:

1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;

...
37.a člen

(1) Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.

(2) Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.

(3) Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.

37.b člen

(1) Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.

(2) Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.

(3) Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

37.c člen

(1) Potrošnik, ki je pravilno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:
– odpravi napako na blagu ali
– vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
– blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
– vrne plačani znesek.

(2) V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz prejšnjega odstavka tega člena.

(3) Pravice potrošnika iz prvega odstavka ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

37.č člen

(1) Z nobenim pogodbenim določilom ni mogoče omejiti ali izključiti prodajalčeve odgovornosti za stvarne napake, kot je določena s tem zakonom.

(2) Pogodbeno določilo, ki nasprotuje prejšnjemu odstavku, je nično.

Fantje, da se ne boste prehitro veselili. Treba je prebrati vse, ne pa le tisto kar nam paše. :(
Citirani členi so iz Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPoT), ki pa v 1. in 3. odstavku prvega člena govori, da zakon ureja pravice potrošnikov (fizične osebe) napram podjetjem (pravne osebe katerekoli pravoorganizacijske oblike in s.p.), pri prodajanju in drugih oblikah trženja blaga in storitev.
Torej omenjeni zakon ne velja za posle med dvema fizičnima osebama. Kolikor laično vem, takšne posle urejajo predpisi o obligacijskih razmerjih in bi bilo tam potrebno pogledati.
Če pa je v kupoprodajni pogodbi omenjena klavzula "videno - kupljeno", pa se sploh lahko slikamo.
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Jun 04, 2011 11:35

V kratkem povedano nimas kaj narediti.

Jaz sem lani kupil en star avtodom, po 9 dneh sem ga poklical, ker ni imel notri sprednjega diska, samo blokirano čeljust. Pa se nekaj podobnih hudih failerjev. Vprašal sem odvetnika, policijo... Odgovor povsed enak, videno kupljeno!
Pri meni je bilo tako, da bi lhko to naredil tudi sam...

Pri tem colnu je tako, prodajalec ni mogel vedeti, da bo zaribal...

Pa se en primer. Ko sem prodal svojega minija. Cez kaksen mesec me je poklical kupec, da ni pri sovozniku airbaga, da so pa upori, da ne sveti lučka...
Kupec je nastopil preveč odrezavo in žaljivo, zato nisva prišla skupaj, saj je zahteval popravilo na BMW servisu. Ker sem jaz ta avto vzel v racun sem rekel, da bom kontaktiral prodajalca. Ta mi je zagotovil, da njemu niso sli airbagi ven, da je dal naprej tocno tak avto, kot ga je razbil. In res izgleda, da ga ni bilo ze prej...

Temu, ki sem ga jaz prodal je sicer rekel, da bo sel na policijo itd...
No, nic se ni zgodilo, ker sem tudi jaz preveril kako bo slo naprej.

Da se razumemo, jaz sem sodeloval z kupcem, samo jaz pa ne bom dal iz svojega zepa, ker nisem bil nic kriv, pac enako "ovadbo" bi posredoval naprej. Kljub vsemu pa sem mu bil pripravljen dati 200€, kolikor pac stane rablen airbag. No, zdaj pa zgleda da ne bo nic.

Vseeno se poskusi zmeniti, da ti prodajalec vrne del denarja...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta